Voor cultureel centrum de Weeffabriek blijft het moeilijk om rond te komen. (Foto: Corinna Romanesco)
Voor cultureel centrum de Weeffabriek blijft het moeilijk om rond te komen. (Foto: Corinna Romanesco)

De Weeffabriek komt een ton tekort

Algemeen 410 keer gelezen

GELDROP – De Weeffabriek in Geldrop draait nog altijd met verlies. Vorig jaar kwam het cultureel centrum een ton tekort. De gemeente moet dat geld ophoesten, bovenop de ruim vier ton subsidie die al is toegekend.

Tijdens een commissievergadering bleek maar weer eens dat de politiek worstelt met de Weeffabriek. De partijen zijn het eens over het feit dat het centrum niet zonder gemeentelijke subsidie kan bestaan. Over hoeveel geld er naar de Weeffabriek (voorheen Hofdael) moet gaan is de politiek niet eensgezind.
Eerder besloot de raad dat de subsidie voor 2021 maximaal 424.000 euro mocht zijn. “Het afgelopen jaar is stichting Hofdael (inmiddels Weeffabriek) hard aan het werk gegaan om de exploitatie en beheersstichting tot een financieel gezond niveau te tillen”, stelt het gemeentebestuur.

Geld bijleggen

Er is onder meer ingezet op meer en efficiënter verhuur van de ruimtes. Toch blijkt de subsidie onvoldoende en moet de gemeente dus geld bijleggen. Dat is eerder afgesproken: tot en met 2021 betaalt de gemeente het exploitatietekort.

‘Wat ons betreft mag cultuur gewoon geld kosten’

Grote vraag die bij de bespreking van het tekort in een commissievergadering naar voren kwam hoe het verder moet. Verschillende partijen willen weten hoe de financiële situatie bij de Weeffabriek nu is. Cijfers van dit jaar zijn volgens wethouder Peter Looijmans nog niet te geven, wel is de verwachting dat het opnieuw niet rooskleurig is. “We denken dat het een soortgelijk verhaal is. Er zijn veel onzekerheden”, aldus de wethouder. De energiecrisis, inflatie en gestegen loonkosten maken een gezonde exploitatie lastiger.
Dan moet het tekort maar structureel opgelost worden denkt Miranda Verdouw (Samen). “Cultuur mag wat ons betreft ook gewoon geld kosten”, stelt Verdouw.

Onaangenaam verrast

De VVD was behoorlijk kritisch. “Wij zijn onaangenaam verrast”, maakt fractievoorzitter Monica Leenders duidelijk. “Wat doet Hofdael zelf om de kosten zoveel mogelijk te beperken en te voorkomen dat ze ieder jaar de hand op moeten houden bij de gemeente”, vraagt Leenders. Waarom moet gemeente opdraaien voor het exploitatietekort, wil de VVD weten. De partij denkt dat een bewindvoerder kan helpen om de financiële situatie in de gaten te houden.
De ton extra die nodig is voor de Weeffabriek gaat er ongetwijfeld komen. De gemeenteraad neemt hier in december een besluit over. Over de vraag hoeveel gemeenschapsgeld er jaarlijks naar het culturele centrum mag gaan de partijen op een later moment nog met elkaar in debat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant