Zenja Looijmans is de beste Optiekstudent van Nederland. (Foto: Bert Jansen)
Zenja Looijmans is de beste Optiekstudent van Nederland. (Foto: Bert Jansen)

Zenja Looijmans is Beste Optiekstudent 2022

Algemeen 221 keer gelezen

GELDROP - Je bent nooit te oud om een carrière-switch te maken. Zenja Looijmans (46) uit Geldrop weet er alles van. Ze verruilde vier jaar geleden haar werk als interieurstylist bij een meubelzaak voor een baan in de optiek. Door vakvereniging NUVO is Zenja uitgeroepen tot Optiekstudent van het jaar.

Ze maakte vier jaar geleden de overstap naar de optiek. Eerst als gastvrouw bij een opticien, maar meer behoefte aan kennis over het vak deed haar de stap maken om weer in de schoolbanken te duiken. Bij het Summa College volgde ze een opleiding tot opticien. “Het was een sprong in het diepe, er ging een wereld voor me open.” Afgelopen dinsdag werd Zenja in Houten uitgeroepen tot Beste Optiek Student 2022.

Ik heb de juiste keuze gemaakt. Dit vak is me op het lijf geschreven

Bij Summa Optiek volgde Zenja van der Looij een bbl-opleiding. Op maandag de hele dag les, de rest van de week aan het werk bij Ben van de Leur Optiek in Heeze. Voor de opleiding staat eigenlijk drie jaar. Zenja snoepte daar een half jaar vanaf. Afgelopen juni behaalde ze haar diploma.
Als moeder van twee jonge kinderen moest Zenja meerdere ballen in de lucht houden om studie en werk te combineren. “Het was niet mijn streven om het zo snel mogelijk te doen”, zegt ze bescheiden. “Ik ben nu eenmaal leergierig, bovendien kon ik de leerstof direct toepassen in de praktijk. Voor mij een extra motivatie. En een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt: dit vak is me op het lijf geschreven.”
Dat Zenja in de optiek terecht is gekomen, is min of meer toeval. “Van mijn moeder hoorde ik dat er bij Ben van de Leur Optiek een gastvrouw werd gezocht, dat leek me wel wat.” Als eerste aanspreekpunt in de winkel had ze vooral een verkoopondersteunende rol. Zenja: “Leuk om te doen, maar ik kreeg veel vragen waar ik geen antwoord op kon geven. Het ontbrak me aan bagage, aan theoretische kennis. De deeltijd-opleiding bij het Summa College was voor mij een uitkomst. Daar viel alles voor mij op z’n plek.”

Makkelijk contact maken
Inmiddels voelt Zenja zich als een vis in het water. Oogmetingen, kleine reparaties aan brillen, het inslijpen van glazen, de bevlogen opticien is van alle markten thuis. “Engergiek, behulpzaam en niet bang om ergens moeite voor te moeten doen”, zo heette het in het juryrapport van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO). Zenja kan zich daar wel in herkennen. “Ik maak makkelijk contact met mensen, vind het ook fijn om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Een bril bijvoorbeeld is niet zomaar een hulpmiddel, het kan ook een sieraad zijn. Wat staat goed?”

Fijne collega’s
“Wat dit vak zo mooi maakt? Elke dag is anders. Het contact met de klanten vind ik het allerleukste.” Collega Sebastiaan hoort het tussen zijn werkzaamheden door met een glimlach aan. “En heel fijne collega’s natuurlijk”, zegt hij. “Dat zeker”, haast Zenja zich. “Ze waren er dinsdag allemaal bij tijdens de uitreiking.”

Natuurlijk heb ik nog een klein feestje gevierd

Niet dat ze verwacht had te zou gaan winnen. Er waren naast Zenja waren nog zes andere optiektalenten uit het hele land in de race voor de titel. De Geldropse met Heezer roots is nog steeds een beetje beduusd van haar uitverkiezing. “Natuurlijk heb ik nog een klein feestje gevierd, maar de volgende dag moest ik weer aan het werk. En ja, met een big smile!” Meer info: www.summacollege.nl.

Uit de krant

Uit de krant