Richard van de Burgt was lijsttrekker en stopt als gemeenteraadslid. (Foto: Corinna Romanesco)
Richard van de Burgt was lijsttrekker en stopt als gemeenteraadslid. (Foto: Corinna Romanesco)

Raadslid Van de Burgt stopt

Algemeen 397 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Richard van de Burgt, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo, neemt afscheid. Na ruim acht jaar stopt Van de Burgt. De gemeenteraadsvergadering van maandag 26 september is de laatste voor de huidige fractievoorzitter.

door Martin de Bruijne

Richard van de Burgt was bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart lijsttrekker van de PvdA Geldrop-Mierlo. Hij was op dat moment namens zijn partij het enige raadslid. Al voor de verkiezingen maakte Richard van de Burgt bekend niet nog vier jaar in de gemeenteraad te willen zitten. Tegelijkertijd gaf hij aan de ambitie te hebben om wethouder in Geldrop-Mierlo te worden.

Destijds zei hij over zijn ambitie. “Op die manier kan ik voor alle inwoners knokken om van Geldrop-Mierlo hetzelfde warme nest te maken als ons thuis.” Ondanks flinke winst bij de gemeenteraadsverkiezingen, de PvdA won twee zetels, maakt de partij geen deel uit van het college en was er dus ook geen wethouderspost voor Van de Burgt. Een klein half jaar later stopt hij nu als fractievoorzitter. “Politiek hoort niet vast te roesten en ik wil anderen de kans geven om de lokale politiek te versterken met nieuwe, frisse inbreng en energie”, maakt Van de Burgt duidelijk.

Nieuwe fractie
Raadslid Gerloes van Nunen neemt de rol van fractievoorzitter van de lokale PvdA over. Het gevolg is ook dat Marie Heleen van de Ven-Schoofs, nu actief als burgercommissielid, als kersvers raadslid toetreedt tot de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo. Samen met Paul Elsendoorn vormen zij de nieuwe driekoppige fractie.
Voorzitter Jaap Hofstede van de lokale PvdA geeft aan dat het vertrek van Richard van de Burgt in eerste instantie voelt als een gemis; “Richard heeft veel bereikt in de afgelopen jaren en ging zijn verantwoordelijkheid nooit uit de weg. Ook niet bij ingewikkelde onderwerpen zoals het zwembad. Zijn verzet tegen de distributiedozen op Eeneind-West en zijn inzet voor betaalbare woningen in onze gemeente hebben duidelijk verschil gemaakt”, stelt voorzitter Hofstede. Richard van de Burgt heeft aangegeven wel actief te willen blijven voor de partij.

Uit de krant