Zwembad de Smelen in Geldrop krijgt onder meer een nieuwe entree. (Foto: Corinna Romanesco)
Zwembad de Smelen in Geldrop krijgt onder meer een nieuwe entree. (Foto: Corinna Romanesco)

Groen licht voor renovatie zwembad de Smelen

Algemeen 978 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Er is jaren over gesproken en gediscussieerd, maar nu staat het licht dan toch op groen. Zwembad de Smelen in Geldrop krijgt een grondige opknapbeurt. Er hangt een flink kostenplaatje aan de renovatie en verduurzaming: naar verwachting zo’n 2,6 miljoen euro. Er komt ook een nieuwe naam: Feel Fit Center Geldrop.

door Martin de Bruijne

De politieke partijen in Geldrop-Mierlo kunnen zich in grote lijnen vinden in het plan dat er nu ligt, bleek tijdens een commissievergadering. In het voorstel aan de gemeenteraad staat onder meer dat Geldrop-Mierlo 1.750.000 leent aan Laco, de exploitant gaat het bedrag in vijftien jaar terugbetalen.

Best positief

Na jaren steggelen tussen gemeente en exploitant lag er eind vorig jaar een akkoord. Voor verschillende partijen was dat een plan dat duidelijkheid bood, oppositiepartijen waren kritischer. En dat is eigenlijk nog zo. Vorige week werd het voorstel gepresenteerd tijdens een commissievergadering. De raadsleden konden zich vinden in de plannen, coalitiepartijen waren ‘blij.’ De meeste oppositiepartijen waren, in tegenstelling tot in het verleden, redelijk enthousiast. “Wij zijn eigenlijk best wel positief”, stelde Amber van Eersel (GroenLinks). Zorgen zijn er wel, met name over de toekomst van het buitenbad. De gemeente leent 1,75 miljoen euro aan Laco. De schatting is dat de kosten inmiddels 2,6 miljoen zijn. “Vanwege de ongekende stijging van de bouwkosten”, staat in het raadsvoorstel. De extra kosten zijn sowieso voor rekening van Laco.
Geldrop-Mierlo geeft 1,75 miljoen en krijgt dat in vijftien jaarlijkse termijnen terug. De totale investering is voor renovatie en verduurzaming van het binnenbad. “Het buitenbad blijf achter, daar maken we ons zorgen over. Laco is eigenlijk niet geïnteresseerd in het buitenbad”, gaf Paul Elsendoorn (PvdA) aan.
Volgens wethouder Peter Looijmans is dat absoluut niet waar. “Ik distantieer me van die opmerking. Het buitenbad is in ieders belang.” Namens Laco liet Alex van Broekhoven weten dat het binnenbad de eerste prioriteit is. De waterzuiveringsinstallatie van het buitenbad is al gerenoveerd, net als een deel van het folie (het zeil in de baden). “De folie is aan vervanging toe. Een deel daarvan is al gerealiseerd, de rest is niet urgent op dit moment. Wat betreft het buitenbad: ik snap de zorg, we gaan het buitenbad echt niet zomaar sluiten”, maakte Van Broekhoven duidelijk.
De Smelen krijgt een flinke opknapbeurt. Personeelsruimtes, de saunavoorziening en kleedruimtes worden onder handen genomen. Er komen betere voorzieningen voor mindervaliden. En daar komen nog extra werkzaamheden bij. Het horecagedeelte krijgt een facelift, het pand een nieuwe entree.

Nieuwe naam

En de Smelen krijgt een fitnessruimte. Die extra sportruimte valt buiten het investeringsbedrag dat de gemeente beschikbaar stelt, zo wil Van Broekhoven benadrukken. Eigenaar Sportfondsen komt ook met een nieuwe naam: Feel Fit Center Geldrop.

Ik snap de zorg, we gaan het buitenbad echt niet zomaar sluiten

De renovatie en verduurzaming moet het zwembad voor minimaal vijftien jaar toekomst geven. De bedoeling is om komende zomer de renovatie uit te voeren. Het buitenbad is dan open zodat er toch gezwommen kan worden. Het binnenbad is tijdens de renovatie waarschijnlijk vier maanden dicht. De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk in de raadsvergadering van 26 september.

Uit de krant