Ies van Sluijs exposeert zijn digitale kunstwerken de komende weken in de Weeffabriek.
Ies van Sluijs exposeert zijn digitale kunstwerken de komende weken in de Weeffabriek.

Digitale kunst in Weeffabriek

Algemeen 13 keer gelezen

GELDROP - In de gangen op de begane grond van de Weeffabriek in Geldrop is vanaf zondag 14 augustus een bijzondere expositie te zien. De 94-jarige Ies van Sluijs uit Geldrop exposeert een serie van zeventien digitale kunstwerken.

Ies van Sluijs is in 1928 geboren op Walcheren, maar woont al sinds 1962 in Geldrop. Hij werkte als bouwkundig tekenaar bij Philips en had daarnaast altijd interesse in fotografie en tekenen. Hij volgde onder meer bij De Wiele in Geldrop een teken- en schildercursus.

Met zijn schilderijen en reliëfs exposeerde hij in het verleden onder meer in het Anna Ziekenhuis

Na zijn pensioen wilde Van Sluijs zich verder ontwikkelen in de kunst. Hij ging lessen volgen aan de Kunstakademie in het Belgische Arendonk, de richting Monumentale Kunst. 

Grote schilderwerken

Hij leerde ontwerpen maken voor bijvoorbeeld wandtapijten, mozaïeken of gevelversieringen. Hij voerde zij ideeën uit in de vorm van grote schilderwerken, waarvan je er enkelen kunt zien in het Weefcafé. De nadruk ligt vooral op lijnen, vormen, kleuren en lagen. Hij heeft met zijn schilderijen en reliëfs meermaals geëxposeerd, waaronder in het Geldropse Anna Ziekenhuis.

Herseninfarct

Aan het maken van de grote schilderwerken kwam in 2000 abrupt een einde. Dat jaar kreeg Ies een herseninfarct waardoor hij veel vaardigheden opnieuw moest aanleren. Het ontwerpen en het tekenen en schilderen lukte niet meer.
Met veel doorzettingsvermogen en geduld heeft hij zich een aantal computerprogramma’s eigen gemaakt waarmee hij afbeeldingen kan bewerken, bijvoorbeeld de foto’s van zijn eigen schilderijen. Iedere dag neemt de inmiddels 94-jarige Ies van Sluijs met veel plezier plaats achter zijn computer en gaat aan de slag. Hij kneedt en herschikt de beelden en creëert zo nieuwe werelden. Op deze manier kan de creativiteit van de Geldroppenaar weer stromen en speelt hij weer met lijnen, vormen, kleuren en lagen.

Een selectie van zeventien van deze digitale werken zijn van 14 augustus tot 16 september te zien in de gangen op de begane grond van De Weeffabriek, Molenstraat 23 te Geldrop. 

Uit de krant

Uit de krant