Bij de kampioenschappen Higland Games draait het om kracht en techniek. (Foto: Marc de Prins)
Bij de kampioenschappen Higland Games draait het om kracht en techniek. (Foto: Marc de Prins)

Boomstam werpen en stenen gooien

Algemeen 314 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Wie is de sterkste van Nederland? Zondag is in Geldrop in ieder geval te zien wie de sterkste is met stoere zaken als boomstam werpen en stenen gooien. Landgoed Kasteel Geldrop is zondag 7 augustus het toneel van de Open Nederlandse Kampioenschappen Highland Games. 

In Geldrop deze weken de nodige activiteiten met een Schots tintje, samengebracht onder de noemer Schots & Scheef weken. Denk aan kilts, whisky en stoere kerels.

Stenen gooien

De Open Nederlandse Kampioenschappen Highland Games vormen zondag het toneel van nationale en internationale professionele atleten die hun krachten gaan tonen in Geldrop.
Zo zullen zij onderdelen doen als: Hammer Throw (metalen bal werpen, waarbij om de as wordt geslingerd), Stone put (stenen gooien), Caber Toss (boomstam flippen) en Weight for distance.
De oorsprong van de Highland Games komt uit Schotland, waarbij de spelen georganiseerd werden als activiteit bij de jaarlijkse clan bijeenkomsten. Een van de prominentste activiteiten is is het boomstam werpen.

Stam moet kantelen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is niet de afstand maar de stijl van uitvoeren het belangrijkste. De atleet dient de rechtop geplaatste stam, met het dikste eind bovenaan, zelf op te tillen. Na een aanloop stopt hij plotseling en werpt de stam omhoog. De stam moet echt kantelen, anders is de worp ongeldig. De meeste punten worden toegekend aan de hand van de ligging van de stam. Een boomstam die loodrecht van de deelnemer is weg gekanteld, een ‘12 o’clock’ genoemd, krijgt de hoogste score.
Het spektakel is voor iedereen gratis toegankelijk. De start van de Highland Games is om 11.00 uur, de winnaar is rond 17.00 uur bekend.

Schots & Scheef weken

Het evenement wordt uitgevoerd door de Highland Games Federatie Nederland in samenwerking met de lokale partners. De highland Games zijn ook onderdeel van de Schots & Scheef weken in Geldrop met als belangrijkste onderdeel daarbij de Schotse Ruit expositie van het Weverijmusem.

Uit de krant

Uit de krant