Burgemeester Jos van Bree was namens de gemeente gastheer van de Bodedag.
Burgemeester Jos van Bree was namens de gemeente gastheer van de Bodedag.

‘Het is moeilijk om nee te zeggen tegen dingen’

Algemeen 365 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Hij mocht een shoot out doen tegen de vijfjarige hockeykeeper Florian Braken en kreeg het eerste kistje Mierlose kersen. Hij was gastheer bij de Brabantse Bodedag en mocht zijn schietkunsten vertonen bij de Kringgildedag. Het zijn drukke tijden voor burgemeester Jos van Bree. “Het is allemaal heel leuk om te doen. Die representatieve taak is een hele belangrijke voor een burgemeester.”

door Martin de Bruijne

Na een lange lege coronaperiode is de evenementenkalender nu weer heel goed gevuld. “Door corona heb ik als burgemeester ook een valse start gehad. Nu is er sprake van een soort inhaalslag”, legt hij uit. “We zitten volop in het evenementenseizoen. Het is moeilijk om nee te zeggen, bij veel evenementen is het voor mij ook de eerste keer.” Van Bree ‘bladert’ door de foto’s op zijn telefoon. Er waren veel evenementen waar hij als burgemeester was. “Die representatie is echt belangrijk, als burgemeester kun je een verbindende rol spelen.” Zo was er onlangs de Brabantse Bodedag. Een dag waarop tientallen gemeentebodes elkaar ontmoeten. “Als Geldrop-Mierlo waren we in 2019 al aan de beurt om die dag te organiseren. Dat ging eerst niet door vanwege de verbouwing van het gemeentehuis en toen twee keer vanwege corona.” Nu kon Geldrop-Mierlo zich laten zien. “Het was heel leuk om daar gastheer van te mogen zijn.” Op het programma stond onder meer een bezoek aan het Weverijmuseum en een kijkje in het olifantenverblijf bij Dierenrijk. “Dat vond iedereen bere interessant.” 

Massale opmars
Heel anders was de Kringgildedag van kring Kempenland, dit keer in Riethoven. Van Bree laat een filmpje zien van de massale opmars van de 54 deelnemende gildes. “Dat is echt heel indrukwekkend.” Ander hoogtepunt was het schieten om het burgemeesterskruis. Burgemeesters schieten om de beurt met een gildegeweer totdat de (klei)vogel naar beneden komt. “Er zijn een paar burgemeesters die goed kunnen schieten, waaronder ikzelf”, geeft Van Bree aan met een verwijzing naar zijn verleden als militair. Uiteindelijk was het de locoburgemeester van Valkenswaard die het winnende schot loste. Er was nog veel meer te doen en er staat nog veel op het programma. Jos van Bree is blij dat alles weer kan en hij als burgemeester te gast mag zijn bij grote en kleine evenementen.

Nieuwe energie
Ondertussen is het nieuwe college aan de slag gegaan. Met vijf wethouders, waarvan twee nieuwkomers. Het gesprek met Jos van Bree is een paar dagen na de eerste vergadering van het nieuwe college. Alle functies in de verschillende samenwerkingsverbanden in de regio zijn verdeeld en er was een bezoek aan Heemkundekring Myerle in Mierlo. De benoeming van de wethouders betekent ook veranderingen in samenstelling van de gemeenteraad. Van Bree ziet tot zijn genoegen dat de gemeenteraad de nodige nieuwkomers heeft. “En ook behoorlijk wat jongere mensen. Goed om te zien. Dat zorgt voor nieuwe energie. Een nieuwe wind en een frisse blik”, geeft Van Bree aan. De burgemeester is positief over de komende raadsperiode. “Het traject van formeren is achter de rug. Persoonlijk ervaar ik dat de sfeer in de gemeenteraad goed is. Het doelstellingenakkoord is unaniem aangenomen. Met natuurlijk wel wat slagen om de arm van de oppositiepartijen. De sfeer was en is goed. Ik hoop dat we dit vast kunnen houden in het belang van Geldrop-Mierlo.”

Uit de krant