De laatste loodjes voor Leo Lenssen. Het boek over de brouwerijen in Mierlo is klaar. (Foto: Jos Lenssen)
De laatste loodjes voor Leo Lenssen. Het boek over de brouwerijen in Mierlo is klaar. (Foto: Jos Lenssen)

‘Een mega klus van bijna vijftien jaar’

Algemeen 603 keer gelezen

MIERLO - Spijt heeft hij zeker niet, maar het antwoord op de vraag of hij nogmaals aan zo’n klus zou beginnen spreekt boekdelen. “Neen, het was eens, maar nooit weer”, aldus de Mierlose amateurhistoricus Leo Lenssen.

door Jos Lenssen

Niet vreemd als je weet dat het unieke boekwerk van maar liefst 579 pagina’s over de historie van de Mierlose Brouwerijen en Herbergen bijna vijftien jaar in beslag heeft genomen. Woensdag 22 juni zal het boek gepresenteerd worden in ’t Mierles Huukske tijdens een avond georganiseerd door de Heemkundekring Myerle.

Leo Lenssen maakt boek over historie Mierlose brouwerijen en herbergen

In gesprek met de Mierlose Mens 2009 dan is het meer luisteren dan praten. Ongelooflijk hoe enthousiast en vol passie de inmiddels bijna 85-jarige Mierlonaar kan praten over zijn grote uitdaging die bijna vijftien jaar geleden per toeval uit de lucht kwam vallen. Het was op kermiszaterdag 2007 toen Lenssen min of meer uitgedaagd werd een boek te gaan maken over de historie van de Mierlose Brouwerijen en Herbergen. 

Voorwoord in brievenbus
Het was in café De Zwaan in de Marktstraat na een geslaagd rondje Mierlo, waar Leo Lenssen zo’n honderd man op sleeptouw had genomen en hen verhalen en anekdotes vertelde over de vroegere horeca in zijn dorp. “Als jij een boek maakt, schrijf ik het voorwoord”, aldus één van de deelnemers aan de toenmalige fietstocht door Mierlo. Toen enkele dagen later een velletje papier met het voorwoord in de brievenbus lag van huize Lenssen was er geen weg meer terug voor de man die vanaf de oprichtingsvergadering in 1984 een trouw, maar vooral zeer actief lid is van de Mierlose Heemkundekring Myerle. Het bewijs ligt op tafel. Een CD vol foto’s en informatie over de grote brand in 1921 in de Mierlose Marktstraat. Talloze boekjes vol kadaster gegevens en levenslopen van percelen voorzien van plattegronden en bijhorende namen van (oud)eigenaren.

Monsterklus
Het was een monsterklus: het vergaren van de informatie, plattegronden en de veelal zwart-witte foto’s die in het boek staan afgebeeld. Heel vaak was de maker van het boek de afgelopen vijftien jaar dan ook te vinden in het gemeentelijk archief in Eindhoven, waar ook het archief van Mierlo ligt. Voor rechtelijk archiefwerk, want er gebeurde natuurlijk wel eens iets als er links en rechts in de horeca een borreltje te veel werd gedronken, werd door Lenssen menig keer een bezoekje gebracht aan het archief strafzaken in Maastricht. Dat in het boek Mierlose Brouwerijen en Herbergen’ interessante zaken aan het licht komen moge duidelijk zijn en blijkt uit de anekdotes die Lenssen moeiteloos stuk voor stuk uit zijn mouw schud. Ze zijn allemaal te lezen in het boek.

Er gebeurde natuurlijk wel eens iets als er links en rechts in de horeca een borreltje te veel werd gedronken

Benieuwd naar het unieke boekwerk, waarin onder meer staat opgetekend dat bij voorbeeld ‘t Mierles Huukske in het verleden ook bekend stond als café Het Vergulde Anker, ‘t Anker en de Backstage Barber Pub, kom dan volgende week woensdag 22 juni (aanvang 20.00 uur) naar de speciale avond van Heemkunde Myerle in ‘t Mierles Huukske, Vesperstraat 8 te Mierlo. Een avond waar onder meer de boekpresentatie zal plaatsvinden door Mierlonaar Leo Lenssen.

Uit de krant