Druk zal het waarschijnlijk ook zondag weer zijn bij de Mei'se Mert in Geldrop. (Foto: Micle de Greef)
Druk zal het waarschijnlijk ook zondag weer zijn bij de Mei'se Mert in Geldrop. (Foto: Micle de Greef)

Het is weer tijd voor de Mei’se Mert

Algemeen 357 keer gelezen

GELDROP – Het is een van de grootste evenementen in Geldrop-Mierlo: de jaarlijkse Mei’se Mert. Op de laatste zondag van mei staan er honderden kramen in het centrum en de Sluisstraat in Geldrop. Duizenden bezoekers komen naar de braderie. Op zondag 29 mei is het weer tijd voor de Mei’se Mert.

door Martin de Bruijne

Van 11.00 tot 17.00 uur kan er weer gestruind worden langs de kramen. De organiserende Stichting Mei’se Mert laat weten dat er weer een grootse braderie komt. “Gezelligheid op de Mei’se mert, die inmiddels bijna vijftig jaar bestaat. Met voor elk wat wils. Er zijn 250 kramen en optredens van diverse bands, onder meer in de Sluisstraat. Er is vermaak voor jong en oud.”
De kramen van kooplieden, winkeliers, verenigingen en stichtingen staan in de Langstraat, Korte Kerkstraat, Heuvel, Molenstraat en Sluisstraat. “De Mei’se Mert is er allang niet meer voor alleen Geldrop-Mierlo, er is belangstelling uit de hele regio”, aldus de organisatie.

Er zijn 250 kramen en optredens van diverse bands

De Mei’se Mert begon in de jaren zeventig als een bescheiden braderie op initiatief van een aantal winkeliers. Na de zesde editie kreeg het evenement officieel de naam Mei’se Mert. 

Andere tijden

De eerste jaren stonden de kramen alleen in de Langstraat en Kerkstraat en was de braderie op vrijdag en zaterdag. Het waren andere tijden. De burgemeester opende officieel de Mei’se Mert, de scouting hielp na afloop met opruimen. Stoelenmatters, mandenvlechters en de schaapscheerder kregen veel belangstelling. Er waren grote publiekstrekkers waaronder Henk Wijngaard, Corry Konings en Marianne Weber. Er was zelfs ooit een lingerieshow, gepresenteerd door Marga Bult van de toen razend populaire damesgroep Babe. 

Sluisstraat

De Sluisstraat is vanaf editie veertien betrokken bij de Mei’se Mert. Bezoekers weten de winkelstraat goed te vinden.
Verenigingen hebben heel wat jaren een belangrijk aandeel gehad in de braderie. Denk maar aan de Eerste Geldropse Pluimvee en Konijnenvereniging die met konijnen en andere dieren zorgden voor veel knuffelmomenten. Andere hoogtepunten uit de historie: het standwerkersconcours in 1990 met de Brabantse titel als inzet. En natuurlijk het Rad van Avontuur wat voor verenigingen een mooie bron van extra inkomsten vormde. Edities krijgen een thema en er is een nostalgische kermis in de Sluisstraat met de Hobbelende Geit.
De Mei’se Mert is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen in Geldrop-Mierlo. Op de laatste zondag van mei komen vele duizenden mensen naar het centrum en de Sluisstraat van Geldrop.

Uit de krant

Uit de krant