Cindy Heldens met een deelnemer van Kempro in het atelier bezig met het maken van een buis.
Cindy Heldens met een deelnemer van Kempro in het atelier bezig met het maken van een buis.

Klei(n) geluk in Kempro

Algemeen 423 keer gelezen

STERKSEL – In galerie Kempro is Sterksel is de tentoonstelling ‘Klei(n) geluk’ te zien met werk van Cindy Heldens en deelnemers van Atelier Kempro.

Cindy Heldens is Vakspecialist Keramiek binnen het atelier van Kempro. Haar taak is het om deelnemers te begeleiden bij het maken van keramische kunst- en gebruiksobjecten en haar kennis te delen over hoe om te gaan met keramische processen. Cindy startte haar werkzaamheden bij Kempro midden in de pandemie. Niet voor deelnemers alleen een onrustige, onzeker tijd. Maar zeker ook voor Cindy. 

Hoe maak je kennis als er geen handen mogen worden geschud?

Hoe start je op als niets ‘normaal’ is? Hoe maak je bijvoorbeeld kennis als er geen handen mogen worden geschud? Blijft de naam bij het gezicht wel hangen als je geen fysiek contact maak? Een handdruk is niet alleen vorm van kennismaking, maar is ook belangrijk voor een keramist om in te schatten hoe krachtig iemand in zijn of haar handen is. De vraag ontstond; hoe kun je verbinding maken zonder fysiek contact.
Cindy bedacht een manier om toch kennis te maken met de ateliermedewerkers. Door een zachte (holle) buis van klei als een verbinder te gebruiken konden er toch handen worden gedrukt op anderhalve meter afstand. De ene persoon plaatst zijn of haar hand aan de ene zijde van de buis en de andere persoon aan de andere kant van de buis. Beide personen drukken hun hand in de buis in plaats van elkaars hand.

Vaasjes en kandelaar

De buizen met de afdrukken zijn vervolgens door Cindy verder doorontwikkeld tot de Handjdrök collectie. Bestaande uit Handjväskes (vaasjes) en Handjvlämkes (kandelaar). Limburgse namen welke in haar atelier in Limburg zijn bedacht. Een uniek handgemaakt product wat geheel binnen Kempro wordt vervaardigd.
Voor het Handjdrök-project werd een subsidie toegekend vanuit het PrinsBernard Cultuur fonds vanwege de bijzondere wijze van publieksparticipatie.
Deze tentoonstelling biedt het overzicht van wat Cindy heeft ontwikkeld, samen met de deelnemers van Kempro, in haar nog relatief korte periode bij Kempro. Daarnaast laat Cindy ook werk uit eigen atelier zien.
“Klei-geluk ervaar ik elke dag, van het bedenken tot het uitvoeren van kleine en grote projecten. Ik voel mij vereerd dat ik mijn klei-geluk mag delen met de deelnemers van atelier Kempro elke dag weer Klei(N) geluk.”
De tentoonstelling is tot en met 12 juni te zien in Kempro aan het Dr. Ruttenpark 10 in Sterksel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant