Afbeelding

IVN-jeugd bezoekt boerderij toekomst

Algemeen 50 keer gelezen

HEEZE-LEENDE - Jeugdleden van IVN Heeze-Leende gaan zondag 15 mei op bezoek bij de boerderij van de toekomst, een duurzaam agrarisch bedrijf. 

Het bezoek aan de melkveehouderij van de familie Noordman in Sterksel duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Boer Gerard en boerin José zullen de kinderen vertellen hoe je duurzaam kunt boeren en wat daar de voordelen van zijn. De jeugdleden leren meer over de duurzame boerderij.

Loslopen in de wei

Op een duurzame boerderij krijgen de koeien gezond eten. Ze hebben ook meer ruimte om te bewegen, krijgen meer licht en mogen een groot deel van het jaar loslopen in de wei. En als ze poepen dan wordt de mest gebruikt op het land. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest. Door de mest van de koeien uit te rijden gaat het gras harder groeien. Daar komen dan weer insecten en vogels op af. Want boer Noordman zorgt niet alleen voor de dieren op de boerderij, maar ook voor het grasland, de bodem en de natuur rond de boerderij. Het water in de slootjes is schoon, de boer kan het zo weer gebruiken en ook de kikkers zijn blij. Hij zal het gras en de slootkanten minder vaak maaien en daardoor krijgen de planten en insecten de kans om te groeien. En dat is goed voor de bloemen en kruiden en dus voor alle beestjes.

Kalfjes voeren

Dat gaan ze allemaal bekijken op 15 mei. Het bezoek begint bij de koeien. Misschien mogen de kinderen ze aaien of de kalfjes voeren. Doe in ieder geval kleren en laarzen aan die een beetje vies mogen worden. Niet jeugdleden die mee willen kunnen contact opnemen met Stefanie van Heck 06-46789989. Voor meer informatie: zie www.ivn.nl/heeze-leende.

Uit de krant

Uit de krant