Afbeelding

De Geldropse Langstraat in vroeger tijden

Algemeen 298 keer gelezen

GELDROP – De Langstraat in het centrum van Geldrop. Een deel van de winkelstraat is in de loop der jaren onherkenbaar anders geworden, maar er zijn ook nog plekken die lijken op vroeger. Dat is op deze foto’s goed te zien.

door Martin de Bruijne

Neem de foto met de verkiezingsposter aan de lantaarnpaal. Het is niet bekend wanneer de foto gemaakt is. Het was in ieder geval in verkiezingstijd en lang geleden. Op de poster lijst 5 de PPR, de Politieke Partij Radikalen. Deze partij werd opgericht in 1968 en ging in 1991 op in GroenLinks.

Machinaal

Op de foto zien we in het midden het Vincentius gebouw, dat er nog altijd staat, en het ernaast gelegen Machinaal van Vissers en Eijken. Hier was later Jansen de Wit gevestigd.
Opvallend is het woord handel dat we zien tegen de gevel van het pand op de hoek van de entree tot Bezorgershof. Wie van onze lezers kan vertellen wat voor handel er in het pand zat? Op de andere hoek een filiaal van de Verenigde Spaarbank. Die bank bestaat niet meer. In het pand zat later onder meer een videotheek, deze zijn inmiddels helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Wat er toen was en nu nog steeds: de winkel van Livano. Wat er ook al was toen deze foto gemaakt is: betaald parkeren. Wie kent deze oude apparaten nog waar je muntgeld in moest doen en dan draaien? En zijn er nog lezers die kunnen vertellen hoeveel het eigenlijk kostte om je auto te parkeren in de Langstraat?
Bij de tweede foto valt meteen patisserie Van Bragt op. Die zaak zit dus al heel lang op dezelfde plek in de Langstraat. Wat we niet weten is bij welke winkel de lichtreclame van 7Up hoort. Misschien dat een van onze lezers nog kan vertellen of er bijvoorbeeld een snackbar naast de patisserie zat. Of een drankenwinkel.

Lichtbakken

De foto is gemaakt in 1970. Keurslagerij Van Zeeland is aan de lichtbakken te zien ook in de Langstraat te vinden. Bij het naastgelegen pand hangen reclames van Bang & Olufsen en Philips tegen de gevel. Dat heeft alles te maken met de winkel die jarenlang in dat pand heeft gezeten: Kunnen. Die elektronicaspecialist is jaren geleden al verhuisd. We zijn ook benieuwd naar de winkels aan de andere kant van de Langstraat. Op de foto is niet goed te zien welke ondernemers daar zaten, maar ongetwijfeld zijn er lezers die meer weten. We zijn erg benieuwd naar Carre en naar de naam en faam van de kroeg.

Oude foto’s in informatie

Deze foto’s zijn beschikbaar gesteld door Heemkundekring de Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten. De redactie van Middenstandsbelangen is altijd op zoek naar historische foto’s uit Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende, Strerksel of Nuenen. In familiealbums zijn vast mooie foto’s te vinden en die willen we graag publiceren in deze krant. Foto’s kunnen gestuurd worden naar redactie@middenstandsbelangen.nl. Graag met een beschrijving wat er op de foto te zien is.
Ook hopen we dat mensen meer informatie hebben over de twee foto’s in deze rubriek. Laat het ons vooral weten via redactie@middenstandsbelangen.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant