Het optreden van Anastasia zorgde voor kippenvel. (Foto's: Micle de Greef)
Het optreden van Anastasia zorgde voor kippenvel. (Foto's: Micle de Greef)

‘Ik voel me eigenlijk nergens meer veilig’

Algemeen 1.060 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – “Ik voel me eigenlijk nergens meer veilig.” Het was een van de zinnen die Elena Kulahina sprak tijdens de Dodenherdenking in Geldrop-Mierlo. Een zin die veel indruk maakte. Zoals de hele toespraak van de van oorsprong Oekraïense indruk maakte.

door Martin de Bruijne

De Dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo maakte diepe indruk op de vele aanwezigen. Misschien wel extra veel vanwege het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. “De oorlog in mijn geboorteland heeft me diep geraakt. Het gevoel van machteloos zijn is verschrikkelijk”, maakte Elena Kulahina duidelijk. Het was een bijeenkomst om, meer nog dan in andere jaren, stil van te worden. Dat wij leven in vrijheid is een groot goed. Elena verwoordde het zo: “elke dag wakker worden door de wekker en niet door het luchtalarm.” De emotie in haar stem was voelbaar voor de vele aanwezigen.

De Oekraïense vierde Kerst nog in haar vaderland. Haar Oekraïne van voor 24 februari is er niet meer. Ze ziet nu de mensen in Oekraïne lijden en strijden. Ook burgemeester Jos van Bree legde een link tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne. “We hebben 77 jaar gedacht dat dit ons nooit meer zou overkomen”, aldus Van Bree. “De oorlog is voor het eerst in lange tijd weer dicht bij huis.” Vrijheid is een werkwoord, iets waar we constant aan moeten blijven werken. Van Bree: “de inwoners van Oekraïne voelden zich veilig. Hun wereld leek heel erg op de onze.” We voelen de behoefte om de inwoners van Oekraïne te helpen en tegelijkertijd voelen we ons machteloos. 

“Laten we onze vrijheid koesteren, alle dagen van het jaar”, gaf de burgemeester aan. Persoonlijke verhalen raken ons, maken ons bewust hoe kwetsbaar onze vrijheid is. De elfjarige Anastasia Repetylo zong een Oekraïens lied. Vol overgave. Het overgrote deel van de aanwezigen begreep waarschijnlijk geen woord van wat Anastasia zong, maar indrukwekkend en vooral ontroerend was het. Dat bleek wel na afloop van haar optreden waar veel mensen kippenvel van kregen. De organisatie had vooraf verzocht tijdens de toespraken en optredens niet te applaudisseren. Dat verzoek hield, met instemming van de organisatie, geen stand na het ontroerende lied van Anastasia. Helemaal stil was het wel om acht uur. Twee minuten was er niets anders te horen dan wat gefluit van vogels. 

Indrukwekkend was ook het gedicht dat Jessie Naus, voorleeskampioen van Mierlo, voordroeg. Zij had het over verbondenheid en liefde. “Liefde is elkaar steunen. Liefde is zien wat er zichtbaar is”, vertelde Jessie. 

Pastoor Van der Maazen hield een toespraak waarin Titus Brandsma naar voren kwam. Pater Brandsma verzette zich in de Tweede Wereldoorlog tegen het nazisme, werd in 1942 gearresteerd door de Duitse bezetter en later in Dachau vermoord. Paus Franciscus zal pater karmeliet Titus Brandsma op 15 mei heilig verklaren. Brandsma streed volgens pastoor Van der Maazen onder meer voor persvrijheid. Dat wij in vrijheid leven is bijzonder, benadrukte Van der Maazen. “Vrede, vrijheid en democratie zijn kwetsbaar”, maakte de pastoor duidelijk. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant