Oprichter Van der Heijden en oud-voorzitter Gründemann. (Foto: Corinna Romanesco)
Oprichter Van der Heijden en oud-voorzitter Gründemann. (Foto: Corinna Romanesco)

Vijftig jaar tennisvereniging De Mast

Algemeen 85 keer gelezen

GELDROP – Vijftig jaar geleden werd tennisvereniging De Mast opgericht. Bert van der Heijden was de man die de club startte. Oud-voorzitter Hans Gründemann is lid van het eerste uur. In gesprek met de beide mannen over een halve eeuw tennis. “Het is vooral ook een hele gezellige vereniging.”

door Martin de Bruijne

In De Masterij, het clubpaviljoen van De Mast, halen Van der Heijden en Gründemann herinneringen op. Van der Heijden is nu 79 jaar. Hij vertelt over het ontstaan van De Mast. “De Coevering was toen een wijk in aanbouw. De huizen in de Bosrand werden gebouwd en er kwam een vereniging van eigenaren. Die wilden ook wat sociale activiteiten starten.” Een plattegrond van de wijk liet een braakliggend terrein zien met de benaming ‘bijzondere bebouwing’. Volgens de gemeente kon daar ‘van alles’ komen en dus wilden de Bosrand bewoners wel een tennispark. Probleempje: dan moest er wel een tennisvereniging zijn. Dus Van der Heijden langs de deuren om leden te werven en later nog een keer terug omdat de leden wel vijf gulden contributie moesten betalen om te voldoen aan de voorwaarden van de gemeente. Zo’n 150 leden waren er. Volgende probleem: het kon nog wel een paar jaar duren voordat het tennispark in de Coevering klaar was. Gelukkig konden ze de eerste tijd twee banen op de Bronzenwei gebruiken. “Zo is de club ontstaan. Veel mensen hadden nog nooit een racket vastgehouden.” Van der Heijden is tientallen jaren zeer actief geweest voor De Mast. Hij is nu erelid en niet meer op de baan te vinden. Hans Gründemann is vanaf het eerste moment lid en was een aantal jaren voorzitter. De twee praten met veel plezier over hun tennisclub. “In de jaren zeventig en tachtig was het vaak groot feest in ons paviljoen als teams terugkwamen van de competitie.”
Het is nog altijd heel gezellig bij De Mast. Landelijk loopt het aantal leden van tennisverenigingen al jaren terug, bij De Mast hebben ze volgens Gründemann een stijgende lijn te pakken. De Mast telt nu zo’n 475 leden. Het gouden jubileum vieren ze met een receptie in maart en later dit jaar een zeskamp, feestavond en beachtennis.

Uit de krant

Uit de krant