Werk van Esma Ates is te zien in Kasteel Geldrop.
Werk van Esma Ates is te zien in Kasteel Geldrop.

Nieuw licht in collage en aquarel

Algemeen 398 keer gelezen

GELDROP - De expositie “Nieuw licht in Collage en Aquarel” is tot en met 3 april te zien in Kasteel Geldrop.

Beeldende kunstenaars Frederika van Veen en Esma Ates exposeren in Kasteel Geldrop. Beiden hebben een totaal andere achtergrond. De een vindt inspiratie in haar herinneringen, de ander ogenschijnlijk uit de natuur.
Frederika van Veen (geboren in Schiedam 1950) woont inmiddels ruim dertig jaar in Eindhoven.
De aanzet tot een kunstwerk begint bij haar met een leeg vel papier en een vaag thema of onderwerp: architectuur, natuur, religie, een persoon of object. Dan worden met stukjes papier, gescheurd of geknipt, afkomstig uit kranten, tijdschriften of glossy’s, collages gemaakt waarbij er, ook tot haar eigen verrassing, vaak fascinerende en soms bizarre geometrische afbeeldingen ontstaan.

Zand en aarde

Esma Ates (geboren aan de Middellandse Zeekust in Turkije) kwam als jonge vrouw naar Nederland.
Vanaf 2005 heeft zij zich toegelegd op aquarellen Het laatste jaar experimenteerde zij met andere technieken, onder meer door het gebruik van zand en aarde in haar aquarellen op te nemen.
Hoewel haar werk de indruk geeft in de natuur gemaakt te zijn, is dit schijn. Zij schildert vaak vanuit haar herinnering, waarbij de voorstelling groeit vanuit een raamwerk van horizon, bomen en lucht.
Hierin staan de bomen symbool voor aards, houvast, nuchter en sterk, de lucht voor vrijheid, dromen en visie.
Haar ervaringen uit het verleden en haar dromen over de toekomst gebruikt ze om haar composities verder uit te werken.
Zelf zegt ze hierover: “De horizon is voor mij de lijn tussen hemel en aarde en is in mijn gedachte de overgang tussen verleden en toekomst”. Anders gezegd: onder de horizon ligt wat nog is gebleven als herinnering en daarboven gloort de rijkdom van wat nog allemaal komen kan. Zo beschouwd is het een tijdlijn van het leven zelf.

De expositie is  elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur  gratis te bezoeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant