Aanplant van de boomgaard met oude fruitrassen, met links Ger Jansens.
Aanplant van de boomgaard met oude fruitrassen, met links Ger Jansens.

Zonnebloem realiseert boomgaard met oude fruitrassen

Algemeen 212 keer gelezen

‘Het is heerlijk om buiten bezig te zijn’

GELDROP - Het zijn nu nog maar kleine boompjes. Over enkele jaren groeien er appels, peren, kersen en noten. Op de Gijzenrooise Zegge realiseren Zonnebloem Geldrop en Brabants Landschap een boomgaard.

door Martin de Bruijne

Als aandenken aan het vijftigjarig bestaan van Zonnebloem Geldrop is de boomgaard met oude fruitrassen aangeplant. Op initiatief van Ger Jansens, vrijwilliger bij de Zonnebloem Geldrop en actief bij Natuurwerkgroep Stratum DDW. “Het is heerlijk om buiten bezig te zijn”, vertelt Ger over zijn werkzaamheden bij de natuurwerkgroep. Hij laat de boomgaard graag zien. Vanuit de Natuurwerkgroep zijn ze regelmatig in dit gebied. “Je gaat het toch een beetje zien als je achtertuin.”

Zomer Rietpeer

De fruitbomen in wording zijn nu nog bescheiden van formaat, de komende jaren moeten ze flink groeien. Het gaat om oude fruitrassen zoals de Limburgse Bellefleur, Groninger Pippeling, Zomer Rietpeer en Witte Spaanse. De vijftig bomen moeten het terrein aan de Gijzenrooise Zegge, beschikbaar gesteld door eigenaar Brabants Landschap, uiteindelijk veranderen in een fruitboomgaard. Zonnebloemleden kochten, mede met sponsoring door bakkerij Godfried de Vocht, een boom. “Er zouden vijftig bomen verkocht moeten worden om de boomgaard te kunnen verwezenlijken. Dat leek in eerste instantie niet helemaal haalbaar, de teller bleef steken op veertig bomen.” Tien leden van de lokale politieke partij DGG kochten ieder een boom en daarmee was het aantal van vijftig gehaald.
De eerste piketten werden de grond ingeslagen om aan te geven waar een boom moet komen. Een dag later zijn, met hulp van mensen van Brabants Landschap, de bomen geplant.

‘En nu maar hopen dat de bomen in de toekomst veel vruchten zullen dragen’

Jansens: “en nu maar hopen dat de bomen in de toekomst veel vruchten zullen dragen, waar iedereen van mag genieten maar zeker ook de vogels.” Het initiatief krijgt in ieder geval waardering. Twee wandelende dames passeren de boomgaard in wording en staan even stil. “Wat een mooi initiatief”, merken ze op. Ger Jansens glimlacht.
Deze boomgaard wordt geregistreerd bij de Universiteit van Wageningen, die zullen ook in de toekomst de groei en bloei in de gaten houden. Ook de Stichting Behoud Nederlandse fruitboomrassen is hierbij betrokken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant