Er lijkt schot te zitten in de plannen voor de Smelen. (Foto: Corinna Romanesco)
Er lijkt schot te zitten in de plannen voor de Smelen. (Foto: Corinna Romanesco)

Renovatie zwembad de Smelen lijkt op komst

Algemeen 215 keer gelezen

GELDROP – De renovatie van zwembad de Smelen in Geldrop lijkt op komst. De gemeenteraad moet nog officieel instemmen met het plan om 1,75 miljoen euro uit te trekken voor renovatie van het zwembad, maar een ruimte meerderheid in de raad lijkt voor het plan.

door Martin de Bruijne

Tijdens een commissievergadering deze week ging het opnieuw over de toekomst van het Geldropse zwembad. Exploitant Laco en het gemeentebestuur werden het na jaren eindelijk eens over een nieuw contract. De gemeente betaalt 1,75 miljoen euro voor renovatie en verduurzaming van de Smelen. Een deel daarvan komt terug door een jaarlijkse besparing van 65 duizend euro op onderhoud en energie. Het nieuwe contract loopt vijftien jaar. 

Wethouder Peter Looijmans presenteerde het akkoord eind vorig jaar. Verschillende partijen in de gemeenteraad waren toen al tevreden: eindelijk een plan dat duidelijkheid biedt. Sommige oppositiepartijen vonden het een slecht plan met teveel onzekerheden. Wethouder Looijmans gaf in november aan met meer informatie te komen. De renovatie van de Smelen stond deze week opnieuw op de agenda. Het gemeentebestuur spreekt van een ‘constructieve samenwerking’ met Laco. “Het is bij onderhandelingen altijd geven en nemen”, maakte wethouder Looijmans duidelijk.

Een meerderheid van de gemeenteraad is positief over het plan. “Wij zijn trots op wat er nu voorligt”, gaf Nico van Dijck (CDA) aan. De andere coalitiepartijen steunen het voorstel, net als oppositiepartij Samen. Vooral VVD en PvdA blijven fel tegen het gepresenteerde plan. De twee oppositiepartijen hebben bij hun collega-raadsleden in andere gemeentes met een zwemvoorziening van Laco geïnformeerd. “In bijna alle gemeentes is het kommer en kwel”, concludeert Thomas Schouten (VVD). Hij stelt onder meer dat Laco de renovatie prima zelf kan betalen. Voor Richard van de Burgt (PvdA) is het duidelijk: “We zijn niet tevreden met het resultaat. De lasten en de risico’s liggen bij de gemeente, de lusten bij Laco.” VVD, PvdA en ook GroenLinks zien nogal wat onzekerheden in de overeenkomst. Zo wilde Amber van Eersel (GroenLinks) weten wat de ‘redelijke tarieven’ zijn die Laco voor het zwemmen mag hanteren. Met name de toekomst van het buitenbad is reden tot zorg. “Als het buitenbad te duur wordt, kan Laco het buitenbad sluiten”, stelt Van de Burgt. In de overeenkomst staat de mogelijkheid van sluiting van het buitenbad opgenomen, wel moet de exploitant eerst met de gemeente overleggen. 

In februari neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel om 1,75 miljoen euro beschikbaar te stellen voor renovatie van de Smelen. Naar verwachting zal een ruime meerderheid instemmen met het plan. Helemaal rond is het dan overigens nog niet. De gemeente geeft het geld pas als het renovatieplan door de gemeenteraad is goedgekeurd. Dat plan is nog niet klaar en komt na de zomer op de agenda van de gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen dus 

Uit de krant

Uit de krant