Jos van Bree was recent nog bij KommuS Radio te horen tijdens de Wollige Winterweken.
Jos van Bree was recent nog bij KommuS Radio te horen tijdens de Wollige Winterweken.

In gesprek met Jos van Bree: de onzekerheid blijft

Algemeen 37 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – De jaarwisseling is rustig verlopen, het vuurwerkverbod was geen succes. Carnaval vieren ‘als vanouds’ zit er niet in. Verschillende onderwerpen komen aan bod in het gesprek met burgemeester Jos van Bree.

door Martin de Bruijne

Het is een lastig gesprek. Niet vanwege de onderwerpen, maar door het tijdstip. We spreken elkaar een dag voor de persconferentie. Jos van Bree heeft met zijn collega’s uit de regio een open brief gestuurd naar de premier. Boodschap: kijk naar wat de mogelijkheden zijn om te versoepelen. “Ik hoop dat het kabinet een wijs besluit neemt”, geeft Van Bree aan.

‘Er was wel schade, maar vooral aan prullenbakken en verkeersborden’

Onduidelijkheid

In deze eerste dagen van het nieuwe jaar spreekt hij diverse ondernemers. “We krijgen veel signalen binnen van ondernemers die niet weten waar ze aan toe zijn. Het is niet duidelijk, maar dat is het voor mij ook niet.”
Duidelijk is wel dat veel draait om corona. We blikken terug op de jaarwisseling. “Die is hier gelukkig rustig verlopen. Er was wel schade, maar dan vooral aan prullenbakken en verkeersborden. Geen gekke dingen.”

Vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod is ook in Geldrop-Mierlo niet goed nageleefd. Er mag volgens Van Bree best wat veranderen. Sta alleen nog siervuurwerk toe bijvoorbeeld, maak vuurwerkvrije zones of kom met vuurwerkshows. Het zou ook goed zijn als Nederland afspraken kan maken met de buurlanden. “Nu kochten mensen massaal vuurwerk over de grens, zo helpen we hier heel de vuurwerksector om zeep.” Het vuurwerkbeleid in Geldrop-Mierlo komt medio dit jaar op de agenda van de gemeenteraad. Van Bree: “we gaan evalueren en op basis daarvan de lijn voor dit jaar uitzetten.” De eerste week van het jaar heeft nagenoeg alles wel iets met corona te maken. Er was een digitale nieuwjaarsontmoeting. “Het was leuk om te doen, maar je merkt wel dat het lastig is om zo het publiek te bereiken.” Oliebollen werden niet op de nieuwjaarsbijeenkomst bij de ijsbaan van Wintersfeer uitgedeeld, maar bij enkele tientallen mensen thuisgebracht. “Om toch de verbinding te voelen’’. Jos van Bree was in het Anna Ziekenhuis om een kijkje te nemen op de verpleegkundige afdeling. De zorgverleners een hart onder de riem steken en meewerken aan een campagne van de Anna Zorggroep en de gemeente. Een campagne om personeel te werven, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar mensen met een arbeidsverleden in de zorg. “We doen een gezamenlijke oproep aan mensen die ooit werkzaam waren in de zorg om tijdelijk terug te keren.”

Boosterprik

Jos van Bree heeft zijn boosterprik gehad. “Ik heb gelukkig nergens last van gehad. De prik is gezet door een militair van het zeventiende pantserbataljon uit Oirschot. Dat was leuk, daar heb ik zelf mijn dienstplicht vervult. Ik wenste hem een Gelukkig Nieuwjaar, dat had hij nog van niemand gehoord die dag.”
Een paar dagen na ons gesprek staat een afspraak met de carnavalsverenigingen op de agenda. Onderwerp is het komende carnaval. Van Bree is vooraf niet optimistisch. “Ik geloof niet dat het er in zit.” Hij blijkt gelijk te hebben. En zo blijven het lastige tijden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Acht partijen doen er in Geldrop-Mierlo mee aan de verkiezingen. Voor de partijen worden het waarschijnlijk ‘uitdagende campagneweken’. Groepen kiezers ontmoeten is de komende weken niet aan de orde.

Uit de krant

Uit de krant