Jan en Jo van den Brand een jaar geleden, toen ze 59 jaar getrouwd waren.
Jan en Jo van den Brand een jaar geleden, toen ze 59 jaar getrouwd waren.

Jan en Jo van den Brand zestig jaar getrouwd

Algemeen 88 keer gelezen

GELDROP – Jan wist het meteen, de eerste seconde dat hij Jo zag. Dit wordt mijn vrouw. Hij kreeg gelijk. Jan en Jo trouwden op een gure winderige dag op 11 januari 1962, anderhalf jaar na hun eerste ontmoeting. Zestig jaar zijn ze nu getrouwd en nog altijd dolgelukkig met elkaar.

door Martin de Bruijne

De trouwdag was in Made, waar Jo woonde. Jan komt uit Nieuwkuijk, maar werkte bij Philips in Eindhoven. Door tussenkomst van pater Norbertus kwam het tot correspondentie en uiteindelijk tot een lang en gelukkig huwelijk.

Verrassing

Oudste dochter Henriëtte haalt herinneringen op, Jan en Jo weten nog van niets. De kinderen willen hun ouders graag verrassen. “Wat zou het leuk zijn als er iets in het Middenstandsbelangen komt te staan. Ze zijn altijd trouwe lezers en velen zullen hen kennen want ze hebben zich in het verleden beide actief ingezet voor de Geldropse samenleving.”

‘Jan maakte opnames van optredens en werd daarom ook wel Jan van den Band genoemd’

Via Philips kregen Jan en Jo een huis in Geldrop, in Braakhuizen-Noord. Er stonden huizen, maar verder was er geen straat of stoeptegel te bekennen. Ze hadden en hebben er goed den aard. Drie dochters kregen ze: Henriëtte, Willy en José.
Jan werkte bij Consumer Electronics van Philips onder meer aan de ontwikkeling van autoradio’s. De handige en technische Jan wist goed raad met kapotte televisies, bandrecorders en autoradio’s. “Daar was hij in zijn vrije uren dan ook heel druk mee. Ook de pastoor en schoolhoofden van de Magdalenaschool en de Morgenster klopten niet vergeefs aan voor de aanleg van geluidsapparatuur of school-TV.”

Muzikant en organisator

Daarnaast zette Jan zich onder andere in voor het GMC als muzikant, bestuurslid en organisator van het solistenconcours. Jan maakte opnames van optredens van verschillende koren en werd daarom ook wel Jan van den Band genoemd.
“Voor hen was het niet meer dan vanzelfsprekend om zich actief in te zetten voor de Geldropse samenleving”, vertelt dochter Henriëtte.
In de jaren zeventig waren ze samen jeugdleiding bij jongerenclub De Noorderhut, later in de Twern gehouden. De zomerkampen in Herkenbosch staan nog altijd in hun herinnering gegrift, net als de honderden petten van restlapjes van de Tweka die in de weken voorafgaand door Jo thuis met hulp van enkele jongeren werden genaaid.

De Doorzetters

Later heeft Jo, met de rest van het gezin in haar kielzog, zich vele jaren ingezet voor De Doorzetters waar ze onder meer bestuurslid was. Ze collecteerde ook voor onder meer de kerk en Amnesty International. Beiden hebben gezongen en waren actief bij het Geldrops Gemengd Koor, Jo tot voor kort, waarvoor ze ook de redactie en lay-out voor het clubblad verzorgde.

Mooi leven

Het gezin, dat inmiddels zeven kleinkinderen met aanhang en twee achterkleinkinderen telt, stond en staat bovenaan. Jan is inmiddels 87, Jo 85. Van binnen nog altijd jong en vief. Qua gezondheid hebben ze het afgelopen jaar wel moeten inleveren. Jan is net hersteld van een heupoperatie. Dat weerhoudt hen niet om met veel genoegen en tevredenheid terug te kijken op hun mooie leven samen. Het diamanten huwelijksfeest vieren ze gezien de omstandigheden sober, ze hopen in het voorjaar met familie en vrienden te kunnen proosten.

Uit de krant

Uit de krant