Lisa met haar boek voor een kast met enkele van haar eigen favorieten. (Foto: Micle de Greef)
Lisa met haar boek voor een kast met enkele van haar eigen favorieten. (Foto: Micle de Greef) Micle de Greef

‘Ik heb veel verhalen in mijn hoofd’

do 6 jan 2022, 17:34 Algemeen 122 keer gelezen

GELDROP – Ze is net zeventien geworden en maakt haar debuut als schrijfster. Lisa Haverhoek uit Geldrop schreef Aventurijn, een fantasyboek over een magische tempel. “Ik heb heel veel fantasie.”

door Martin de Bruijne

Zestien jaar was Lisa toen ze begon aan Aventurijn. Op school moest ze een profielwerkstuk maken. Als je heel graag leest en schrijft en gefascineerd bent door fantasy boeken, kan je daar voor je examenopdracht natuurlijk best iets mee. ‘Hoe schrijf je een goed fantasy boek?’, was de centrale vraag voor Lisa. Haar onderzoeksresultaten en ervaringen verwerkte ze in het profielwerkstuk en vertaalde ze naar haar eerste eigen boek. Een boek dat nu in de winkel ligt.

Cum laude

Voor het profielwerkstuk kreeg Lisa een negen. Voor het boek kreeg ze een tien, ze slaagde cum laude. Aventurijn schreef Lisa in vier maanden. Het profielwerkstuk moest in vier maanden af zijn en dat bleek een mooie stok achter de deur. Vorige maand verscheen Aventurijn, Lisa laat trots haar eerste boek zien.

‘Als ik bezig ben met schrijven dan komt het verhaal vanzelf’

“Ik lees heel veel, altijd fantasy en young adult. Het leek me altijd heel leuk om ooit een boek te schrijven”, vertelt Lisa. Moeder Loes wijst op de boekenkast in de kamer. “Dat zijn allemaal boeken van Lisa.” Boekenworm Lisa leest graag en ze schrijft graag. “Ik heb meestal wel veel verhalen in mijn hoofd. Als ik bezig ben met schrijven dan komt het verhaal vanzelf.” Naast alle dikke pillen in de boekenkast is er nu het boek van Lisa zelf. Met 74 pagina’s bescheiden van omvang. Een eigen dikke pil is er nog niet. “Ik hoop wel dat die er ooit komt. Het lijkt me heel leuk, misschien ook wel om een serie te schrijven.”

Multimiljonair

Eerst terug naar Aventurijn. Een verhaal over studente Lisa, een crimineel en een multimiljonair. Lisa wordt ontvoerd en wordt wakker aan de andere kant van de wereld. Ze moet naar een tempel midden in het oerwoud om een steen op te halen voor de overheid. Samen met Thomas en Victor gaat ze de tempel binnen, waar geheimen aan het licht komen. Over het verloop van het verhaal willen Lisa en haar moeder niet veel meer kwijt. Grote vraag is of de hoofdrolspelers uit de tempel weten te komen. “Of ze het allemaal overleven weet je pas aan het eind.”
Vooralsnog is ze zich aan het oriënteren op een vervolgstudie. Geeft ze bijles op haar ‘oude’ school en heeft de dierenliefhebster tijd om te lezen.

Uit de krant

Uit de krant