Guy Pierson & The Rhythm Cats live tijdens het nieuwjaarprogramma. (Foto: Micle de Greef)
Guy Pierson & The Rhythm Cats live tijdens het nieuwjaarprogramma. (Foto: Micle de Greef)

Burgemeesters spreken over verbinding en begrip

wo 5 jan 2022, 09:57 Algemeen 62 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Verbinden. Dat was het sleutelwoord in de nieuwjaarspeech van burgemeester Jos van Bree. “Verbinden is een werkwoord, passend bij deze tijd”, zei Van Bree tijdens de digitale nieuwjaarsbijeenkomst. Burgemeester Houben van Nuenen had het vooral over begrip.

door Martin de Bruijne

Het blijft natuurlijk een beetje behelpen in coronatijd. Zijn eerste nieuwjaarspeech als burgemeester hield Jos van Bree op de ijsbaan van Wintersfeer. Het evenement dat door corona al twee jaar niet door kon gaan. Vorig jaar was Jos van Bree te gast in de studio van KommuS Radio. De digitale nieuwjaarsbijeenkomst was dit jaar te volgen via livestream van de gemeente. KommuS Radio had een live uitzending met muziek in de studio van Guy Pierson & The Rhythm Cats en de digitale nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente.

‘Wat meer naar elkaar omzien, de hand reiken’

Jos van Bree had het in zijn speech over de verbinding en verbondenheid. “Wat meer naar elkaar omzien, de hand reiken”, hoopt de burgemeester. “Het is opvallend dat oude tradities weer in ere hersteld worden”, gaf Van Bree aan. Hij verwees onder meer naar het toenemende aantal kerstkaarten dat we elkaar sturen. Kleine gebaren, met vaak een grote betekenis. Daarom is het ook zo belangrijk contact te maken met elkaar. Met een vriendelijk woord, een telefoontje of een appje. Van Bree: “niet wegkijken, maar omzien.” De burgemeester refereerde in zijn nieuwjaarspeech aan de komende gemeenteraadsverkiezingen en zei te hopen dat iedereen zijn of haar stem laat horen. 

Meer raadsleden

Er wachten behoorlijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, klimaat, werkgelegenheid, mobiliteit en woningbouw. Vraagstukken die Geldrop-Mierlo niet alleen kan oplossen, maar met ruim veertigduizend inwoners is de gemeente geen kleine speler meer. Dat aantal inwoners zorgt overigens voor mensen in de gemeenteraad. Geldrop-Mierlo krijgt na de verkiezingen een nieuwe gemeenteraad die bestaat uit 27 leden, twee meer dan nu. En dat aantal gemeenteraadsleden was weer een vraag in de quiz die tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst werd gehouden. In de digitale nieuwjaarsbijeenkomst ook een verslag van de oliebollenactie van burgemeester en wethouders en nieuwjaarswensen van de politieke partijen. Live muziek was er vanuit de studio van KommuS Radio. 

Geen carnaval

Burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende had geen vrolijke boodschap voor de inwoners van zijn gemeente. “We zijn het eigenlijk een beetje beu en toch zullen we het nog even moeten volhouden”, zei Verhoeven over de coronatijd. Dit jaar opnieuw geen carnaval. “Laten we eerlijk zijn. De mogelijkheden zijn vrijwel nihil”, aldus Verhoeven in zijn digitale nieuwjaarsboodschap. Een klein beetje feest is er nog wel in Heeze-Leende: de gemeente bestaat dit jaar 25 jaar. Verhoeven riep de mensen ook op om vooral te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

‘Probeer ook eens naar de ander te luisteren’

Maarten Houben, burgemeester van Nuenen, hamerde vooral op begrip hebben voor elkaar. “Probeer ook eens naar de ander te luisteren”, zei Houben onder meer. Corona zet de samenleving op zijn kop en dat zorgt voor de nodige problemen. “Een onbezonnen jeugd is er momenteel niet bij”, liet Houben weten.

Uit de krant

Uit de krant