Kennismaken met anime en cosplay tijdens de Dag van de Japanse popcultuur. (Foto: Corinna Romanesco)
Kennismaken met anime en cosplay tijdens de Dag van de Japanse popcultuur. (Foto: Corinna Romanesco)

Er waren dit jaar echt wel lichtpuntjes

do 30 dec 2021, 18:21 Algemeen 30 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – We kijken met weinig plezier terug naar 2021. Het was een zwaar en somber jaar. Lichtpuntjes zien in deze zware tijden valt niet mee, maar er zijn echt wel mooie dingen om op terug te kijken.

door Martin de Bruijne

Laten we dit bizarre jaar proberen positief af te sluiten. Niet door terug te kijken naar alle dingen die niet door konden gaan, en dat waren er veel, maar door te kijken naar de dingen die wel door konden gaan.
Zo was er wel een warm welkom voor Sinterklaas. Anders dan andere jaren, dat wel, maar hij was er. Kinderen konden niet zien hoe Sinterklaas per boot aankwam in de haven van Hulst, ze zagen de Goedheiligman wel per koets door het dorp gaan.

Triatlon

En er was dit jaar ook ruimte voor de kermis. Er was zelfs ruimte voor nieuwe evenementen. Geldrop kreeg begin september voor het eerst een triatlon. Een fun-triatlon van tweehonderd meter zwemmen, tien kilometer fietsen en dan nog eens 2,5 kilometer hardlopen. Zeventig mensen deden er mee en de reacties van deelnemers en publiek waren enthousiast. Het sportevenement is voor herhaling vatbaar, vond ook burgemeester Jos van Bree die het eerste startschot gaf. “Wat mij betreft smaakt dit naar meer.”

Bijzondere expositie

Er was nog een primeur. ‘Japan, voor even met Geldrop verweven’, was de titel van een kimono expositie in het Weverijmuseum en ruimtes van De Wiele Creatief. Japan had in 2021 de Olympische Spelen, Geldrop-Mierlo had Japanse textielkunst.
Een bijzondere expositie met een selectie uit de omvangrijke kimonocollectie Van Hoogee-Van der Linde. Zijden kimono’s uit de periode 1870 tot 1990. De expositie was een groot succes. Vanuit het hele land kwamen mensen kijken.

Verbinding ontstond met de bibliotheek, waar de dag van de Japanse popcultuur werd gehouden

Rond de kimono-expositie waren er meer activiteiten. Verbinding ontstond onder meer met de bibliotheek in Geldrop waar de eerste dag van de Japanse popcultuur werd gehouden. Een dag in het teken van manga, anime en cosplay. Een geslaagde dag die in 2022 ook een vervolg gaat krijgen. 

Natuurlijk waren er vooral evenementen die uitgesteld werden of afgeblazen, maar laten we het jaar toch een beetje positief afsluiten. 

Uit de krant

Uit de krant