Voor Jos van Bree begin januari geen nieuwjaarstoespraak op de ijsbaan. (archieffoto: Corinna Romanesco)
Voor Jos van Bree begin januari geen nieuwjaarstoespraak op de ijsbaan. (archieffoto: Corinna Romanesco)

Burgemeester Jos van Bree verwacht rustige kerst

Algemeen 325 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Jos van Bree wil graag in contact blijven met de inwoners van Geldrop-Mierlo. Dat is zeker in deze tijd niet altijd even eenvoudig. Een van de manieren om dat te doen is een maandelijks gesprek met hoofdredacteur Martin de Bruijne. Een gesprek waarin we terugkijken en vooruitblikken.

door Martin de Bruijne

Een grote glimlach op het gezicht van Jos van Bree als hij vertelt over de ontmoeting met Sinterklaas bij de landelijke intocht. Met een groep kinderen uit Geldrop-Mierlo was de burgemeester naar de landelijke intocht bij Paleis Soestdijk. “Dat was echt leuk om te doen. We hebben onze ontbijtkoek aan de Pieten gegeven en we mochten naar Sinterklaas. Dat heb ik altijd gewild, ik ben op 5 december jarig. Dat kan mooi van mijn bucketlist af.”

Tekeningen voor Sinterklaas

Het is een van de mooiste momenten voor de burgemeester in de afgelopen periode. “Bij het bezoek hebben we de kinderen echt in het middelpunt gezet, daar hebben we bewust voor gekozen.” Jos van Bree heeft wel iets met Sinterklaas. In het eerste jaar na zijn aantreden was de intocht al anders dan anders. “De kinderen van de basisscholen konden via mij tekeningen aan Sinterklaas geven. Dat was bijzonder om mee te maken, ik voelde me echt Sinterklaas.”

‘Ze dachten dat ik de baas van de gemeente ben en een grote auto heb’

De ontmoetingen met kinderen zorgen voor mooie herinneringen. Tijdens de Kinderboekenweek mocht Jos van Bree op een basisschool vertellen over zijn beroep. “Leuke vragen hadden de kinderen. Ze dachten dat ik de baas van de gemeente ben en een grote auto en een villa heb. Ze vroegen zelfs naar mijn salaris.” Ook bijzonder zijn de ontmoetingen met echtparen die 60, 65 of zelfs 70 jaar getrouwd zijn. “Die mensen zijn vaak erg gesteld op bezoek van de burgemeester. Als het niet verstandig is dat ik fysiek op visite ga proberen we iets te regelen met een telefoontje of beeldbellen.”

Kerstdagen

Naast een terugblik op de twee eerste jaren van Jos van Bree als burgemeester blikken we ook vooruit. Naar de komende kerstdagen en de jaarwisseling. De kerstdagen verwacht Van Bree rustig door te kunnen brengen. “Op kerstavond komen mijn moeder en broer een hapje eten. Meestal bereiden we zelf het een en ander voor, soms bestellen we nog wat bij. Op eerste kerstdag krijgen we dit jaar voor het eerst in jaren geen bezoek en gaan we ook nergens op bezoek.” 

‘Lekker wat eten en drinken en dan kerstmuziek op de achtergrond’

De kerstdagen worden sober, er kan en mag maar heel weinig. “Misschien bestellen we wat bij de lokale horeca. Tweede kerstdag komen in ieder geval mijn schoonouders op bezoek.” 

Vuurwerkverbod

Het is altijd een mooie tijd voor het gezin Van Bree en dit proberen ze er gewoon het beste van te maken. “Lekker wat eten en drinken en dan kerstmuziek op de achtergrond. Mijn favorieten zijn overigens Last Christmas van Wham en Driving home for Christmas van Chris Rea.”
Ook oud en nieuw is anders dan andere jaren. Met dit jaar in ieder geval een algeheel vuurwerkverbod. “Als burgemeesters hebben we er erg op gehamerd en zijn we er blij mee. Het is in ieder geval duidelijk nu”, geeft Jos van Bree aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant