Plonie van Kampen krijgt de onderscheiding uitgereikt aan de deur. (Foto: Marco Magielse)
Plonie van Kampen krijgt de onderscheiding uitgereikt aan de deur. (Foto: Marco Magielse)

Supervrijwilligers in het zonnetje gezet

Algemeen 400 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Vijf vrijwilligers zijn vorige week in Geldrop-Mierlo extra in het zonnetje gezet. Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag kregen Plonie van Campen, Frans Willems, Cilia Jongen, Bram Schoonen en Liny en Siert Veeloo bezoek van de wethouder Peter Looijmans en Hans van de Laar.

Het zou eigenlijk een feestelijke avond moeten worden om de Supervrijwilligers in het zonnetje te zetten. Door de aanscherpingen kon er geen feestavond zijn en moest er gezocht worden naar een andere invulling. Wethouders Looijmans en Van de Laar verrasten de supervrijwilligers met een ‘huisdeurbezoek.’

‘Ik vind vrijwilligerswerk heel normaal en zet mij graag in voor de medemens’

De vrijwilligers werden thuis bezocht, Frans Willems kreeg geen bezoek aan huis. Met een smoes werd hij naar horecazaak Lekker & Vrolijk gelokt, waar hij door wethouder Looijmans in het zonnetje werd gezet. In een reactie laat Frans weten “Ik vind mijn vrijwilligerswerk heel normaal en zet mij graag in voor de medemens. Dat ik nu uitgeroepen ben als supervrijwilliger vind ik een eer.” Frans Willems is al heel lang zeer actief als vrijwilliger. Heel veel mensen hebben hem bezig gezien bij evenementen in Geldrop-Mierlo. Bij de Dodenherdenking, Avond Vierdaagse, Liberty Loop, GeldropsPride en Wintersfeer is Frans als vrijwilliger van de partij.

Duurzaamheid

Plonie van Campen is vooral actief op het gebied van natuureducatie en duurzaamheid. Al heel lang is ze secretaris bij IVN Geldrop en daar actief met allerlei klussen en activiteiten. Plonie is kartrekker van de paddenwerkgroep, die ieder jaar met schermen en emmers zorgt dat padden veilig de weg over kunnen steken. Verder is Plonie onder meer coördinator van de werkgroep duurzaamheid.
Cilia Jongen helpt nieuwkomers met de Nederlandse taal en is daarom supervrijwilliger.

Echtpaar

De eervolle onderscheiding was er ook voor Bram Schoonen, scheidend penningmeester en spil bij de Neil Armstrong Scouting Groep.
Dan was er nog een ‘supervrijwilligers echtpaar’. Liny en Siert Veeloo zetten zich al lang heel intensief in bij de Wijkvereniging Braakhuizen Zuid in Geldrop.
Dit jaar staat vrijwilligerswerk extra in het spotlicht, want 2021 is het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. De gemeente wilde vrijwilligers wat extra’s bieden in dit jaar. “Om onze waardering te laten zien en merken konden in november alle vrijwilligers een gratis filmavond bijwonen. Helaas hebben we vanwege de corona-aanscherpingen de laatste filmavond moeten annuleren.”

Nominaties

Voor de uitreiking van de waarderingen werd een andere invulling gekozen. Iedereen kon mensen nomineren voor de eretitel supervrijwilliger. Er werden in totaal zestien mensen genomineerd. “De jury, bestaande uit stakeholders/experts die dagelijks met vrijwilligers en vrijwilligerswerk te maken hebben, heeft zich verdiept in het verhaal erachter en heeft uit de zestien nominaties vijf Supervrijwilligers verkozen”, geeft de gemeente aan. “Bij de beoordeling heeft de jury niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst: de Supervrijwilliger kan ook worden aangespoord om met het vrijwilligerswerk door te gaan en/of om anderen bij het vrijwilligerswerk te betrekken of te inspireren. Ook is een gekozen uit een diverse mix van activiteiten gekozen: actief met cultuur, welzijn, de wijk, taal en natuur.”

Supervrijwilliger Frans werd verrast door wethouder Peter Looijmans. (Foto: Marco Magielse)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant