Na zo'n dertig jaar stopt Jan eind dit jaar als opticien.
Na zo'n dertig jaar stopt Jan eind dit jaar als opticien.

Laatste weken als opticien voor Jan Huijsman

Algemeen 710 keer gelezen

MIERLO – Voor Jan Huijsman komt er bijna een eind aan zijn loopbaan als opticien. Zo’n dertig jaar was hij ondernemer, nu neemt de voormalig eigenaar van Blic Optiek in Mierlo afscheid. De winkel in de Margrietstraat heeft overigens al enkele jaren een nieuwe eigenaar en blijft gewoon bestaan.

door Martin de Bruijne

Na zijn opleiding tot opticien werkte Jan bij een aantal winkels in de regio en kon in 1987 bedrijfsleider worden in Mierlo. “Eind 1988 hebben mijn vrouw Monique en ik de zaak overgenomen. We zijn destijds begonnen in de Dorpsstraat met een heel klein winkeltje.” Na een paar jaar verhuisde Blic Optiek naar de Margrietstraat en daar is de speciaalzaak nog altijd gevestigd.

‘Toen ik begon verkochten we tien of twintig keer dezelfde bril in een week’

Het zijn uiteraard andere tijden sinds het begin in de jaren tachtig. “Toen ik destijds begon verkochten we tien of twintig keer dezelfde bril in een week. Je kocht vijf monturen in vijf kleuren en vijf maten en dat was het wel. Nu verkopen we bijna nooit meer dezelfde bril.” 

Altijd voorop lopen

Jan en Monique hebben zich met de winkel altijd kunnen onderscheiden. “Een bril is van hulpmiddel steeds meer een mode-item geworden. Wij hebben altijd geprobeerd om daarin met onze collectie voorop te lopen. Mensen kwamen bij ons voor de meer bijzondere merken en modellen. En dat is nu nog steeds zo.”
Jan is 66 jaar geworden en ziet dit als een mooi moment om te stoppen met zijn werk. De winkel is vier jaar geleden overgenomen en sinds die tijd is Jan het wat ‘rustiger’ aan gaan doen. “Ik ben begonnen met wat minder dagen te werken, inmiddels werk ik nog een dag in de week. Eind december stop ik, ik heb er echt naar toe kunnen werken.”
Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn vele jaren als ondernemer.

Goed uitzien

“Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Het mooiste is eigenlijk wel dat je iemand met een bril de deur uit laat gaan waarmee die persoon goed kan zien en waarmee hij of zij er ook goed uitziet.”
Hoewel Jan en Monique geen echte Mierlonaren zijn maar er al ruim 30 jaar wonen voelen zij zeker een band met het dorp. “We voelen ons heel fijn in Mierlo.” Datzelfde goede gevoel was en is er nog steeds met de andere ondernemers in het dorp. “Toen we hier begonnen ontstond ook de winkeliersvereniging. Met de winkeliers samen hebben we mooie dingen laten zien en veel activiteiten georganiseerd. Er was veel saamhorigheid en gezelligheid.”

‘Met de winkeliers samen hebben we mooie dingen laten zien en veel activiteiten georganiseerd’

Laatste werkdag

Donderdag 30 december is de laatste werkdag van Jan. Als de dan geldende corona maatregelen het toelaten is er die dag voor iedereen gelegenheid om even binnen te lopen bij Blic en ‘afscheid’ te nemen. En zoals de mensen gewend zijn natuurlijk onder het genot van een kopje koffie.

Jan: “ik wil alle klanten bedanken voor het vertrouwen. We gaan elkaar zeker nog vaak tegenkomen in Mierlo of elders. Zonder u was Blic nooit geworden tot wat het nu is!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant