Een volle tent met carnaval, zoals hier in 2020 bij De Kraaienvangers, is twijfelachtig. (Foto: Micle de Greef)
Een volle tent met carnaval, zoals hier in 2020 bij De Kraaienvangers, is twijfelachtig. (Foto: Micle de Greef) Micle de Greef

Corona bepaalde grotendeels het leven dit jaar

Algemeen 207 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Het jaar 2021 nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken. Wat gebeurde er allemaal, waar staan we nu en wat wacht ons het komende jaar. Corona beheerste het nieuws en het lijkt erop dat dit nog niet voorbij is.

door Martin de Bruijne

Terugblikkend op 2021 kun je uiteraard niet om corona heen. Het virus houdt de wereld in zijn greep. We moeten ons allemaal aanpassen in de hoop het virus onder controle te krijgen. Alle maatregelen hebben enorme impact.

Toch geen alternatief

De lijst met activiteiten en evenementen waar dit jaar een streep door ging is lang, heel lang. Er werd door sommige organisatoren nog heel enthousiast begonnen, verschillende evenementen waren al rond. Vrijwilligers stonden in de startblokken, posters hingen op en de voorbereidingen waren klaar. 

De lokale finales van de Voorleeswedstrijd gingen door. Digitaal en dat was wennen.

Zo liet de organisatie van de Geldropse Dorpsquiz steeds weten dat het dorpsevenement door zou gaan, tot op het laatste moment toch besloten moest worden een jaar over te slaan. Het Kasteelfestival, begin juli op de evenementenkalender, werd afgeblazen. Er zou een alternatief komen in september als alles weer wat meer ‘normaal’ zou zijn: KommuS Ontspoort. Zou, want ook dat muziekfeest ging niet door. De Mei’se Mert en de Andere Mert sloegen opnieuw een jaar over.
Er was dit jaar opnieuw geen publiek bij de Dodenherdenking in mei en de Indië herdenking in augustus. De lokale finales van de Voorleeswedstrijd gingen wel door, maar dan digitaal. En dat was wennen. In andere jaren lezen de schoolwinnaars voor in een zaal vol kinderen, nu zaten ze thuis voor de camera. En de jury bekeek de filmpjes ook thuis. De bekendmaking van de winnaar was wel live in de bibliotheek, maar wel opgenomen zonder publiek.
Aan het einde van het jaar was er meer slecht nieuws. Geen versoepelingen, maar aanscherping van de maatregelen. Dat betekende snel schakelen. Op de eerste zaterdag na de elfde van de elfde komen de eerste carnavalsprinsen in Geldrop-Mierlo en Heeze het podium op. Dat bleek na de persconferentie net de dag te zijn waarop we weer minder mochten. De Kersepit in Mierlo besloot de installatie te verplaatsen naar de middag zodat de nieuwe prins toch zijn opwachting kon maken. Voor de prins is het nog wel wachten op zijn receptie. De Kraaienvangers in Heeze besloten tot uitstel, bij De Geldropse Jagers kwam de nieuwe prins online naar buiten.

‘Wij vinden dit uiteraard ontzettend jammer voor de nieuwe hoogheden’

Bij de andere verenigingen wachten ze af. De Ossedrijvers in Sterksel hebben besloten het carnavalsseizoen in te gaan zonder hoogheden. Die zouden in januari bekend worden, maar de Ossedrijvers achten de risico’s te groot. “Wij vinden dit uiteraard ontzettend jammer voor de nieuwe hoogheden, die zich ook al volop aan het voorbereiden en verheugen waren op een mooi seizoen, maar nu een jaar langer hun geheim moeten bewaren”, laat het bestuur van de Ossedrijvers weten.
Over het vieren van carnaval is nog geen duidelijkheid. “De carnavalsdagen zijn laat in het seizoen, pas eind februari. Wij hebben geen glazen bol en weten niet hoe het er dan voor staat”, stelt het bestuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant