Een mooie dag pas geleden. Burgemeester Jos van Bree mocht met kinderen uit Geldrop-Mierlo op bezoek bij Sinterklaas.
Een mooie dag pas geleden. Burgemeester Jos van Bree mocht met kinderen uit Geldrop-Mierlo op bezoek bij Sinterklaas.

Jos van Bree twee jaar burgemeester van Geldrop-Mierlo

Algemeen 517 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Iets meer dan twee jaar is Jos van Bree nu burgemeester van Geldrop-Mierlo. Twee jaar die voor een groot deel in het teken stonden van corona. Dat heeft uiteraard veel impact, maar Van Bree ziet ook lichtpuntjes.

door Martin de Bruijne

Op 28 november 2019 werd Jos van Bree geïnstalleerd als burgemeester van Geldrop-Mierlo. Hij wilde zo snel mogelijk kennismaken met verenigingen en vooral de inwoners van de gemeente. Een paar maanden later maakte de wereld kennis met het coronavirus. “We hebben veel afspraken weer moeten cancelen. Ik heb Geldrop-Mierlo, en dan met name de mensen, nog onvoldoende leren kennen.”

‘Ik snap dat mensen en ondernemers het moeilijk hebben’

Van Bree had als wethouder en locoburgemeester al veel ervaring, zijn rol als burgemeester had hij uiteraard anders ingeschat. “De huidige situatie maakt het gewoon lastig, je komt in een andere rol terecht. Aan de ene kant ben ik echt burgervader die mensen een hart onder de riem steekt. Aan de andere kant heb je een rol als het gaat om toezicht en handhaving van de maatregelen.”
De burgemeester probeert daarbij altijd vooraf in gesprek te gaan met betrokkenen. Met ondernemers, organisatoren van evenementen en de horeca. “De insteek is: dit zijn de maatregelen en wat kunnen we ermee. Mag het en zou je het ook moeten willen. Ik snap dat mensen en ondernemers het moeilijk hebben. We willen het zeker niet nog moeilijker maken, we proberen te helpen en dat begint met het aangaan van een gesprek.”
Jos van Bree heeft naar eigen zeggen nog te weinig mee kunnen maken van evenementen in zijn gemeente. Er waren ontmoetingen, maar veel activiteiten gingen niet door. Hij denkt met veel plezier terug aan ontmoetingen die er wel waren, activiteiten waar hij wel kennis kon maken met de mensen en het verenigingsleven. In zijn werkkamer onder meer attributen van Supermanstam en De Kersepit als tastbare bewijzen.
Hij voelt zich prima in zijn rol als burgemeester. Bestuurlijk en in contact met de inwoners. “Als je die ambtsketen om doet dan ontstaat er iets. Ik verlang net als iedereen weer naar de normale tijd. Normaal zijn er in het weekend vaak activiteiten, nu nauwelijks. Mijn agenda is best saai.”
Jos van Bree wil graag in contact blijven met de inwoners van Geldrop-Mierlo. Een van de manieren om dat te doen is een maandelijks gesprek met hoofdredacteur Martin de Bruijne. Een gesprek waarin we terugkijken en vooruitblikken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant