Afbeelding

Herinneringen aan Sinterklaas en pakjesavond

do 2 dec 2021, 17:02 Algemeen 24 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Het heerlijk avondje is in aantocht. Het is bijna pakjesavond. Voor veel jonge kinderen nog altijd een feest om naar uit te kijken. Vorige week plaatsten we twee Sinterklaasfoto’s uit oude familiealbums in de rubriek en dat zorgde voor de nodige leuke reacties.

door Martin de Bruijne

“Het was altijd spannend of er iets in je schoen zat”, reageert een lezer. “We hadden het niet zo breed thuis en mochten zeker niet elke dag onze schoen zetten. Sinterklaas had natuurlijk geen tijd om iedere nacht bij alle kinderen langs te gaan.”

‘Als Sinterklaas in Geldrop was aangekomen mochten we die avond onze schoen zetten’

Wat meer lezers zich nog herinneren is het ritueel van het schoentje zetten. “Als Sinterklaas in Geldrop was aangekomen mochten we die avond onze schoen zetten. Daar zat natuurlijk het verlanglijstje in, een mooie tekening en de traditionele wortel voor het paard. De volgende ochtend was alles weg en hadden we een klein cadeautje in de schoen.” 

Komkommer

We ontvingen meerdere Sinterklaasfoto’s. “Mijn zus en ik hebben hier net onze schoen gezet. Als je goed kijkt zie je trouwens dat er een komkommer in mijn schoentje zit in plaats van een wortel”, maakt Tessa duidelijk.  Waar de foto gemaakt is en wanneer is niet meer te achterhalen. Wel zit er in beide schoenen een tekening.
Er wordt door de kinderen wat gekleurd en getekend voor de Sint. Op de foto rechts zien we Sinterklaas op bezoek in wijkcentrum De Dreef in Geldrop. Tientallen en soms honderden kinderen maakten een kleurplaat of tekening voor Sinterklaas.

Niet op schoot

De Goedheiligman lijkt alles te weten van alle kinderen. Hier zijn een paar kinderen in gesprek met Sinterklaas. Iets dat lezer Mark, nu 52, als klein kind niet durfde. “Ik klom echt niet bij Sinterklaas op schoot, veel te eng. Ik kan me alleen nog herinneren dat ik altijd op een veilig afstandje bleef.”
Sinterklaas blijkt een traditie die we koesteren. Natuurlijk is het anders dan vroeger. Zwarte Piet heeft plaatsgemaakt voor een bonte verzameling kleurrijke Pieten. Foto’s met Zwarte Piet kunnen we niet meer publiceren. Kinderen vragen en krijgen andere cadeautjes. Het feest van Sinterklaasavond blijft.
Maandag vertrekt Sinterklaas weer richting Spanje. Dan maken we ons op voor Kerstmis.

Kerstfoto’s gevraagd

We zijn heel benieuwd naar foto’s en herinneringen aan het Kerstfeest in vroeger jaren. Wie heeft er nog mooie foto’s van een uitbundig versierde boom of een rijk gevulde Kerstdis thuis? Deel je herinneringen met de lezers van Middenstandsbelangen en De Mierlose Krant. Foto’s kun je sturen naar redactie@middenstandsbelangen.nl. Graag met een korte omschrijving.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant