Bezorgershof in Geldrop. Woningen en een parkeerkelder op de parkeerplaats zien ondernemers niet zitten. (Foto: Micle de Greef)
Bezorgershof in Geldrop. Woningen en een parkeerkelder op de parkeerplaats zien ondernemers niet zitten. (Foto: Micle de Greef) Micle de Greef

Houtskoolschets voor centrum Geldrop

Algemeen 91 keer gelezen

GELDROP – “Het is niet veel meer dan een houtskoolschets.” Wethouder Marc Jeucken wil maar duidelijk maken dat het ‘toekomstperspectief Centrum Geldrop’ geen gedetailleerd plan is, maar een eerste stap. De politiek ziet mogelijkheden, maar er zijn ook zorgen.

door Martin de Bruijne

Zorgen zijn er bijvoorbeeld bij ondernemers in het centrum. Die vinden het een slecht plan om het Bezorgershof te bebouwen met woningen en een parkeerkelder te realiseren. “De Bezorgershof heet niet voor niets zo”, vertelde ondernemer Remy van Grinsven tijdens een commissievergadering. Hij maakte duidelijk dat vrachtwagens en bestelbusjes het Bezorgershof intensief gebruiken voor laden en lossen. “De bezorgfunctie is erg groot.” Mocht dat in de toekomst niet meer kunnen dan verwacht de boekhandelaar veel meer parkeerbewegingen in de Langstraat.

‘Het is een puzzel. Allemaal losse stukjes en we zijn nu bezig met de randjes’

Er zijn meer zorgen bij Van Grinsven en andere winkeliers over het plan om woningen en een parkeerkelder te realiseren op het Bezorgershof. “Het bouwen van een parkeerkelder is een langdurige kwestie, je bent gauw twee tot drie jaar verder. Dat betekent een ernstige aanslag op de parkeervoorziening van het centrum, mensen zullen het centrum gaan mijden”, denkt Van Grinsven. Kansen om het Bezorgershof te verfraaien zijn er volgens Van Grinsven zeker. Klimop tegen de gevels en foto’s van oud Geldrop in de passages ophangen. “Dat hoeft niet eens veel geld te kosten”, maakte van Grinsven duidelijk.
Het Toekomstperspectief Centrum Geldrop is voor veel politieke partijen in Geldrop-Mierlo vooral een aanzet. Er zijn nogal wat wensen. Het centrum autoluw maken en het horecaplein in de toekomst zelfs autovrij is iets wat meerdere partijen wel zien zitten. Rita Bemelmans (D66) had de nodige moeite met het geschetste perspectief. “Het toekomstperspectief is een overbodig plan. Het woord fiets komt in het toekomstperspectief niet voor, het woord parkeren 32 keer.” D66 ziet niets in parkeerkelders. “Een parkeerkelder zorgt voor toename van het autoverkeer”, stelt Bemelmans. DGG ziet wel wat in de eerste twee uur gratis parkeren in het centrum.

Woningbouw

Ook zijn er nog de vragen over de geplande woningbouw in het centrum. Geldrop-Mierlo krijgt van het Rijk bijna acht miljoen om binnen tien jaar achthonderd woningen te bouwen. De gemeente moet eenzelfde bedrag investeren en zorgen voor voldoende betaalbare woningen.
“Het is een puzzel. Allemaal losse stukjes en we zijn nu bezig met de randjes”, schetste wethouder Jeucken. De gemeenteraad praat in december over het toekomstperspectief.

Uit de krant

Uit de krant