De zilveren gildebroeders Wim Schreurs (l) en Jozef van den Boomen uit Mierlo. (Foto: Jos Lenssen)
De zilveren gildebroeders Wim Schreurs (l) en Jozef van den Boomen uit Mierlo. (Foto: Jos Lenssen)

Gedreven zilveren gildebroeders in Mierlo

ma 29 nov 2021, 16:51 Algemeen 34 keer gelezen

MIERLO – De jaarlijkse Teerdag en huldiging van de jubilarissen bij het Mierlose gilde Sint Catharina en Sint Barbara ging niet door. De zilveren jubilarissen Wim Schreurs (78) en Jozef van den Boomen (82) moeten nog even tot het voorjaar van 2022 geduld hebben voordat ze officieel gehuldigd kunnen worden.

door Jos Lenssen

Een gesprekje in huize Van den Boomen op zomaar een donderdag vergoedde veel voor de jubilarissen zo bleek tijdens het gezellige onderonsje waar tal van anekdotes ter sprake kwamen over het gilde dat haar thuis heeft in het gildehuis aan het Oudven.
Praten met was eigenlijk luisteren naar twee jubilarissen die het gilde vanaf dag één van hun lidmaatschap in hun hart hebben gesloten. De spreuk ‘Gildebroeder ben je niet voor even, maar voor het leven’ is dan ook helemaal van toepassing op beide heren zo blijkt uit hun enthousiasme en zeer nauwe betrokkenheid. Met dank aan de heren Piet van de Burgt en Toon Bekx die ruim 25 jaar geleden respectievelijk de jubilarissen Jozef en Wim wisten over te halen zich aan te sluiten bij het gilde. Ze kunnen er uren over vertellen en de ene anekdote is nog mooier en interessanter dan de ander. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de verhuizing van locatie vanuit het Heiderschoor naar het Oudven in 2011. En met name de klus om met de zeventien meter lange schietpalen enkele rotondes op de Geldropseweg over te steken. Het is dat chauffeur Jan Janssens zes jaar geleden handig was met de verreiker.

Kapitein Jozef van den Boomen

Aan het koningsschieten bewaard zilveren jubilaris Jozef van den Boomen mooie herinneringen, met name de kermiszaterdagen van 2007 en 2015. Het betreft namelijk de jaren dat Jozef het laatste stukje van de vogel naar beneden schoot en zich mocht laten eren als de nieuwe Koning van Sint Catharina en Sint Barbara. Een prachtig zilveren schild op zijn gilde outfit is er het bewijs van en draagt hij dan ook met de nodige trots. Trots is Jozef zeker ook als hij als Kapitein (sinds 2005) met in zijn rechterhand ‘de Piek’ het gilde aanvoert bij opkomsten, optochten en dergelijke. Jozef van den Boomen, altijd al een druk baasje geweest zo blijkt uit het feit hij naast het gilde ook actief is (of was) als imker bij St.Ambrosius in Someren, Heemkundekring Myerle, Tafeltje Dekje, Concours Hippique Mierlo, medeoprichter van de Mierle Tonnekes en regelateur van allerlei zaken rondom de in 1985 overleden kunstenaar Hein van den Boomen. Jozef’s broer waar hij in 1987 een prachtig boek over heeft uitgegeven en in zaal Den Heuvel een openbare veiling organiseerde van kunstwerken waarvan de opbrengst (163.000 gulden!) aldus de wil van de bekende kunstenaar ging naar Unicef.

Ere-broeder Wim Schreurs

“Ook Wim Schreurs is zo’n gildebroeder waar je altijd een beroep op kunt doen”, aldus Ria Overwater de Regerend Deken van het gilde. Vooral als het gaat om het fraaie gildehuis dat grotendeels door eigen inbreng van de gildebroeders tot stand is gekomen kan men niet om Wim Schreurs heen. De gehele voorbereiding (2011-2015) en bouw (2015-2016) kon men leunen op de enorme inzet en gedrevenheid van de zilveren jubilaris en toenmalig bouwcoördinator. “In die periode was hij meer op het Oudven dan thuis”, zo werd tijdens de officiële opening van het gildehuis op 10 april 2016 vertelt over de huidige schietmeester, die naast een jaar of zeven Deken Schatbewaarder sinds de opening de exploitatie en gebouwbeheer regelt. Voor bewezen diensten werd hij op de dag van de opening benoemd als Ere-broeder. Naast het gilde is Wim Schreurs ook al 24 jaar lid van het Mierloos Mannenkoor en was hij ruim zes jaar actief als penningmeester van Ouderenvereniging De Kersenplukkers.

Uit de krant

Uit de krant