De ezel heeft er veel zin, de os is vooral moe. Annette en Hans zitten helemaal in hun rol. (Foto: Corinna Romanesco)
De ezel heeft er veel zin, de os is vooral moe. Annette en Hans zitten helemaal in hun rol. (Foto: Corinna Romanesco)

Een drukke ezel en een vermoeide os

Algemeen 87 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - Ze hebben er duidelijk zin in. Annette Tol en Hans van Es zien het wel zitten om samen het podium op te gaan. Zij als drukke ezel, hij als zwaar vermoeide os. Zaterdag 11 december staan ze in Hofdael om het kerstverhaal te vertellen zoals de os en de ezel het beleven.

door Martin de Bruijne

Ze kennen elkaar al lang. Allebei dol op het theater, allebei betrokken bij Theater Drop. De os en de ezel is de eerste productie die ze samen maken. Vaak is Annette regisseur, nu speelt ze een hoofdrol. Ze is een nogal actieve ezel, die schittert naast de os. “We hebben nog nooit samen gespeeld, dit is echt heel leuk”, vertelt Hans. Hij speelt de os “die niet veel meer wil.”

'We spelen het kerstverhaal, maar alleen de os en de ezel komen in beeld'

Hans schreef De os en de ezel jaren geleden. Het verhaal bleef op de plank liggen tot nu. Annette las het script en wilde graag meewerken. Dit keer niet als regisseur, maar als hoofdrolspeelster.

Stapel strobalen

Jan Ploegmakers neemt de regie op zich. “Met alle plezier ben ik erin gestapt”, maakt hij duidelijk. Tijdens de repetities in een bedrijfshal in Geldrop straalt het plezier er van af. “We vertellen het niet, we beleven het.” In de repetitieruimte een stapel strobalen, zo’n beetje het belangrijkste decorstuk. Annette en Hans zetten hun ‘pruik’ op en zitten meteen in hun rol. “We spelen het kerstverhaal, maar alleen de os en de ezel komen in beeld.” Zeven scenes telt de voorstelling, met verder een aantal Engelstalige kerstklassiekers met natuurlijk Rudolf het rendier. Natalie is een van de zingende engelen tijdens de voorstelling. Ze zou eerst de ezel spelen, maar dat was lastig te combineren met de zingende engelen.

Een kleine hint

Het kerstverhaal is natuurlijk bekend, de uitvoering van de os en de ezel niet. We ontdekken waarom de ezel zo druk en enthousiast is en waarom de os eigenlijk vooral moe. Over de inhoud willen ze nog niet veel kwijt. “Een kleine hint: de ezel weet heel veel te vertellen over een Koning, maar dat heeft ze vast allemaal uit de leesmap.” De voorstelling duurt een klein uur. “De muziek wordt mooier en mooier, de lach steeds harder”, beloven de hoofdrolspelers.

Kaartverkoop

De os en de ezel is 11 december te zien in Hofdael om 15.30 en 20.00 uur. Kaartjes kosten vijf euro, reserveren via de site van Hofdael.

Uit de krant

Uit de krant