Er is nog geen nieuwe deal over zwembad de Smelen in Geldrop. (Foto: Corinna Romanesco)
Er is nog geen nieuwe deal over zwembad de Smelen in Geldrop. (Foto: Corinna Romanesco)

Nog geen deal over zwembad

Algemeen 100 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – De gemeente kan nog geen nieuwe overeenkomst sluiten met over zwembad de Smelen. Verschillende partijen in de raad vinden het plan niet goed en onvolledig. “”Wij zijn echt met stomheid geslagen, ik heb nog nooit zo’n slecht businessplan gezien”, vatte Thomas Schouten (VVD) samen.

door Martin de Bruijne

Exploitant Laco en het gemeentebestuur zijn het na jaren eindelijk eens over een nieuw contract. De gemeente betaalt 1,75 miljoen euro voor renovatie en verduurzaming van de Smelen. Een deel daarvan komt terug door een jaarlijkse besparing van 65 duizend euro op onderhoud en energie. Het nieuwe contract loopt vijftien jaar. Dat is althans de overeenkomst die wethouder Peter Looijmans dinsdagavond verdedigde in een commissievergadering. Eindelijk een plan dat duidelijkheid biedt, vinden met name de coalitiepartijen. Een plan dat rammelt aan alle kanten vinden de meeste oppositiepartijen. 

Miljoenencontract

“Laco hoeft nauwelijks iets te betalen en we krijgen er geen zekerheden voor terug”, is het oordeel van Schouten. Richard van de Burgt (PvdA) ziet weinig in het ‘miljoenencontract.’ Hij noemde de afspraken ‘boterzacht’ en ziet nog de nodige onzekerheden. “Er is een groot risico op lijken in de kast”, aldus Van de Burgt.

Buitenband sluiten

Groot kritiekpunt van de tegenstanders is artikel acht van de overeenkomst. Daarin staat dat Laco het buitenbad mag sluiten, na overleg met de gemeente. Onbespreekbaar voor onder meer D66. “Het eenzijdig sluiten van het bad, dat kan natuurlijk niet”, maakte Rita Bemelmans van die partij duidelijk. Van de oppositiepartijen was alleen Samen positief. “We zijn blij dat er eindelijk een voorstel ligt”, stelde Samen commissielid Monique van de Stolpe. Wethouder Peter Looijmans verdedigde dinsdagavond de deal met Laco. “Deze overeenkomst is een verscherping met veel meer garanties.” De bedoeling was om het voorstel in december voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat gaat nog niet gebeuren.
VVD, GroenLinks en PvdA willen eerst meer weten over de afspraken. Wethouder Looijmans beloofde na een schorsing nog met aanvullende informatie te komen voor de raadsvergadering. “Verder vertraging oplopen zou ik jammer vinden”, gaf de wethouder nog aan. Dat zien de partijen anders. “Dit loopt al ontzettend lang”, aldus Schouten. In de volgende commissievergadering komt de deal opnieuw op de agenda.

Uit de krant

Uit de krant