Het carnavalsseizoen staat in de startblokken, ook wagenbouwers willen weer vlammen. (Archieffoto: Corinna Romanesco)
Het carnavalsseizoen staat in de startblokken, ook wagenbouwers willen weer vlammen. (Archieffoto: Corinna Romanesco)

Carnavalsseizoen gaat van start

Algemeen 215 keer gelezen

GELDROP-MIERLO - De eerste prinsen staan te trappelen. Dit weekend installeren De Geldropse Jagers, Vereniging De Kersepit in Mierlo en De Kraaienvangers in Heeze hun nieuwe carnavalsprins. Met de nodige beperkingen en onzekerheid over het komende carnavalsseizoen, dat wel.

door Martin de Bruijne

Vandaag is het de elfde van de elfde. Start van het carnavalsseizoen. Vooral in Limburg vormt dit een belangrijke traditie die ieder jaar een hoop mensen op de been brengt. Op veel plaatsen zijn de grote festiviteiten rond de start van het carnavalsseizoen afgeblazen, tot teleurstelling van carnavalsliefhebbers.
Traditiegetrouw komen in het weekend na de elfde van de elfde de eerste prinsen op het toneel.

Geldropse Jagers

Bij De Geldropse Jagers maken ze zaterdag in residentie Heerenhuys23 bekend wie de nieuwe prins is. Ze nemen afscheid van Prins Humalos Loppulus Wilco I en zijn adjudant Ronald. De prinswisseling begint om 19.00 uur. Wat vroeger dan normaal aangezien de horeca om middernacht moet sluiten. Ook anders dit jaar is de QR-code.
In buurtgemeentes komen de eerste prinsen ook dit weekend naar buiten. Bij De Kersepit in Mierlo en De Kraaienvangers in Heeze is er prinsenbal.

‘Het zal toch niet gebeuren dat we carnaval weer een jaar over moeten slaan’

Hoe het de komende periode gaat verlopen is nog onzeker. Carnavalsvierders houden hun hart vast, blijkt uit reacties op de vraag of het carnavalsfeest door kan gaan. “Vorig jaar viel het feest al in het water. Het zal toch niet gebeuren dat we carnaval weer een jaar over moeten slaan”, vraagt een liefhebber zich met enige vrees af. De persconferentie van morgen biedt weinig hoop. “Ik ben heel benieuwd met wat voor maatregelen ze nu weer op de proppen komen. Het ziet er in ieder geval niet positief uit en carnaval komt toch wel dichtbij” 

Optimistische geluiden

Er zijn ook optimistische geluiden. “Als we allemaal een beetje opletten en rekening houden met elkaar dan kan het prima.” Veel mensen houden rekening met beperkende maatregelen, maar hebben wel de verwachting dat er feest gevierd kan worden. “Dit weekend komt Sinterklaas. Als dat door kan gaan, zal dat voor de optochten niet anders zijn.”
Verenigingen en wagenbouwers gaan ondertussen zeker door met de voorbereidingen van het carnavalsfeest. Activiteiten voor de komende weken staan gepland. Zo hebben De Broakese Karnavalszotten in Geldrop 11 december hun prinsenbal. Bij De Spruwwejagers in Mierlo gaan ze zaterdag 20 november een nieuwe hoogheid presenteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant