De raadzaal in het gemeentehuis waar de begrotingsdebatten zijn gehouden.
De raadzaal in het gemeentehuis waar de begrotingsdebatten zijn gehouden.

In debat over kersenbomen en gebouw bibliotheek

Algemeen 243 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Het bibliotheekgebouw is een doorn in het oog van het centrum en er moeten meer kersenbomen komen in Mierlo. De politiek in Geldrop-Mierlo debatteerde vorige week over deze en andere stellingen. Drie avonden lang kwamen stellingen aan de orde tijdens begrotingsdebatten.

door Martin de Bruijne

Het waren zeer uiteenlopende stellingen waarover de raadsleden met elkaar in debat gingen. Van kersenbomen tot reclame die op zou roepen tot overspel. Het CDA had de stelling ‘overspel reclames, stoken in een goed huwelijk!’ ingebracht. Burgercommissielid Pim Karel mocht de stelling verdedigen dat reclame van sommige datingsites immoreel is. “Overspel en het propageren daarvan zorgen alleen maar voor problemen.” Karel wil dat Geldrop-Mierlo overspelreclames weert uit de openbare ruimte . “Want wat zegt het over ons als gemeenschap als we toestaan dat een bedrijf moedwillig stookt in de veiligheid en stabiliteit van een gezin.”
Het CDA had de VVD uitgedaagd voor een debat over deze stelling. Mathieu Hampton, burgercommissielid namens de VVD, vroeg zich vooral af wat het nut was van debatteren over deze stelling. “Ik moest toch wel even op mijn hoofd krabben toen we de stelling lazen. Vroeg me af wat dit met de begroting te maken heeft.” Meer partijen vroegen zich dat af en maakten ook duidelijk dat het niet om een lokaal thema gaat.

Kersenboom cadeau

Dat zijn de kersenbomen in Mierlo natuurlijk wel. Mierlo moet meer als kersendorp op de kaart worden gezet, stelt GroenLinks. Dat kan bijvoorbeeld door meer kersenbomen te planten in de plantsoenen en door nieuwe inwoners van Mierlo een kersenboom cadeau te geven. Niet zo’n best plan volgens Hanneke Meulendijk van DPM (Dorps Partij Mierlo). Veel tuinen in Mierlo zijn te klein om een kersenboom een goede kans te geven. Ze wist zich nog te herinneren dat ze 25 jaar geleden net als andere nieuwe wijkbewoners een kersenboom kreeg. “Ik schat dat er van de 24 kersenbomen er hooguit nog een overeind staat.”
Bovendien wil Meulendijk niet alle pijlen richten op de kersen. “We zijn toch meer dan koek en kersen.”
Wel willen meerdere partijen kijken of er in Geldrop-Mierlo mogelijkheden zijn om kersenbomen in het openbaar groen te planten.
‘Het bibliotheekgebouw, een doorn in het oog van het centrum!’ Het CDA bracht deze stelling in en daagde D66 uit voor een eerste reactie. Het CDA wil eigenlijk af van het gebouw. “Het sluit op geen enkele manier aan bij de rest van het prachtige centrum.” Beste oplossing volgens coalitiepartij CDA: de bibliotheek verhuizen naar Hofdael en het gebouw op de Heuvel ombouwen tot bijvoorbeeld appartementen. D66-fractievoorzitter Ton van Happen ziet het niet snel gebeuren. “Wij gaan daar helemaal niet over, de eigenaar gaat daarover.” En bovendien, zo stelt Van Happen, gaat het niet alleen over de bibliotheek, maar ook over de winkels en horeca in het gebouw. “Er komen per jaar zestigduizend bezoekers in de bibliotheek, dat zorgt ook voor de nodige levendigheid.”

‘Ik hoop dat er een nieuw college komt dat daadkrachtiger is’

De meeste partijen zien weinig in het verplaatsen van de bibliotheek. Het gebouw aan de Heuvel verfraaien maakt wel een goede kans van slagen. Een schilderbeurt en/of groen tegen de gevels zou al een hele verbetering zijn, meent een groot deel van de partijen. Volgens Van Happen zou het goed als de partijen hier aandacht aan schenken in hun verkiezingsprogramma. “Dit is iets voor een nieuw college. En ik hoop dat er echt een nieuw college komt dat daadkrachtiger is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant