John van den Meerakker zit klaar op de zolder van het spookkasteel.
John van den Meerakker zit klaar op de zolder van het spookkasteel. Micle de Greef

Veel werk om mensen te laten schrikken

Algemeen 141 keer gelezen

GELDROP – Hij laat de mensen graag schrikken. Het mag wel een beetje spoken voor Geldroppenaar John van den Meerakker. Hij is dan ook vol enthousiasme bezig met het ombouwen van kasteel Geldrop tot een griezelig gezellig spookpaleis.

In november kan iedereen op vrijdag, zaterdag en zondag het Geldropse Spookkasteel in. “Grote vraag is natuurlijk of je er ook weer uitkomt”, grapt John. We zijn op de zolder van het kasteel. Nu nog een ruimte waar wat oude spullen staan, vanaf volgende een plek waar het griezelt. John heeft vakantiedagen opgenomen om te kunnen bouwen aan het Spookkasteel. “Halloween is wel echt mijn ding. Ik heb al heel wat grote stukken gemaakt voor Halloween. In de zomervakantie ben ik vaak al bezig met het maken van grafzerken.”
John is al jaren betrokken bij de Halloweentocht van buurtvereniging Hulst Skandia. Het Spookkasteel is een idee van zijn dochter. “Die zat in de leerlingenraad van het Strabrecht College. Ze wilden een spooktocht houden in het oude Strabrecht pand, maar dat bleek te onveilig.” Er kwam ook geen groen licht voor een spooktocht door het oude GGD gebouw, maar het idee hield stand. De spooktocht komt er en eigenlijk op de mooist denkbare locatie: het eeuwenoude kasteel.

‘Er zijn spinnen en mensen komen over een kerkhof’

Vier weken lang kan iedereen die het durft in het weekend het Spookkasteel bezoeken. Wat ze mee gaan maken wil John natuurlijk nog niet prijsgeven. “Maar er zijn spinnen en mensen komen over een kerkhof.”
De organisatie heeft John in zijn eentje opgepakt, voor het opbouwen en laten schrikken van de mensen zijn er flink wat vrijwilligers waaronder ervaringsdeskundigen van Horrornacht Mierlo.
Het Spookkasteel kent een vaste route. Bezoekers worden welkomen geheten door de Graaf en zijn vrouw en kunnen dan het kasteel in voor een tocht door de vele ruimtes. John kijkt nog eens rond op de grote zolderruimte en ziet nog wel mogelijkheden voor een extra schrikelement.
In november is het Spookkasteel iedere vrijdag, zaterdag en zondag open. Tussen 19.00 en 20.00 uur is de tocht wat minder griezelig. “Dan is het ook meer geschikt voor wat jongere kinderen. Daarna kunnen de vrijwilligers echt los en is het spookkasteel gruwelijk.”
Kaartjes kosten vijf euro en zijn te bestellen via de website www.griezeliggm.nl. Op de site ook verdere informatie en de mogelijkheid je nog als vrijwilliger op te geven.”

John mag nog even flink aan de bak voor het Spookkasteel gaat leven, hij kijkt uit naar de opening. Er doen al bijna twintig verenigingen mee en we hebben er ontzettend veel zin in. Vanuit de gemeente is er positief gereageerd en dat hebben ze onderschreven door een eenmalige subsidie toe te kennen. Ze vinden dat dit een regionale uitstraling heeft en hopen dat binnen een paar jaar Geldrop bekend staat om zijn Spookkasteel.”

Het kan in november flink griezelig zijn in het kasteel, dat omgebouwd wordt tot griezelpaleis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant