Hofdael verwacht door corona een flink tekort op de begroting. (Foto: Corinna Romanesco)
Hofdael verwacht door corona een flink tekort op de begroting. (Foto: Corinna Romanesco)

Centrum Hofdael verwacht dit jaar flink tekort

Algemeen 91 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Centrum Hofdael in Geldrop krijgt dit jaar ruim vier ton subsidie van de gemeente. De stichting Hofdael verwacht voor dit jaar, vanwege corona, een flink tekort van bijna 170 duizend euro. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt akkoord te gaan met de subsidie van 424 duizend euro.

door Martin de Bruijne

Vorige week besprak de commissie samenleving de subsidie aan Centrum Hofdael. De Stichting Hofdael verwacht voor dit jaar een hoger exploitatietekort dan voorgaande jaren. Belangrijkste reden is corona, waardoor veel activiteiten en evenementen niet door kunnen gaan.

'Voorlopig ziet het ernaar uit dat corona ons nog een tijd in zijn greep houdt'

Mogelijk niet genoeg

Hoe groot het tekort werkelijk is moet uiteraard nog blijken. Het gemeentebestuur maakt alvast duidelijk dat de subsidie van 424 duizend euro mogelijk niet genoeg is. “Voorlopig ziet het ernaar uit dat corona ons nog een tijd in zijn greep houdt en met de maatregelen die nu gelden zal een uitbreiding aan activiteiten niet tot de mogelijkheden behoren.” Dit betekent minder inkomsten en dus een oplopend tekort. De gemeente krijgt geld van het Rijk om coronatekorten op te kunnen vangen en kan daar een deel van de extra kosten mee betalen.

Bezuinigen geen optie

Politieke partijen hebben de nodige vragen over de begroting van Hofdael. Zo vraagt Rita Bemelmans (D66) zich af waarom de huur die de gemeente aan de stichting vraagt stijgt van 189 duizend euro 260 duizend euro. “Zijn we zo niet bezig als gemeente om het Hofdael nog moeilijker te maken”, aldus Bemelmans. Wethouder Rob van Otterdijk kon tijdens de commissievergadering het antwoord nog niet geven.
Volgens de wethouder zijn bezuinigingen geen optie. “Er valt niet veel meer te bezuinigen, ze proberen zo weinig mogelijk geld uit te geven”, zei Van Otterdijk tijdens de commissievergadering.

Zelf schilderen

Medewerkers en vrijwilligers van Hofdael zijn in de periode dat er niet of nauwelijks activiteiten waren in het cultureel centrum zelf gaan schilderen in het gebouw en hebben via kringloopwinkels en Marktplaats de nodige spullen op de kop getikt om de ruimtes gezelliger in te richten. Ook op andere manieren probeert Hofdael de financiële positie te verbeteren. Zo is er werk gemaakt van het vinden van nieuwe huurders. Onlangs nog is ruimte in Centrum Hofdael verhuurd aan een huisartsenpraktijk.

'Wij hebben met enige verbazing kennisgenomen van de begroting'

Compliment

Thomas Schouten (VVD) gaf de stichting een compliment voor het zelf verfraaien van het gebouw. Hij is wel kritisch over de begroting. “Wij hebben met enige verbazing kennisgenomen van de begroting, de stichting vraagt al heel vroeg in het jaar om extra geld.” De VVD wil een duidelijker begroting en zal vooralsnog de subsidieaanvraag niet steunen.

De meeste partijen lijken in te stemmen met de begroting van Hofdael en dus de ruim vier ton subsidie die de stichting vraagt. De gemeenteraad neemt eind deze maand een besluit.
Binnen afzienbare tijd praat de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo ook over de toekomst van Hofdael. Verschillende opties zijn bekeken. Er wordt ook gedacht over een andere naam voor het centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant