Al in juni 2019 startte het vrijwilligersteam met de voorbereidingen van de derde editie van de Samenloop Geldrop-Mierlo. (Foto: Fred de Krom)
Al in juni 2019 startte het vrijwilligersteam met de voorbereidingen van de derde editie van de Samenloop Geldrop-Mierlo. (Foto: Fred de Krom)

Streep door Samenloop voor Hoop

Algemeen 105 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – Ze hadden het niet aan zien komen en waren totaal verrast. Het vrijwilligersteam van de SamenLoop voor Hoop Geldrop-Mierlo kreeg eind vorige week te horen dat KWF stopt met het concept van de Samenloop.

door Martin de Bruijne

“Dit bericht sloeg in als een bom en leidde tot verdriet, onbegrip en irritatie. Met name omdat er vooraf geen enkel signaal van het KWF was ontvangen dat overwogen werd om te stoppen met het wandelevenement”, meldt een woordvoerder van de lokale organisatie.
Geldrop-Mierlo kende twee edities van de SamenLoop. De derde editie zou vorig jaar juni zijn, maar toen gooide corona roet in het eten.
“Begin dit jaar werd duidelijk dat ook juni 2021 nog te vroeg zou zijn en werd de focus verlegd naar juni 2022. Daarvoor lag de vergunningaanvraag al bij de gemeente”, maakt de plaatselijke organisatie duidelijk. Nu blijkt dus dat KWF de stekker uit de Samenloop heeft getrokken.

Tientallen miljoenen

De directeur van het KWF laat in een verklaring weten dat er door corona veel evenementen voor KWF zijn afgelast waardoor er veel minder geld binnenkomt, terwijl de vaste kosten doorlopen. “Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn hierdoor niet langer te verantwoorden, ondanks inspanningen om deze terug te brengen”, stelt de KWF directeur.

Herinneringen delen

De KWF Samenloop werd sinds 2006 georganiseerd op verschillende locaties in Nederland. Het uitgangspunt was om met een 24 uurs wandelestafette geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Voor veel betrokken was het echter veel meer. Tijdens het wandelweekend was er een speciale plek voor de eregasten, mensen die ooit de diagnose kanker kregen. Teams bedachten samen allerlei acties om geld in te zamelen. Het was een evenement om samen te zijn, samen te beleven. Verhalen en herinneringen te delen.

Rondjes lopen

Twee keer was de Samenloop voor Hoop in Geldrop-Mierlo. Op de wielerbaan aan de Kervel in Geldrop liepen honderden mensen hun rondjes. Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen in Nederland komt er een einde aan het evenement. Een grote teleurstelling voor de plaatselijke organisaties, de vrijwilligers en de eregasten.

‘Dit bericht sloeg in als een bom en leidde tot verdriet, onbegrip en irritatie’

Bij de lokale organisatie is de teleurstelling groot. “Op dit moment laten we het slechte nieuws even bezinken. We gaan de komende tijd nadenken over een andere invulling om ons in te zetten voor de strijd tegen kanker.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant