Het echtpaar Harrie Meulendijks en Johanna Hendriks, pioniers binnen de samenleving.

Afscheid van Harrie Meulendijks, pionier in zwart-witfotografie

donderdag 3 december 2020 - 11:34|Harrie van der Sanden

MIERLO - Vele dorpsgenoten uit de voormalige gemeente Mierlo werden verrast door het vrij plotseling overlijden van de 92-jarige Harrie Meulendijks. In Mierlo en Mierlo-Hout staat Harrie beter bekend als de dorpsfotograaf vanaf de vijftiger jaren van de negentiende eeuw.  

Een markant en aimabel persoon, die dagelijks met zijn camera op pad ging om de inwoners en het Mierlose verenigingsleven op locatie en/of in zijn studio op de gevoelige zwart-witplaat (en later kleur) wist te vereeuwigen of om met hen wat te buurten over het dagelijkse leven in Mierlo en Mierlo-Hout. Een aantal van deze legendarische foto’s zijn nog te bewonderen tijdens de fraaie tentoonstelling van de Heemkundekring Myerle.

Veel van het beeldmateriaal uit de Mierlose samenleving is de komende weken nog te bezichtigen in het auditorium van ‘Hof van Bethanië’ in Mierlo.  
Harrie Meulendijks groeide op in de oorlogsperiode als vijfde van zeven kinderen, twee dochters en vijf zonen uit het gezin Meulendijks-Raaijmakers aan de Houtse Parallelweg te Mierlo-Hout.   

Metaal
Na de basisschool volgde hij de priesteropleiding, die door de oorlog opgeschort werd, waardoor Harrie naar de ambachtsschool ging en daarna naar Begemann om zich verder  te bekwamen in het metaalvak. Later maakte hij de overstap naar Nedschroef Helmond. Bij Nedschroef bekwaamde hij zich verder Als allround machinaal metaalbewerker. Gedurende zijn jongere jaren was Harrie lange tijd fanatiek betrokken bij de scouting, eerst als welp, daarna verkenner en later ook als hopman.  

Verliefd 
Met Mierlo kermis 1950 leerde Harrie zijn grote liefde Johanna Hendriks kennen, een beeldschone meid met pit en een gouden hart. Na hun huwelijk ging het gelukkige paar vanuit Mierlo-Hout wonen in de Brugstraat te Mierlo. Eerste zoon Erik, gevolgd door Frank, Ton en Mark zagen het levenslicht in hun nieuwe huis aan de Brugstraat in Mierlo. In de nieuwe woning werd een donkere kamer ingericht voor het ontwikkelen en afdrukken van het fotomateriaal. In de beginjaren, dat hij fotografeerde, was er in Mierlo geen fotograaf en dus kwamen velen naar de Brugstraat om pasfoto’s te laten maken. Verder werd hij ook opgetrommeld voor menige huwelijksrapportage, communiefoto, gezinsportret en voor vele andere gelegenheden binnen de gemeente Mierlo. Had je foto’s nodig, dan ‘moeste bai Harrieke Meulendijks’ in de Brugstraat zijn’, was het adagium. 

Het team Harrie en Johanna werkte goed samen. Harrie schoot de plaatjes,  ontwikkelde en drukte de foto’s af. Johanna zorgde voor de planning, het glanzen en knippen van de foto en het afrekenen. Het was niet alleen de foto’s maken. Beiden vonden het ook wel gezellig als er nog even tijd was voor een aangekleed kopje koffie. Het was op de Brugstraat, behalve het komen en gaan van de fotografieklanten,  ook een komen en gaan van vrienden en familie.

Het gezin is echt opgegroeid in een heel warme en fijne omgeving, waar altijd wel wat te doen was. Harrie kreeg op een gegeven moment last van zijn knieën en hij kon het staande werk bij Nedschroef niet meer aan. Dit zorgde ervoor, dat hij een andere functie kreeg bij het metallurgisch laboratorium. Tevens werd hij aangesteld als bedrijfsfotograaf. Dat heeft hij een heel aantal jaren met veel plezier gedaan. 

Vrije tijd nuttig besteed 
Als nieuwe tijdverdrijf na zijn werkzame leven heeft Harrie Meulendijks gekozen voor de Dorpswerkplaats ’t Saam in Mierlo, waar hij zich vele jaren samen met Hans van Roozendaal en andere vrijwilligers bezig heeft gehouden met dingen maken. Hij heeft veel dorpsgenoten begeleid aan de machinerieën. Regelmatig was hij te vinden bij of met zijn kleinkinderen en samen met zijn Johanna was hij lange tijd actief bij zwemvereniging Revak in Nuenen. Zwemmen was voor het echtpaar een fijne en gezonde ontspanning. Naast de uitermate gedisciplineerde dagelijkse gymoefeningen en het zwemmen, stortte Johanna zich ook op het rolstoeldansen.

Het echtpaar Johanna en Harrie Meulendijks-Hendriks heeft veel betekend en gerealiseerd voor het gehandicaptenbeleid in Mierlo. Johanna stond altijd voor iedereen klaar en gaf aan iedereen die dat wilde, een luisterend oor. En altijd kwamen ze op voor die ander en hadden er veel voldoening van als ze mensen konden helpen. Al de belangeloze inzet van Johanna als vrijwilliger heeft haar in 2003 de titel ‘Mierlose mens’ opgeleverd. Een titel waar Johanna en Harrie altijd wel bijzonder trots op zijn geweest. 

Mierlose Krant
Voor de Mierlose Krant hebben de Harries menig uurtje in de donkere kamer doorgebracht om beeldmateriaal te rubriceren voor de krant in Mierlo. Veel voldoening en dank hebben zij ontvangen van de tevreden lezers voor het voorbereidend werk. Van de Brugstraat zijn zij op enig moment verhuisd naar de Vesperstraat, waar beiden zeer geïnteresseerd het leven van hun kleinkinderen hebben gevolgd en blij zijn geweest met hun bezoek. Veel verdriet heeft Harrie gekend met het vroegtijdig overlijden van zijn echtgenote Johanna.

Vrij snel daarna is hij verhuisd naar ‘Hof van Bethanië in Mierlo. Na het overlijden van zijn Johanna was het leven eigenlijk al klaar. De oude en gedreven  ‘Fotograaf van Mierlo’ maakte er toch nog het beste van, mede dankzij de goede verzorging in zorgcentrum ‘Hof van  Bethanië’ en de hartelijke woorden en bezoeken tijdens de heersende coronapandemie. Adieu, het gaat u allen bijzonder goed.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kinderen maken reis om de wereld GELDROP – De kinderen van Dalton Kindcentrum Dommeldal in Geldrop maakten de afgelopen weken kennis met verschillende landen. Tijdens de projectweek gingen kinderen aan de slag met het thema ‘Reis... 21 juni 2021 - 09:32
Oplossing voor ruimtegebrek 't Schrijverke in de maak MIERLO - Er is nog geen zekerheid, maar een oplossing lijkt wel dichterbij. Leerlingen van basisschool 't Schrijverke in de Mierlose nieuwbouwwijk Luchen kunnen komend schooljaar waarschijnlijk 'gewoon' onderwijs volgen... 16 juni 2021 - 12:10
Berry Link burgemeester Veendam GELDROP-MIERLO – Berry Link gaat weer aan de slag als burgemeester. De oud-burgemeester van Geldrop-Mierlo wordt na de zomer burgervader in het Groningse Veendam. Afgelopen maandag maakte de vertrouwenscommissie van... 15 juni 2021 - 13:14
Wielrenner ernstig gewond MIERLO – Een wielrenner is maandagavond ernstig gewond geraakt bij een ongeval in Mierlo. Het ongeluk gebeurde op het Voortje. Twee wielrenners haakten met de sturen in elkaar. Een wielrenner... 14 juni 2021 - 22:38
10 procent brandweerlieden overweegt vertrek REGIO – De Nederlandse brandweer draait hoofdzakelijk op vrijwilligers, maar Europese wetgeving dicteert dat zij mogelijk verplicht moeten worden betaald. Het legt een potentiële bom onder de structuur van de... 11 juni 2021 - 10:23
BMF: ‘Géén windmolens nabij kwetsbare natuurgebieden' REGIO – De Brabantse Milieufederatie roert zich in de discussie rondom de Regionale Energiestrategie. Samen met Natuurmonumenten en Brabants Landschap hoopt de stichting te voorkomen dat windturbines nabij kwetsbare natuurgebieden... 4 juni 2021 - 11:21