Training voor de pupillen bij Braakhuizen. (Foto's: Arjan de Man)

Voetbalclub Braakhuizen bouwt aan toekomst

dinsdag 10 november 2020 - 21:26|martin de bruijne

GELDROP – De competitie ligt stil, de kantine blijft dicht. Het zijn moeilijke tijden voor veel sportclubs. Bij SV Braakhuizen in Geldrop proberen ze te kijken naar wat er wel kan. De voetbalclub biedt ouders die jonge spelers begeleiden een training aan en organiseert technische trainingen voor de pupillen. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos.”

In andere tijden was er bij SV Braakhuizen in Geldrop vaak iets te doen. Natuurlijk tellen de sportieve prestaties, maar Braakhuizen is ook een gezelligheidsvereniging. De club organiseert veel activiteiten voor jong en oud. Nu is alles anders. Is er een streep gegaan door heel veel activiteiten en toernooien. Is de competitie al snel weer stilgelegd.

Voetbalkennis
Braakhuizen blijft flink aan de weg timmeren en wil vrijwilligers optimaal betrekken bij de vereniging. Zo heeft de club een professioneel voetbalbedrijf ingeschakeld om begeleiders te trainen. Braakhuizen heeft, net als veel amateurverenigingen, moeite om aan voldoende vrijwilligers te komen. “Denk hierbij onder meer aan trainers en begeleiders voor met name pupillenteams. Veelal wordt dit opgevuld door goedwillende ouders die beperkt zijn in echte voetbalkennis. Om vooral de trainers van deze teams wat handvatten te bieden hebben we de hulp ingeroepen van een professioneel voetbalbedrijf”, legt Theo van Leeuwen van SV Braakhuizen uit. De beginnende trainers leren in vier weken de basisprincipes van pupillentraining. “Daarmee enthousiasmeren we ze om ook in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor de jeugd van onze vereniging. Door de trainerskwaliteit te verhogen hopen we de ook jeugd te stimuleren zich langer te binden”, Stelt Van Leeuwen.

Dribbelen en trappen
Voor de pupillen tot en met dertien jaar heeft Braakhuizen zes technische trainingen georganiseerd, ook met professionele begeleiding. Nyron Wau, oud speler van onder meer PSV en Willem II en voormalig jeugdspeler van Braakhuizen verzorgt met zijn team de trainingen. De jonge spelers krijgen basisvaardigheden als dribbelen, passen en traptechniek aangeleerd.

Voetbalplezier
Van Leeuwen: “als club is het voor ons erg lastig om leden te blijven binden aan de vereniging. We proberen, daar waar de regels het toelaten, eenieder zoveel mogelijk trainingscapaciteit te bieden waardoor er nog enige vorm van voetbalplezier kan blijven bestaan.” Makkelijk is dat in deze tijd niet. “Gezien het feit dat bij SV Braakhuizen gezelligheid en laagdrempeligheid naast voetbalprestaties hoog in het vaandel staan is dit moeilijk te realiseren.”
Het bestuur probeert zoveel mogelijk contact te houden met de leden en hoopt dat de situatie snel beter wordt. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos. Onze leden kennende zullen we ook dit gezamenlijk overleven en samen de draad weer oppakken als het weer mogelijk is”, geeft Van Leeuwen aan.
Leden en sponsoren zijn in ieder geval erg loyaal, blijkt uit het verhaal van Van Leeuwen. Er zijn tot nu toe nog weinig afmeldingen en het innen van de contributie levert geen problemen op.  

Passende oplossing
Wel zijn er enige zorgen voor de volgende contributieronde. “Vooral de senioren, veteranen en walking voetballers zijn wel erg hard getroffen door de regels ,zij zijn  daardoor erg weinig tot niet in de gelegenheid geweest gebruik te maken van de faciliteiten. Wij hopen dan ook deze keer weer een beroep te kunnen doen op hun loyaliteit en samen tot een passende oplossing te komen.”
Het bestuur hoopt dat leden niet hun lidmaatschap tijdelijk stopzetten. “Vooral organisatorisch wordt het een groot probleem als leden massaal opzeggen en zich weer aanmelden als de kust veilig is. Denk hierbij vooral aan indelen van teams en het zoeken van trainer en begeleiders. Wij hopen in deze dan ook weer op enig begrip van onze leden.”

Kantine
Sportverenigingen hebben het in coronatijd zwaar. Bij veel clubs staan de financiën onder druk. De inkomsten lopen terug en de kosten blijven doorlopen. “Het sluiten van de kantine heeft ook bij ons een enorme impact op financiële situatie. De kantine is naast contributie en sponsoring de grootste bron van inkomsten. Naast het missen van deze inkomsten gaan vaste kosten als  K.N.V.B en terreinhuur gewoon door”, geeft Van Leeuwen aan. De gemeente heeft volgens Van Leeuwen gelukkig laten weten mee te willen denken over de kosten van terreinhuur. Over de sponsors van de voetbalclub is Van Leeuwen lovend. “We ervaren veel steun van onze vele sponsoren. Veel kleine bedrijven en horecazaken die ondanks dat ze ook de financiële gevolgen ervaren, ons niet laten vallen Chapeau voor hen.” SV Braakhuizen heeft de laatste jaren enige reserves op kunnen bouwen zodat ze  op dit moment nog redelijk financieel gezond zijn. “Maar ook voor ons moet deze situatie niet te lang gaan duren anders gaan ook wij het voelen.”, besluit Van Leeuwen. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Sjiep mee op pad GELDROP - Afgelopen weekend werden de 150 deelnemers en de 50 vrijwilligers van Zonnebloemafdeling Geldrop verrast met een speculaasroomboteramandelstaaf. Deze waren afkomstig van een bakker die we voor het gemak... 3 december 2020 - 11:44
Karel van den Broek op weg naar de 100 MIERLO - Donderdag 10 december. Bij deze datum staan vele familieleden, vrienden en bekenden even stil om Karel van den Broek met heel hun hart, het allerbeste toe te willen... 3 december 2020 - 11:42
Afscheid van Harrie Meulendijks, pionier in zwart-witfotografie MIERLO - Vele dorpsgenoten uit de voormalige gemeente Mierlo werden verrast door het vrij plotseling overlijden van de 92-jarige Harrie Meulendijks. In Mierlo en Mierlo-Hout staat Harrie beter bekend als... 3 december 2020 - 11:34
Team 'Hoedoedegeda' wint Geldropse Dorpsquiz GELDROP - De Geldropse Dorpsquiz is gewonnen door het team 'Hoedoedegeda'. Team 'De Zes Geruchten' won de speciaal in het leven geroepen Coronaquiz. Zaterdag 28 november was de prijsuitreiking van... 3 december 2020 - 11:24
‘Vuurwerkverbod is een goede zaak’ GELDROP-MIERLO – Een meerderheid van het burgerpanel TIP Geldrop-Mierlo juicht het landelijk vuurwerkverbod toe. Niet alleen om de zorg te ontlasten, maar ook vanwege het verminderen van overlast voor mens... 3 december 2020 - 10:45
Bijzonder huwelijksaanzoek GELDROP - Iedereen aan de Berzorgershof in Geldrop keek vorige week woensdag even vreemd op. Een heuse hijskraan kwam de straat in gereden voor een bijzonder huwelijksaanzoek. Maandenlang had Richard... 2 december 2020 - 14:45