Training voor de pupillen bij Braakhuizen. (Foto's: Arjan de Man)

Voetbalclub Braakhuizen bouwt aan toekomst

dinsdag 10 november 2020 - 21:26|martin de bruijne

GELDROP – De competitie ligt stil, de kantine blijft dicht. Het zijn moeilijke tijden voor veel sportclubs. Bij SV Braakhuizen in Geldrop proberen ze te kijken naar wat er wel kan. De voetbalclub biedt ouders die jonge spelers begeleiden een training aan en organiseert technische trainingen voor de pupillen. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos.”

In andere tijden was er bij SV Braakhuizen in Geldrop vaak iets te doen. Natuurlijk tellen de sportieve prestaties, maar Braakhuizen is ook een gezelligheidsvereniging. De club organiseert veel activiteiten voor jong en oud. Nu is alles anders. Is er een streep gegaan door heel veel activiteiten en toernooien. Is de competitie al snel weer stilgelegd.

Voetbalkennis
Braakhuizen blijft flink aan de weg timmeren en wil vrijwilligers optimaal betrekken bij de vereniging. Zo heeft de club een professioneel voetbalbedrijf ingeschakeld om begeleiders te trainen. Braakhuizen heeft, net als veel amateurverenigingen, moeite om aan voldoende vrijwilligers te komen. “Denk hierbij onder meer aan trainers en begeleiders voor met name pupillenteams. Veelal wordt dit opgevuld door goedwillende ouders die beperkt zijn in echte voetbalkennis. Om vooral de trainers van deze teams wat handvatten te bieden hebben we de hulp ingeroepen van een professioneel voetbalbedrijf”, legt Theo van Leeuwen van SV Braakhuizen uit. De beginnende trainers leren in vier weken de basisprincipes van pupillentraining. “Daarmee enthousiasmeren we ze om ook in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor de jeugd van onze vereniging. Door de trainerskwaliteit te verhogen hopen we de ook jeugd te stimuleren zich langer te binden”, Stelt Van Leeuwen.

Dribbelen en trappen
Voor de pupillen tot en met dertien jaar heeft Braakhuizen zes technische trainingen georganiseerd, ook met professionele begeleiding. Nyron Wau, oud speler van onder meer PSV en Willem II en voormalig jeugdspeler van Braakhuizen verzorgt met zijn team de trainingen. De jonge spelers krijgen basisvaardigheden als dribbelen, passen en traptechniek aangeleerd.

Voetbalplezier
Van Leeuwen: “als club is het voor ons erg lastig om leden te blijven binden aan de vereniging. We proberen, daar waar de regels het toelaten, eenieder zoveel mogelijk trainingscapaciteit te bieden waardoor er nog enige vorm van voetbalplezier kan blijven bestaan.” Makkelijk is dat in deze tijd niet. “Gezien het feit dat bij SV Braakhuizen gezelligheid en laagdrempeligheid naast voetbalprestaties hoog in het vaandel staan is dit moeilijk te realiseren.”
Het bestuur probeert zoveel mogelijk contact te houden met de leden en hoopt dat de situatie snel beter wordt. “De situatie is moeizaam, maar zeker niet uitzichtloos. Onze leden kennende zullen we ook dit gezamenlijk overleven en samen de draad weer oppakken als het weer mogelijk is”, geeft Van Leeuwen aan.
Leden en sponsoren zijn in ieder geval erg loyaal, blijkt uit het verhaal van Van Leeuwen. Er zijn tot nu toe nog weinig afmeldingen en het innen van de contributie levert geen problemen op.  

Passende oplossing
Wel zijn er enige zorgen voor de volgende contributieronde. “Vooral de senioren, veteranen en walking voetballers zijn wel erg hard getroffen door de regels ,zij zijn  daardoor erg weinig tot niet in de gelegenheid geweest gebruik te maken van de faciliteiten. Wij hopen dan ook deze keer weer een beroep te kunnen doen op hun loyaliteit en samen tot een passende oplossing te komen.”
Het bestuur hoopt dat leden niet hun lidmaatschap tijdelijk stopzetten. “Vooral organisatorisch wordt het een groot probleem als leden massaal opzeggen en zich weer aanmelden als de kust veilig is. Denk hierbij vooral aan indelen van teams en het zoeken van trainer en begeleiders. Wij hopen in deze dan ook weer op enig begrip van onze leden.”

Kantine
Sportverenigingen hebben het in coronatijd zwaar. Bij veel clubs staan de financiën onder druk. De inkomsten lopen terug en de kosten blijven doorlopen. “Het sluiten van de kantine heeft ook bij ons een enorme impact op financiële situatie. De kantine is naast contributie en sponsoring de grootste bron van inkomsten. Naast het missen van deze inkomsten gaan vaste kosten als  K.N.V.B en terreinhuur gewoon door”, geeft Van Leeuwen aan. De gemeente heeft volgens Van Leeuwen gelukkig laten weten mee te willen denken over de kosten van terreinhuur. Over de sponsors van de voetbalclub is Van Leeuwen lovend. “We ervaren veel steun van onze vele sponsoren. Veel kleine bedrijven en horecazaken die ondanks dat ze ook de financiële gevolgen ervaren, ons niet laten vallen Chapeau voor hen.” SV Braakhuizen heeft de laatste jaren enige reserves op kunnen bouwen zodat ze  op dit moment nog redelijk financieel gezond zijn. “Maar ook voor ons moet deze situatie niet te lang gaan duren anders gaan ook wij het voelen.”, besluit Van Leeuwen. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Geen plek dit jaar voor Andere Mert GELDROP – Geen Andere Mert en Regenboogfestival dit jaar. De duurzaamheidsmarkt is ieder jaar op de laatste zondag van september in het kasteelpark in Geldrop. En dan kon het dit... 11 mei 2021 - 11:00
Kind sluit moeder buiten op Moederdag GELDROP - Een vrouw is zondagmiddag in Geldrop door haar kind buitengesloten. Dat gebeurde bij een flatwoning in de Livingstonestraat. De vrouw was even buiten, het kind was nog in... 9 mei 2021 - 14:38
Fietser zwaargewond door aanrijding GELDROP - Een fietser is zaterdagmiddag zwaargewond geraakt door een aanrijding met een auto. Het ongeluk gebeurde in de Sluisstraat in Geldrop. Het ongeval gebeurde rond 13.00 uur, de fietser... 8 mei 2021 - 15:06
Op zoek naar modelbouwers GELDROP - Stichting Cultuur aan de Dommel is op zoek naar mensen die mee willen helpen met het bouwen van een diorama van Geldrop-Mierlo. Het gaat om een project om... 7 mei 2021 - 12:44
Toch dodenherdenking op Brits Ereveld GELDROP-MIERLO - Geen officiële herdenking op het Brits Ereveld in Mierlo. Vanwege corona was er geen dodenherdenking met publiek. Scouting Don Bosco wilde het moment toch niet onopgemerkt voorbij laten... 4 mei 2021 - 20:50
Onenigheid over zwembad de Smelen blijft GELDROP-MIERLO – De onenigheid over de toekomst van zwembad de Smelen in Geldrop blijft. Een meerderheid van de gemeenteraad wil nog altijd een nieuwe overeenkomst afsluiten met exploitant Laco, verschillende... 4 mei 2021 - 11:36