Werk aan de Heuvel in Geldrop. (Foto's: Ger Janssens)

Volop aan het werk

woensdag 30 september 2020 - 08:46|Martin de Bruijne

GELDROP – Volop werk aan de weg in Geldrop. De Johan Peijnenburg is tot eind november afgesloten voor het verkeer, tot begin november is een deel van het centrum niet via de gangbare route met de auto bereikbaar. In het centrum wordt gewerkt aan herinrichting van een deel van de Heuvel en de Hofstraat. De werkzaamheden hebben te maken met de herinrichting van het centrumgebied. 

Door Geldrop rijden betekent deze weken voor veel mensen omrijden. Met name de afsluiting van de Johan Peijnenburg zorgt voor flinke omleidingen. De Peijnenburgweg is een belangrijke verbindingsweg in Geldrop en al dat verkeer moet de komende tijd een andere route kiezen. Verkeer vanaf de snelweg richting Nuenen en Mierlo wordt omgeleid via Bogardeind-Emopad-Gijzenrooiseweg-Eindhovenseweg-Nieuwendijk-Mierloseweg en omgekeerd. Fietsers krijgen te maken met kleinere omleidingen. De Bleekvelden is bereikbaar via een omleiding door Sluisstraat en Ter Borghstraat. 

Flinke klus
De herinrichting van de Johan Peijnenburg is een flinke klus, waar zo’n tien weken voor uitgetrokken is. Het gedeelte tussen de kruispunten met de Mierloseweg en de Goorstraat gaat op de schop. Er komt nieuw asfalt en nieuwe fietspaden. Ook de verkeerslichten bij de kruising met Molenstraat en Sluisstraat worden vervangen. Eind november moet de herinrichting van de Johan Peijnenburgweg gereed zijn. Begin volgend jaar start de volgende fase van de reconstructie Mierloseweg-Johan Peijnenburgweg. Dan is het tijd voor reconstructie van de Mierloseweg vanaf de Peijnenburgweg tot de Nuenenseweg. 

Heuvel
Ondertussen is de herinrichting van Heuvel, onderdeel van het centrumplan, in volle gang. De weg langs het horecaplein is nu aan de beurt. De straat ligt open en dat zorgt natuurlijk voor de nodige overlast. Het parkeerterrein op de Heuvel blijft via tijdelijke routes wel bereikbaar. Om de parkeerplaats bereikbaar te houden worden de werkzaamheden in twee fases uitgevoerd. Bij het werk aan de Heuvel wil de gemeente onder meer iets doen aan het hoogteverschil tussen de voetgangersdelen en de rijbaan. De zogenoemde opsluitbanden worden omgedraaid waardoor het hoogteverschil tussen rijbaan en trottoir verdwijnt. De bomen langs het horecaplein zijn niet in goede staat, maar blijven wel staan. Eerder bleek dat verplaatsing van de acht bomen op het plein 120.000 euro zou gaan kosten en dat ziet een meerderheid van de gemeenteraad niet zitten. 

Behelpen
Het is wat behelpen, maar de winkels en andere panden blijven bereikbaar. De gemeente hierover: ‘Er mag geen enkele belemmering zijn om niet te gaan shoppen. Zeker in deze tijd is het voor onze winkeliers belangrijk dat ze bereikbaar zijn.’ Het aanpassen van de weg Heuvel gaat in twee delen. Nu zijn ze bezig met het stuk tot en met Heerenhuys23, daarna komt het deel tot aan de parkeerplaats aan de beurt.  De herinrichting van de Heuvel gaat ook in fases. Het eerste deel, tussen Nieuwendijk en onderdoorgang naar het Bezorgershof, is klaar. Begin volgend jaar start het tweede deel van de herinrichting van de Heuvel. Bestrating, verlichting en straatmeubilair worden vervangen en er komt meer groen in de straat.
Wat minder opvallend is de herinrichting van de Hofstraat en de ruimte rond het bevrijdingsplein. Hier gaat het om de weg vanaf het fietspad aan de Mierloseweg tot het horecaplein en de ruimte bij het bevrijdingsbeeld. 

Leidingen
Er is meer werk aan de weg in Geldrop. Bewoners van een deel van de Nuenenseweg bijvoorbeeld hebben al weken te maken met werkzaamheden aan de gas- en waterleidingen. Zo’n vijfhonderd meter leidingen wordt vervangen. Het water- en gasleidingnet in de Nuenenseweg is grotendeels in de jaren vijftig aangelegd en daarom volgens Brabant Water en Enexis Netbeheer toe aan vernieuwing. ‘Door deze vernieuwing kunt u ook in de toekomst altijd rekenen op vers kraanwater en betrouwbare energie’, laten beide partijen weten in een brief aan bewoners van de straat. 

Overlast
Alle werkzaamheden zorgen uiteraard voor de nodige overlast. Vervelend, maar onvermijdelijk volgens inwoners. Bij de Johan Peijnenburgweg staat een groepje mensen te kijken naar het werk.  “Die overlast is logisch, ze kunnen natuurlijk niet alles doen zonder dat iemand er last van heeft”, reageert Geldroppenaar Peter van Schaijk nuchter. Zelf heeft hij weinig last van het werk, voor Marie-Louise ligt dat iets anders. “Het is wel te overzien, maar lastig is het wel. Ik moet nu toch elke dag een behoorlijk stuk omrijden. En er dus ook rekening mee houden dat ik wat langer onderweg ben.”
In het centrum gemengde reacties op de werkzaamheden. Met name het marktplein is nu minder makkelijk bereikbaar, zeker voor automobilisten. “Dat is wennen. Je bent zo gewend om altijd dezelfde route te rijden, dus dat ging de eerste keer wel fout.” Verschillende mensen zijn blij met de aanpassingen aan de straat langs het horecaplein. Vooral dat de stoepranden aangepast worden kan op instemming rekenen. Een vaste bezoeker van het horecaplein: “daar is het al heel vaak bijna fout gegaan, ik heb al heel wat mensen bijna onderuit zien gaan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Ongeval in Nuenen NUENEN – Een ongeval dinsdagmiddag op de rotonde Geldropsedijk-Meierijlaan in Nuenen. Een automobilist zag bij het naderen van de rotonde een fietser over het hoofd. De fietser werd geschept door... 20 oktober 2020 - 13:16
Veel te vroeg GELDROP-MIERLO - Zakken voor pmd afval worden nog altijd te vroeg opgehangen. Veel te vroeg. Twee dagen na het ophalen hingen de eerste zakken al weer aan een lantaarnpaal. Deze... 20 oktober 2020 - 08:53
In memoriam Wim van de Burgt GELDROP – Wim van de Burgt is donderdag 15 oktober overleden. Geldroppenaar Van de Burgt was acht jaar wethouder namens de lokale partij DGG. Wim van de Burgt werd geboren... 18 oktober 2020 - 11:11
Toch geen paddenstoelenwandeling REGIO - Vanwege de nieuwe coronamaatregelen gaat de paddenstoelenwandeling van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren op zondag 18 oktober niet door. Eerder werd in de krant vermeld van wel, maar... 16 oktober 2020 - 11:38
Panel Tip Geldrop-Mierlo: geen Sinterklaas en geen carnaval GELDROP-MIERLO – Er mag een dikke streep door het komende carnavalsseizoen. Een intocht van Sinterklaas zit er ook niet in. Deelnemers aan het panelonderzoek Tip Geldrop-Mierlo zien ook geen alternatief... 15 oktober 2020 - 12:45
Historisch beeld: Sporthuis Jan van der Putten GELDROP – Sporthuis Jan van der Putten. Wie kent deze sportwinkel in Geldrop nog? De winkel was gevestigd in de winkelstrip aan de Beneden Beekloop. Over die winkelstrip, destijds Scandia... 14 oktober 2020 - 12:53