Het is de vraag hoe carnaval 2021 zal zijn. (Foto: Corinna Romanesco)

Carnavalsverenigingen in onzekerheid

donderdag 6 augustus 2020 - 09:11|martin de bruijne

REGIO – Grote onzekerheid voor de carnavalsverenigingen in de regio. Gaat het carnavalsfeest door? En als het doorgaat: hoe ziet carnaval er dan uit? Vragen zijn er genoeg bij de carnavalsverenigingen, antwoorden nog niet. Veel verenigingen in de regio wachten af, enkele clubs hebben al maatregelen genomen.

Voor de carnavalsverenigingen starten de voorbereidingen op het seizoen al in de zomer. Ze gaan op zoek naar een prins of prinses voor het nieuwe seizoen en hebben daarnaast van alles te regelen zoals artiesten boeken voor de carnavalsdagen en zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn bij de activiteiten.

Broakese
Bij De Broakese Karnavalszotten in Geldrop hebben ze al een besluit genomen. Er komt dit seizoen geen nieuwe prins of prinses met gevolg.  “Omdat onze dorstlustige hoogheden bijna altijd kostuums laten maken en hier lang van tevoren mee wordt gestart hebben wij vroeg een beslissing moeten nemen. Ook weten we door de onzekere toekomst niet of we een nieuwe dorstlustige hoogheid een leuk en volledig jaar kunnen bieden.  De geluiden die wij horen duiden erop dat waarschijnlijk carnavalsactiviteiten nauwelijks doorgang kunnen vinden of in sterk afgeslankte vorm”, legt Dirk van Weert, voorzitter van De Broakese Karnavalszotten, uit. Dit jaar dus geen prinsenbal en receptie. “Of we iets toch iets gezelligs organiseren hangt helemaal af van de situatie in december. Wellicht dat we afhankelijk van de situatie wel naar andere verenigingen op bezoek gaan, als die mogelijkheid er tegen die tijd is.”

Spruwwejagers
Bij de Spruwwejagers in Mierlo dit seizoen eveneens geen nieuwe prins. Tot september verwacht de carnavalsvereniging geen duidelijkheid en de periode tot aan de bekendmaking van de nieuwe prins in november is dan te kort. “Dus in 2021 geen opvolger van de huidige Prins Willem d’n Urste. Wij voorzien dat wij komende carnaval een prins geen volwaardig seizoen kunnen bieden, dus zullen wij onze ex-prinsen inzetten”, aldus Jeroen van Dijk, voorzitter van CV De Spruwwejagers.
Vereniging De Kersepit blijft positief, legt voorzitter Johan Cuijten uit. “Carnaval gaat door, maar de vraag is in welke vorm. Ons standpunt is er komt een nieuwe Dorstlustige Hoogheid. Hier kun je niet mee wachten tot over enkele maanden, dit vergt de nodige voorbereiding.”

Ander feest
Veel carnavalsverenigingen maken zich zorgen over de viering van hun feest. Veel is nog onzeker, vertelt ook secretaris Frank Smulders van Jeugd Carnavals Vereniging De Stillekes Mierlo. “Zoals het nu is, kunnen we carnaval vergeten. De regels en maatregelen van nu staan haaks op carnaval. We hebben wel ideeën, maar er zijn nog geen plannen.”
De Kersenplukkers wachten ook af. Vorst Jan Jansen: “Het benaderen van een nieuwe dorstlustige hoogheid hebben we vooruit geschoven tot er wat meer zekerheid is of carnaval wel of niet door zal gaan. Hetzelfde geldt voor de organisatie van de amusementsmiddag waarbij de nieuwe prins of prinses bekend wordt gemaakt.”
Voorzitter Frank Houben van De Geldropse Jagers laat weten dat ze wachten tot september voordat er besluiten vallen. “Als de overheid dan niet met versoepelingen komt wordt het heel moeilijk”, denkt hij. Moeilijkheden verwachten de Jagers bij de zittingsavonden en ook bij carnaval in de residentie. “Ook de artiesten zijn allemaal geboekt onder voorbehoud”, geeft Houben aan.

Regelgeving
De clubs wachten gespannen op de komende periode. September is een belangrijk moment.  De carnavalsverenigingen in Leende, Sterksel en Cranendonck nemen in september een besluit. De verenigingen overleggen twee keer per jaar. In augustus is er overleg met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. De verenigingen uit Leende, Sterksel en Cranendonck hebben laten weten één lijn te gaan trekken.
Afwachten dus, legt ook secretaris Noud van Weert van CV de Lindse Blaos uit. “In augustus gaan wij in overleg met de gemeente. Daarna gaan wij in september in overleg met de carnavalsverenigingen uit de regio. Aan de hand van de ontwikkelingen en deze overleggen zullen wij besluiten wat we verder wel en niet gaan doen.” De Kraaienvangers in Heeze kunnen ze nog geen inschatting maken, maakt de vereniging duidelijk. “Wij werken verschillende scenario's uit en zullen afhankelijk van de ontwikkelingen de komende maanden gaan bepalen hoe wij Carnaval 2021 vorm gaan geven.”
Voor Frank Smulders van De Stillekes gaat het ook om het gevoel van de leden en leiding. “Het is of goed carnaval vieren, of anders niet. Geen half werk. Ook moeten we niet willen dat we met een halve vereniging naar recepties of bals gaan omdat de ene helft wel wil en de andere helft liever geen drukte opzoekt bijvoorbeeld.”

Zomercarnaval
De Spruwwejagers willen in 2021 weer het Zomercarnaval organiseren. Niet ter vervanging van de vier dolle dagen, maakt voorzitter Jeroen van Dijk duidelijk. “Het gewone carnaval van februari 2021 verzetten richting de zomer is géén optie.”
Bijna alle verenigingen benadrukken het belang van overleg met elkaar. “Zeker nu hebben we elkaar hard nodig en moeten we een lijn pakken. Tijd om de koppen bij elkaar te steken”, suggereert Johan Cuijten van De Kersepit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Jérémy Henry presenteert eerste sciencefictionboek GELDROP – Een gigantisch ruimtestation, een supernova en gifgas. Drie belangrijke ingrediënten van ‘Novus gif’, de debuutroman van de twintigjarige Jérémy Henry uit Geldrop. Een sciencefiction verhaal dat ontstond tijdens... 17 september 2020 - 09:13
Herdenking bevrijding GELDROP-MIERLO – Geen grootschalige herdenking van de bevrijding dit jaar. Vereniging Warwheels wil toch stilstaan bij het feit dat er 76 jaar geleden voor Geldrop en Mierlo een einde kwam... 16 september 2020 - 15:04
Graffiti kunstwerk in de maak GELDROP - Graffitikunst in de maak. De bruggen bij de Kleine Dommel in Geldrop krijgen een andere look. De twee bruggen zorgen voor een onveilig gevoel bij veel inwoners van... 16 september 2020 - 12:52
Van Otterdijk kan wethouder blijven GELDROP-MIERLO – Rob van Otterdijk kan aanblijven als wethouder. De coalitiepartijen CDA, DGG en DPM hebben dinsdag bekendgemaakt geen reden te zien het vertrouwen in Van Otterdijk op te zeggen... 16 september 2020 - 10:29
Inspirerende natuur REGIO – De natuur blijkt een grote inspiratiebron voor onze fotograferende lezers. We ontvangen veel zomerse foto’s met een hoofdrol voor de natuur. De afgelopen week ontvingen we weer de... 15 september 2020 - 09:36
IVN zoekt afvalrapers voor schoonmaakdag GELDROP - Op World Cleanup Day gaan mensen wereldwijd afval rapen. De Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop en wethouder duurzaamheid Rob van Otterdijk gaan ook aan de slag. Zij roepen... 14 september 2020 - 21:23