Bizarre taferelen door het coronavirus. (Foto: Hein van Bakel)

Coronavirus slaat toe

woensdag 18 maart 2020 - 08:39|Martin de Bruijne

REGIO – Het is stil. Geen leerlingen op de fiets naar school, veel minder automobilisten op weg naar het werk. Een terrasje pikken zit er even niet in, sportvelden en schoolpleinen liggen er verlaten bij. Museum op slot, bibliotheek dicht. Een biertje doen in de kroeg kan voorlopig niet, tafels in restaurants blijven leeg. Net als schappen in supermarkten. Het coronavirus heeft inmiddels grote invloed op ons dagelijks leven.

Zaterdagmiddag in de supermarkt. De vergaande maatregelen, waaronder sluiting van de horeca, zijn dan nog niet afgekondigd. Mensen zijn wel aan het hamsteren geslagen. Lege vakken bij de droge pasta. Geen vis in blikjes meer te vinden en geen enkel pak lang houdbare melk meer. Een man staat er verbaasd naar te kijken. “Erg overdreven, alsof er niets meer gemaakt en geleverd wordt”, is zijn conclusie.
Zondag tegen het einde van de middag. Net is bekend gemaakt dat cafés en restaurants om 18.00 uur de deuren moeten sluiten. Bij de visvijvers van de IJzeren Man in Geldrop ziet een echtpaar het nieuws op de telefoon. “Dat is wel heel erg snel. We hadden bedacht misschien uit eten te gaan vandaag, maar dat redden we niet binnen een uur. Andere keer dan maar.” Restaurants en cafés moeten dicht. Een paar dagen later blijkt dat veel horecaondernemers met creatieve oplossingen komen. Veel restaurants gaan gerechten thuisbezorgen en sommige frietzaken bedenken een soort drive thru om de mensen tegemoet te komen en door te kunnen draaien.

Instellingen dicht
Veel sociale en culturele instellingen zijn dicht, met flinke gevolgen. “Dat betekent dat bijna al onze voorzieningen op dit moment zijn stilgelegd en dat wij als personeel zoveel mogelijk vanuit huis werken”, zegt Ronald Scharroo van de Lev groep.
De gemeente heeft enkele commissievergaderingen en de gemeenteraadsvergadering van 6 april afgelast. “Deze besluiten zijn gebaseerd op de rijksmaatregelen en op het feit dat er op de agenda’s van de commissievergaderingen geen agendapunten stonden, die op basis van wettelijke bepalingen, in de raadsvergadering van 6 april genomen zouden moeten worden”, meldt een woordvoerder.
Bibliotheek Dommeldal heeft alle vestigingen tot en met 6 april gesloten. Alle activiteiten in de vestigingen zijn afgelast. De bibliotheek wijst er wel op dat leden altijd een keuze kunnen maken uit 28 duizend titels die als e-book verkrijgbaar zijn. Voor Literair Café Dommeldal betekent het coronavirus het einde van het reguliere seizoen. Op 5 april zou Bregje Hofstede de laatste gast zijn. 

Carnaval en Pasen
Tijdens carnaval was er in de regio nog geen coronavirus dat het dagelijks leven beïnvloedde. Dat is nu wel anders. De activiteiten rond halfvasten zijn van de baan. Dat is dubbel pech voor de betrokkenen bij de carnavalsoptocht in Nuenen. Die werd met carnaval afgeblazen vanwege het stormachtige weer, de herkansing van komende zaterdag is afgelast door het coronavirus.
Bijna alle activiteiten zijn afgelast, in ieder geval tot 6 april. Voor de periode na 6 april is er bij instellingen en organisaties nog wel hoop. Toch zijn ook na 6 april de nodige afgelastingen te verwachten. De vrijwilligers van Weverkeshof in Nuenen hebben al besloten om het paasfeest op de dorpsboerderij een jaar over te slaan. En de activiteiten van IVN Kids Nuenen zijn in ieder geval ook voorlopig van de baan. IVN Geldrop heeft vorige week al besloten excursies en wandeling te cancelen. De tentoonstelling in natuurinformatiecentrum De Paadestal, te zien op zondagmiddag, is de komende weken gesloten. Overigens is ook de landelijke boomfeestdag, waar IVN in Geldrop, Mierlo en Heeze-Leende aan mee zouden doen dit jaar afgelast. De jaarlijkse scoutingdag van Neil Armstrong Scouting Groep in Geldrop stond voor dit weekend op de kalender en gaat niet door. 

Kienavond
Stars on Stage in Geldrop is verplaatst. De uitvoering zou op 28 maart zijn in Hofdael, het evenement is nu verzet naar 19 september. Centrum Hofdael liet vorige week al weten dat de activiteiten, waaronder ook het wekelijkse filmhuis, de komende weken vervallen. Het centrum heeft de deuren gesloten. De opening van de nieuwe danszaal van De Wiele Creatief is van de baan. Het Weverijmuseum Geldrop is gesloten, net als verschillende wijkcentra in de omgeving. Wie bijvoorbeeld graag naar de wekelijkse kienavond in De Dreef gaat moet geduld hebben. Het bestuur van de buurtbus vereniging Nuenen-Best heeft dinsdag besloten om de lijnen van buurtbuslijn 260 stil te leggen “vanwege het gezondheidsrisico voor onze chauffeurs.” 

Tags

Gerelateerde nieuwsberichten

Quizfanaten opgelet! REGIO – De grote ‘ik zit toch maar thuis quiz’ zit erop. Deelnemers hadden tot 6 april om hun antwoorden in te sturen en deden dat met grote getalen, dank... 9 april 2020 - 14:18
Klaar voor strijd tegen rups GELDROP-MIERLO – Ze zijn er klaar voor. Binnen nu en enkele weken gaat de gemeente Geldrop-Mierlo de eikenprocessierups preventief bestrijden. Zo’n 6600 eikenbomen in de gemeente worden bespoten met Xentari,... 8 april 2020 - 14:13
Samen sporten GELDROP – Hoe blijf je in deze tijden fit en zorg je toch voor voldoende beweging? Wat kun je doen als de sportscholen dicht zijn en je niet te veel... 7 april 2020 - 14:29
Helden GELDROP - De mensen in de zorg blijven heel hard werken en mensen blijven hen een hart onder de riem steken. Bij de personeelsingang van het St. Anna Ziekenhuis werd... 7 april 2020 - 10:16
Werk aan De Dommel GELDROP - Herstel van de aangelegde dam in De Kleine Dommel in Geldrop. Waterschap De Dommel heeft vorige week werkzaamheden uit laten voeren in de rivier. De werkzaamheden waren ter... 6 april 2020 - 15:46
Hooipop verplaatst naar augustus GELDROP – Hooipop gaat dit jaar ‘gewoon’ door. Niet eind mei zoals eerst de bedoeling, maar op zaterdag 29 augustus. Buurtvereniging Hulst Skandia, BVH-S, heeft dit bekend gemaakt. Het Geldropse... 6 april 2020 - 08:45