Directeur Luc Pruijn van Bibliotheek Dommeldal.

Bibliotheekdirecteur Luc Pruijn ziet geen heil in verhuizing naar Hofdael

woensdag 12 februari 2020 - 15:38|Martin de Bruijne

GELDROP – Verhuizing van de bibliotheek Geldrop naar Centrum Hofdael. Een deel van de gemeenteraad ziet het wel zitten, bij de bibliotheek reageren ze niet enthousiast. “Het idee is al eerder naar boven gekomen, maar Hofdael is moeilijk geschikt te maken voor ons. Uiteindelijk zou Hofdael best eens duurder kunnen zijn dan waar we nu zitten”, legt Luc Pruijn, directeur van Bibliotheek Dommeldal uit.

De toekomst van Centrum Hofdael is een hoofdpijndossier voor de gemeente. De politiek worstelt met de vraag hoe het culturele centrum beter benut kan worden. Er is jaarlijks een financieel tekort en een oplossing lijkt niet in zicht. Een van de opties die genoemd worden is verhuizing van de bibliotheek naar Hofdael. Huisvesten van de bibliotheek in het culturele centrum zou voor meer bezoekers kunnen zorgen. 

Versterkt gebouw
Directeur Pruijn van Bibliotheek Dommeldal ziet een verhuizing niet echt zitten. “Het gebouw waar we nu zitten is als bibliotheek gebouwd. Een versterkt gebouw om het gewicht van de boeken te kunnen dragen”, geeft Pruijn aan. Hofdael is niet zomaar geschikt als bibliotheek. Een van de obstakels is dat Hofdael vooral veel aparte lokalen heeft. Er is meer, vertelt Pruijn: “Ik wil op de best mogelijke locatie zitten. Hier zitten we midden in het centrum, Hofdael ligt toch wat uit het centrum. Op onze huidige locatie is de zichtbaarheid perfect en hebben we voldoende parkeerruimte.” Bijkomend punt is dat Bibliotheek Dommeldal eigenaar is van het pand. “Als je kijkt naar de vierkante meter prijs zitten we relatief goedkoop. Als we in Hofdael ruimte moeten huren is dat waarschijnlijk duurder dan hier. En publiek geld, daar ben je altijd zuinig mee, toch.”

Klooster Nuenen
Voor de bibliotheek in Geldrop is de huidige locatie ideaal. De ligging is perfect, het gebouw voldoet aan alle wensen. Veel inwoners vinden het pand, zacht uitgedrukt, niet mooi. Pruijn hoort het regelmatig. Maar: het gebouw is ontworpen door een architect én functioneel. Over mooi of niet mooi kun je altijd blijven twisten, stelt de directeur. Er wordt momenteel overigens wel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de uitstraling van het gebouw te verfraaien.
Bibliotheek Dommeldal heeft vestigingen in Geldrop, Mierlo, Heeze, Nuenen en Son. Voor Leende heeft Bibliotheek Dommeldal subsidie gekregen van de Rijksoverheid voor het realiseren van een bibliotheekpunt. Overigens spelen in Nuenen meer concrete plannen voor verhuizing. “Daar zitten we nu in een vleugel van het gemeentehuis. Er zijn gesprekken gaande over een mogelijke verhuizing naar het Klooster. Dan komen we ook daar weer terug in het centrum van de gemeenschap.”

Verbouwing
Ruim 25 jaar zit de bibliotheek nu op de huidige locatie. In Geldrop is ook de ‘achtergrondcollectie’ van Bibliotheek Dommeldal. De boeken die op voorraad zijn en op verzoek naar de verschillende vestigingen van Bibliotheek Dommeldal gaan.
De ruimte in Geldrop wordt dus goed gebruikt, wil Pruijn nog maar eens benadrukken. Vorig jaar is er nog verbouwd. De boekencollectie is meer gecentreerd waardoor er meer ruimte is ontstaan voor het realiseren van spreekkamers, vergaderruimte en een zaal voor lezingen en workshops. Dat past ook bij het toekomstbeeld van de bibliotheek, maakt de directeur duidelijk. “Mensen hebben nog vaak het beeld van de bibliotheek als uitleeninstituut. Natuurlijk lenen we nog boeken uit, maar we hebben daarnaast nog een belangrijke maatschappelijke opdracht. Wij helpen mensen met zaken als taalvaardigheid, leesvaardigheid en digitale vaardigheden.” 

Leesvaardigheid
De bibliotheek leent ook e-books uit en is actief op het gebied van mediawijsheid. Er is een taalhuis voor mensen die moeite hebben met taal en cursussen voor mensen om overweg te kunnen met de digitale wereld. Geldrop heeft een geheugenbibliotheek, er zijn cursussen en er worden lezingen gehouden. De bibliotheek pakt haar rol als het gaat om kennisoverdracht. Pruijn: “Denk aan leesvaardigheid, die staat onder druk blijkt uit onderzoek. Het is dus best urgent om daar wat aan te doen. Lezen is superbelangrijk. Digitaal of niet, zonder lezen kun je niet. Leesvaardigheid moet je onderhouden, een leven lang leren. Ook helpen we mensen om bij te kunnen blijven op digitaal terrein.” 

Die maatschappelijke rol probeert de bibliotheek te behouden en te versterken. Door samen te werken met kinderopvangorganisaties, scholen en instellingen. En de toekomst? Pruijn: “Het aantal uitleningen daalt nog altijd langzaam. Daarentegen, zien we bij de activiteiten die we organiseren steeds meer mensen komen. Gelukkig kunnen we daarbij rekenen op de ondersteuning van zo’n 150 vrijwilligers bij onze vestigingen.”

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Karim en Roshina te zien in nieuwe seizoen Temptation Island SOMEREN - Vanaf vanavond is het RTL 5 programma Tempation Island weer op de buis te bewonderen. Met dit seizoen lokale inbreng: De Somerense Roshina (27) en Geldroppenaar Karim (24)... 26 februari 2020 - 16:23
Het is weer voorbij GELDROP-MIERLO - Het is weer voorbij. Carnaval 2020 is afgelopen. De prinsen en prinsessen hebben woensdag hun sleutel weer ingeleverd. Op 't Plein in het gemeentehuis waren de prinsen en... 26 februari 2020 - 13:44
Enthousiasme bij Jeugdoptocht Zesgehuchten GELDROP - Enthousiasme bij de deelnemers aan de Jeugdoptocht zesgehuchten. Het weer zat mee en de deelnemers hadden er duidelijk zin in. 'Het moet niet gekker worden' was het thema... 25 februari 2020 - 21:53
Manou van der Linden Kersenkoningin MIERLO – Manou van der Linden is de nieuwe Kersenkoningin van Mierlo. De komende twee jaar zal de sympathieke Mierlose de eervolle taak van Kersenkoningin gaan vervullen. Zij zal daarbij... 25 februari 2020 - 09:14
Twee jaar cel voor autocrosser die op publiek inreed LEENDE - De 21-jarige man die bij de Kempen Cross in Leende opzettelijk op het publiek inreed is veroordeeld tot 2 jaar jeugdgevangenis, waarvan 6 voorwaardelijk. Bij het drama afgelopen... 24 februari 2020 - 13:58
Carnavalsontbijt een jarenlange traditie GELDROP - Het is een jarenlange traditie: het Lappgats Carnavalsontbijt op zondag. Het Stadsprinscomité en wijkcentrum De Dreef zorgen voor de organisatie. Vooral delegaties van de carnavalsverenigingen komen naar De... 24 februari 2020 - 09:33