Directeur Luc Pruijn van Bibliotheek Dommeldal.

Bibliotheekdirecteur Luc Pruijn ziet geen heil in verhuizing naar Hofdael

woensdag 12 februari 2020 - 15:38|Martin de Bruijne

GELDROP – Verhuizing van de bibliotheek Geldrop naar Centrum Hofdael. Een deel van de gemeenteraad ziet het wel zitten, bij de bibliotheek reageren ze niet enthousiast. “Het idee is al eerder naar boven gekomen, maar Hofdael is moeilijk geschikt te maken voor ons. Uiteindelijk zou Hofdael best eens duurder kunnen zijn dan waar we nu zitten”, legt Luc Pruijn, directeur van Bibliotheek Dommeldal uit.

De toekomst van Centrum Hofdael is een hoofdpijndossier voor de gemeente. De politiek worstelt met de vraag hoe het culturele centrum beter benut kan worden. Er is jaarlijks een financieel tekort en een oplossing lijkt niet in zicht. Een van de opties die genoemd worden is verhuizing van de bibliotheek naar Hofdael. Huisvesten van de bibliotheek in het culturele centrum zou voor meer bezoekers kunnen zorgen. 

Versterkt gebouw
Directeur Pruijn van Bibliotheek Dommeldal ziet een verhuizing niet echt zitten. “Het gebouw waar we nu zitten is als bibliotheek gebouwd. Een versterkt gebouw om het gewicht van de boeken te kunnen dragen”, geeft Pruijn aan. Hofdael is niet zomaar geschikt als bibliotheek. Een van de obstakels is dat Hofdael vooral veel aparte lokalen heeft. Er is meer, vertelt Pruijn: “Ik wil op de best mogelijke locatie zitten. Hier zitten we midden in het centrum, Hofdael ligt toch wat uit het centrum. Op onze huidige locatie is de zichtbaarheid perfect en hebben we voldoende parkeerruimte.” Bijkomend punt is dat Bibliotheek Dommeldal eigenaar is van het pand. “Als je kijkt naar de vierkante meter prijs zitten we relatief goedkoop. Als we in Hofdael ruimte moeten huren is dat waarschijnlijk duurder dan hier. En publiek geld, daar ben je altijd zuinig mee, toch.”

Klooster Nuenen
Voor de bibliotheek in Geldrop is de huidige locatie ideaal. De ligging is perfect, het gebouw voldoet aan alle wensen. Veel inwoners vinden het pand, zacht uitgedrukt, niet mooi. Pruijn hoort het regelmatig. Maar: het gebouw is ontworpen door een architect én functioneel. Over mooi of niet mooi kun je altijd blijven twisten, stelt de directeur. Er wordt momenteel overigens wel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de uitstraling van het gebouw te verfraaien.
Bibliotheek Dommeldal heeft vestigingen in Geldrop, Mierlo, Heeze, Nuenen en Son. Voor Leende heeft Bibliotheek Dommeldal subsidie gekregen van de Rijksoverheid voor het realiseren van een bibliotheekpunt. Overigens spelen in Nuenen meer concrete plannen voor verhuizing. “Daar zitten we nu in een vleugel van het gemeentehuis. Er zijn gesprekken gaande over een mogelijke verhuizing naar het Klooster. Dan komen we ook daar weer terug in het centrum van de gemeenschap.”

Verbouwing
Ruim 25 jaar zit de bibliotheek nu op de huidige locatie. In Geldrop is ook de ‘achtergrondcollectie’ van Bibliotheek Dommeldal. De boeken die op voorraad zijn en op verzoek naar de verschillende vestigingen van Bibliotheek Dommeldal gaan.
De ruimte in Geldrop wordt dus goed gebruikt, wil Pruijn nog maar eens benadrukken. Vorig jaar is er nog verbouwd. De boekencollectie is meer gecentreerd waardoor er meer ruimte is ontstaan voor het realiseren van spreekkamers, vergaderruimte en een zaal voor lezingen en workshops. Dat past ook bij het toekomstbeeld van de bibliotheek, maakt de directeur duidelijk. “Mensen hebben nog vaak het beeld van de bibliotheek als uitleeninstituut. Natuurlijk lenen we nog boeken uit, maar we hebben daarnaast nog een belangrijke maatschappelijke opdracht. Wij helpen mensen met zaken als taalvaardigheid, leesvaardigheid en digitale vaardigheden.” 

Leesvaardigheid
De bibliotheek leent ook e-books uit en is actief op het gebied van mediawijsheid. Er is een taalhuis voor mensen die moeite hebben met taal en cursussen voor mensen om overweg te kunnen met de digitale wereld. Geldrop heeft een geheugenbibliotheek, er zijn cursussen en er worden lezingen gehouden. De bibliotheek pakt haar rol als het gaat om kennisoverdracht. Pruijn: “Denk aan leesvaardigheid, die staat onder druk blijkt uit onderzoek. Het is dus best urgent om daar wat aan te doen. Lezen is superbelangrijk. Digitaal of niet, zonder lezen kun je niet. Leesvaardigheid moet je onderhouden, een leven lang leren. Ook helpen we mensen om bij te kunnen blijven op digitaal terrein.” 

Die maatschappelijke rol probeert de bibliotheek te behouden en te versterken. Door samen te werken met kinderopvangorganisaties, scholen en instellingen. En de toekomst? Pruijn: “Het aantal uitleningen daalt nog altijd langzaam. Daarentegen, zien we bij de activiteiten die we organiseren steeds meer mensen komen. Gelukkig kunnen we daarbij rekenen op de ondersteuning van zo’n 150 vrijwilligers bij onze vestigingen.”

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Jérémy Henry presenteert eerste sciencefictionboek GELDROP – Een gigantisch ruimtestation, een supernova en gifgas. Drie belangrijke ingrediënten van ‘Novus gif’, de debuutroman van de twintigjarige Jérémy Henry uit Geldrop. Een sciencefiction verhaal dat ontstond tijdens... 17 september 2020 - 09:13
Herdenking bevrijding GELDROP-MIERLO – Geen grootschalige herdenking van de bevrijding dit jaar. Vereniging Warwheels wil toch stilstaan bij het feit dat er 76 jaar geleden voor Geldrop en Mierlo een einde kwam... 16 september 2020 - 15:04
Graffiti kunstwerk in de maak GELDROP - Graffitikunst in de maak. De bruggen bij de Kleine Dommel in Geldrop krijgen een andere look. De twee bruggen zorgen voor een onveilig gevoel bij veel inwoners van... 16 september 2020 - 12:52
Van Otterdijk kan wethouder blijven GELDROP-MIERLO – Rob van Otterdijk kan aanblijven als wethouder. De coalitiepartijen CDA, DGG en DPM hebben dinsdag bekendgemaakt geen reden te zien het vertrouwen in Van Otterdijk op te zeggen... 16 september 2020 - 10:29
Inspirerende natuur REGIO – De natuur blijkt een grote inspiratiebron voor onze fotograferende lezers. We ontvangen veel zomerse foto’s met een hoofdrol voor de natuur. De afgelopen week ontvingen we weer de... 15 september 2020 - 09:36
IVN zoekt afvalrapers voor schoonmaakdag GELDROP - Op World Cleanup Day gaan mensen wereldwijd afval rapen. De Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop en wethouder duurzaamheid Rob van Otterdijk gaan ook aan de slag. Zij roepen... 14 september 2020 - 21:23