De panden met huisnummers 99 en 101 worden omschreven als bouwvallen. (foto: Corinna Romanesco)

Vier miljoen voor verbreding Bogardeind

woensdag 5 februari 2020 - 12:00|Martin de Bruijne

GELDROP – Verbreden van een deel van het Bogareind in Geldrop gaat zo’n 4,3 miljoen euro kosten. Om de weg te kunnen verbreden moet de gemeente een aantal woningen slopen en bewoners compenseren. Het is een ingrijpend dossier dat nog jaren gaat duren. De verwachting is dat er na 2027 begonnen kan worden met aanpak van de ‘flessenhals’. De gemeenteraad heeft een nieuw voorbereidingsbesluit voor het gebied genomen.

Het Bogardeind is een van de drukste wegen in Geldrop. Een deel van het Bogardeind is al aangepast, het gaat nu nog om het deel tussen de Beukelaar en de Laan der Vier Heemskinderen. Dagelijks passeren 17.000 voertuigen dat gedeelte van de weg. En daar moet volgens een notitie van de gemeente iets aan gebeuren. “Het tracé is te smal voor de hoeveelheid verkeer, zeker in relatie tot de leefomgeving en de veiligheid.” De woningen staan te dicht op de weg, aan de oostzijde is alleen een trottoir tussen woningen en rijweg. Auto’s worden vaak op de stoep geparkeerd. “Voor voetgangers en fietsers levert dit hinderlijke en ook vaak gevaarlijke situaties op”, geeft de gemeente aan. 

Minder overlast
De bedoeling is om de overlast van het verkeer van en naar de A67, richting het centrum en richting Mierlo en Nuenen te verminderen. Dat kan volgens de gemeente niet, of tegen hogere kosten, via het Emopad. De overlast neemt in de toekomst toe door de geplande verbreding van de A67. “De verbreding van de A67 betekent een groei van het verkeer met drie tot vijf procent. De huidige situatie zal daarmee nog fors verslechteren, terwijl deze nu al niet langer acceptabel is.” Het is te druk en de veiligheid laat te wensen over. Daarnaast zijn er zorgen over de luchtkwaliteit.
“De luchtkwaliteit, NO2 en fijnstof, is de laatste jaren verbeterd onder andere door het schoner worden van automotoren. De luchtkwaliteit voldoet daarmee weliswaar aan de wettelijke normen, maar er geen sprake van een gezond leefklimaat”, stelt de gemeente. 

Bouwvallen
Geldrop-Mierlo wil de flessenhals tussen Beukelaar en Laan der Vier Heemskinderen aanpassen. Om de weg te kunnen verbreden moeten 22 woningen gesloopt worden. De kwaliteit van de woningen wisselt. Er staan goed onderhouden woningen tussen, de panden met huisnummer 99 en 101 worden omschreven als bouwvallen. De komende jaren zal de conditie van de woningen verslechteren. ““De bewoners geven aan onderhoud aan hun woningen uit te stellen totdat er helderheid over de toekomst kan worden geboden.” De gemeente heeft al enkele panden aangekocht. Naast de koopkosten moet er ook rekening gehouden worden met verhuiskostenvergoeding voor de bewoners en huurkosten. De extra kosten ten opzichte van reguliere wegconstructie worden geraamd op 3,2 miljoen euro.
De herontwikkeling van het Bogardeind is in 2008 reeds opgepakt. De eerste fase van het plan is uitgevoerd, daarna is uitvoering door de economische crisis gestopt. Burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo willen nu verder met de herontwikkeling. “het is van groot belang om de eigenaren/bewoners nu een zekere toekomst te bieden”, stelt het college richting gemeenteraad. Die zekere toekomst laat nog even op zich wachten.
Ruim een jaar geleden nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit. Dat betekent dat er geen nieuwe woningen mogen worden gebouwd en dat er gene huizen verbouwd mogen worden. Het voorbereidingsbesluit geldt voor een jaar. Vorige week heeft de gemeenteraad daarom een nieuw voorbereidingsbesluit genomen.
“Het is jammer dat er niet binnen een jaar een ontwerpplan is. Er moet garen op de klos komen”, merkte Ton van Happen (D66) op. Dat het nog jaren duurt voordat er iets met het Bogardeind gaat gebeuren is teleurstellend voor de raad. Het college ziet ook graag vooruitgang, maakte wethouder Marc Jeucken duidelijk. “We willen er snel en voortvarend mee aan de slag gaan, het is nu tijd om door te pakken.”
De verwachting is dat er met aanleg van de weg kan worden gestart na 2027. De weg krijgt eenzelfde profiel als het deel van Beukelaar tot kruising Emopad. Bij de kruising met de Laan der Vier Heemskinderen komt een opstelstreek voor verkeer rechtdoor of linksaf en twee opstelstroken voor verkeer naar rechts. Alle huizen aan de oostzijde worden gesloopt. Er ligt een plan om na de reconstructie bij de kruising een appartementencomplex te bouwen. Ook een variant met acht patiowoning wordt overwogen. 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Karim en Roshina te zien in nieuwe seizoen Temptation Island SOMEREN - Vanaf vanavond is het RTL 5 programma Tempation Island weer op de buis te bewonderen. Met dit seizoen lokale inbreng: De Somerense Roshina (27) en Geldroppenaar Karim (24)... 26 februari 2020 - 16:23
Het is weer voorbij GELDROP-MIERLO - Het is weer voorbij. Carnaval 2020 is afgelopen. De prinsen en prinsessen hebben woensdag hun sleutel weer ingeleverd. Op 't Plein in het gemeentehuis waren de prinsen en... 26 februari 2020 - 13:44
Enthousiasme bij Jeugdoptocht Zesgehuchten GELDROP - Enthousiasme bij de deelnemers aan de Jeugdoptocht zesgehuchten. Het weer zat mee en de deelnemers hadden er duidelijk zin in. 'Het moet niet gekker worden' was het thema... 25 februari 2020 - 21:53
Manou van der Linden Kersenkoningin MIERLO – Manou van der Linden is de nieuwe Kersenkoningin van Mierlo. De komende twee jaar zal de sympathieke Mierlose de eervolle taak van Kersenkoningin gaan vervullen. Zij zal daarbij... 25 februari 2020 - 09:14
Twee jaar cel voor autocrosser die op publiek inreed LEENDE - De 21-jarige man die bij de Kempen Cross in Leende opzettelijk op het publiek inreed is veroordeeld tot 2 jaar jeugdgevangenis, waarvan 6 voorwaardelijk. Bij het drama afgelopen... 24 februari 2020 - 13:58
Carnavalsontbijt een jarenlange traditie GELDROP - Het is een jarenlange traditie: het Lappgats Carnavalsontbijt op zondag. Het Stadsprinscomité en wijkcentrum De Dreef zorgen voor de organisatie. Vooral delegaties van de carnavalsverenigingen komen naar De... 24 februari 2020 - 09:33