Genieten van de zon en een mooi verhaal tijdens de Zonnebloemvakantie. (Foto: Ger Jansens)

Gouden jubileum De Zonnebloem Geldrop

woensdag 22 januari 2020 - 09:05|Martin de Bruijne

GELDROP – ‘Een brug slaan tussen de gezonde en de aan huis gebonden vereenzaamde zieke mens.’ Zo werd eind 1969 het doel omschreven van De Zonnebloem afdeling Geldrop. Een oproep in Middenstandsbelangen leverde 22 reacties op, in 1970 ging de lokale afdeling van de Nationale Stichting De Zonnebloem van start. Een halve eeuw is De Zonnebloem Geldrop nu actief, zaterdag 25 januari is de feestelijke viering van het gouden jubileum.

In 1949 werd De Nationale Stichting De Zonnebloem opgericht. Een organisatie om zieken te helpen. ‘In dit verband moeten we het begrip ‘zieke’ zo ruim mogelijk zien. Bedoeld wordt alle aan huis- of inrichting gebonden mensen’, werd het toen omschreven. Vijftien jaar na de oprichting veranderde de naam in Katholieke Nationale vereniging De Zonnebloem. Sinds 1995 is de organisatie actief als Nationale Vereniging De Zonnebloem. De missie van De Zonnebloem Geldrop is nog altijd hetzelfde. “Wij willen een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen die door ziekte of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben en voor wie als gevolg daarvan sociaal isolement dreigt.”

Sinterklaas
Het initiatief voor de Geldropse afdeling ontstaat in 1969. De dames Hofstede en Dehue nemen met pastoor Van Vlokhoven het initiatief om tot een plaatselijke afdeling van De Zonnebloem te komen. Er komt een oproep te staan in Middenstandsbelangen. Er wordt gevraagd om dames die zich in willen zetten voor het Zonnebloemwerk. Ziekenbezoek is een belangrijke activiteit. Mensen bezoeken was en is nog steeds de kernactiviteit.
Hulpdiensten, ontspanningsmiddagen en winkelen bij V&D zijn activiteiten die ze binnen de Geldropse afdeling op willen starten. Acties met Pasen, Kerstmis en Sinterklaas staan op de planning. Die Sinterklaasactie blijkt een belangrijke drijfveer om tot een Geldropse Zonnebloem afdeling te komen. “Er zijn hier in Geldrop voor ongeveer zestig zieken pakjes aangevraagd voor de St. Nicolaasaktie ‘De zon in de schoorsteen’, staat in de aankondiging.
“Ik hoop en verwacht dat er onder u zeker mensen zijn, hetzij dames of heren, die zich op een of andere wijze voor dit mooie werk willen inzetten”, hoopt mevrouw Dehue eind 1969. Op de oproep reageren 22 dames. 

Vakantieweken
Ook in Geldrop waren en zijn nog inwoners die tot de doelgroep behoren: mensen die door een lichamelijke beperking in een sociaal isolement dreigen te raken. Op 26 januari 1970 is de oprichtingsvergadering met een zeskoppig bestuur en 22 vrijwilligers. Geldroppenaren konden sympathisant worden door 3,5 gulden per jaar te betalen.
Er zijn activiteiten in Geldrop en de landelijke zaken. “Activiteiten die door hun omvangrijke organisatie en hun hoge kosten niet meer plaatselijk kunnen worden gerealiseerd”, omschrijven de initiatiefnemers destijds. Het gaat daarbij onder meer om de dag boottochten die flink in de lift zitten. In 1969 zijn er 155 vaardagen, een stijging van 140 ten opzichte van vier jaar eerder. Ook zijn er vakantieweken. “De vakanties, aanvankelijk regionaal georganiseerd, worden sinds kort met veel succes door eigen commissie verzorgd voor eigen Geldropse gasten”, laat het bestuur van Zonnebloem Geldrop weten.
Het werk van de Zonnebloem is vijftig jaar na de start wel anders. Ooit waren er bijvoorbeeld nog de gezellige middagen met het Rooms Toneel Geldrop. Maar nog altijd zijn er kienmiddagen, busreizen en vakanties. Jaarlijks is er de Zonnebloemdag met entertainment en afgelopen jaar een frietkraam. Voor mensen uit de doelgroep zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden om deel te namen aan activiteiten. De Zonnebloem afdeling Geldrop leeft na vijftig jaar nog volop. Er zijn op dit moment 156 vaste gasten en 53 vrijwilligers. Veel vrijwilligers zijn al jarenlang actief voor de Zonnebloem Geldrop. Belangrijke activiteit blijft het huisbezoek, waarbij de behoefte en wensen van de gast centraal staan.
Het jubileum wordt op zaterdag 25 januari gevierd in Gemeenschapshuis Zesgehuchten met een lunch en gezellige middag voor de gasten, een receptie van 17.00 tot 18.00 uur voor genodigden en een feestavond voor de vrijwilligers.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Karim en Roshina te zien in nieuwe seizoen Temptation Island SOMEREN - Vanaf vanavond is het RTL 5 programma Tempation Island weer op de buis te bewonderen. Met dit seizoen lokale inbreng: De Somerense Roshina (27) en Geldroppenaar Karim (24)... 26 februari 2020 - 16:23
Het is weer voorbij GELDROP-MIERLO - Het is weer voorbij. Carnaval 2020 is afgelopen. De prinsen en prinsessen hebben woensdag hun sleutel weer ingeleverd. Op 't Plein in het gemeentehuis waren de prinsen en... 26 februari 2020 - 13:44
Enthousiasme bij Jeugdoptocht Zesgehuchten GELDROP - Enthousiasme bij de deelnemers aan de Jeugdoptocht zesgehuchten. Het weer zat mee en de deelnemers hadden er duidelijk zin in. 'Het moet niet gekker worden' was het thema... 25 februari 2020 - 21:53
Manou van der Linden Kersenkoningin MIERLO – Manou van der Linden is de nieuwe Kersenkoningin van Mierlo. De komende twee jaar zal de sympathieke Mierlose de eervolle taak van Kersenkoningin gaan vervullen. Zij zal daarbij... 25 februari 2020 - 09:14
Twee jaar cel voor autocrosser die op publiek inreed LEENDE - De 21-jarige man die bij de Kempen Cross in Leende opzettelijk op het publiek inreed is veroordeeld tot 2 jaar jeugdgevangenis, waarvan 6 voorwaardelijk. Bij het drama afgelopen... 24 februari 2020 - 13:58
Carnavalsontbijt een jarenlange traditie GELDROP - Het is een jarenlange traditie: het Lappgats Carnavalsontbijt op zondag. Het Stadsprinscomité en wijkcentrum De Dreef zorgen voor de organisatie. Vooral delegaties van de carnavalsverenigingen komen naar De... 24 februari 2020 - 09:33