De Libertyloop is onderdeel van Bevrijdingsfeer. (Foto: Corinna Romanesco)

Samen vrijheid vieren

woensdag 11 september 2019 - 10:29|Martin de Bruijne

GELDROP-MIERLO – Met z’n allen meezingen, een expositie bezoeken en struinen over de kinderrommelmarkt. Genieten van muziek en oorlogsveteranen ontmoeten. Historische militaire voertuigen bekijken en hardlopen. Geldrop-Mierlo viert 75 jaar bevrijding met een divers programma. Onder het motto ‘vrijheid vier je samen’ hebben verschillende organisaties, verenigd in Bevrijdingsfeer, tal van activiteiten georganiseerd. “Vijfenzeventig jaar vrijheid is een mijlpaal die groots gevierd mag worden”, legt de organisatie uit.

In september 1944 werd onze regio bevrijd. Er kwam een einde aan jaren van oorlog en onderdrukking. Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd. Jaarlijks staan we op 4 mei stil bij hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Een dag later is het Bevrijdingsdag. In deze regio vieren we deze maand dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. Voor onze vrijheid zijn grote offers gebracht. En nog altijd is vrijheid niet vanzelfsprekend. Op tal van plaatsen in de wereld is er nog oorlogsgeweld en terreur. Wij mogen leven in vrijheid en daarom is het belangrijk om die vrijheid te gedenken en te vieren.

Straatnamen
Deze hele maand zijn er tal van activiteiten in het kader van Bevrijdingsfeer. De organisatie is sinds januari bezig met het programma. Er zijn inmiddels al de nodige activiteiten geweest of gestart. In centrum Hofdael is de expositie ‘De waarde van vrijheid’ te zien tot begin oktober, in het Kasteel loopt tot eind oktober de bevrijdingstentoonstelling ‘De Kunst van het Leven in oorlogstijd.’ Zaterdag was er een bevrijdingsconcert in Centrum Hofdael. Voorafgaand was er een herdenkingsbijeenkomst waar bekend is gemaakt dat er naar de Geldropse verzetsstrijders Harry van Gestel en Jan Heurkens een straat wordt vernoemd. In de nieuwbouwwijk op het voormalige Twekaterrein komt een Harry van Gestelstraat en een Jan Heurkensstraat.
Het programma rond de viering van 75 jaar vrijheid kent de nodige terugkerende activiteiten. Een daarvan is de Liberty Loop op zondag 15 september. Ooit opgezet mede op initiatief van toenmalig burgemeester Rianne Donders en nu toe aan de tiende editie. Uit vijf afstanden, van achthonderd meter tot tien Engelse mijlen, kunnen de deelnemers kiezen. De themalopen dragen de naam van bevrijders. Bijzonder is dat twee bevrijders dit jaar bij de Liberty Loop aanwezig zijn. Joe Cattini (96) uit Engeland en Armando Marquez (95) uit de Verenigde Staten bezoeken de Liberty Loop.
Geldrop kent het jaarlijkse evenement Geldrop Anders. Dit jaar is Geldrop Anders onderdeel van Bevrijdingsfeer. Zondag is het vijftiende Blaaskapellen Festival. Veertien kapellen zijn te zien en te horen in het centrum van Geldrop en in de kasteeltuin. Andere terugkerende activiteit is het meezingfestijn Zinggg Geldrop Zinggg op vrijdagavond. Kinderen proberen hun overtollige spulletjes zondag te verkopen op de kinderrommelmarkt in het centrum.

Drukwerk
‘Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld’, schreef Anne Frank in haar dagboek. “Daar zijn we het hartstochtelijk mee eens. KommuS ziet graag dat iedereen geniet van muziek, maar ook van elkaar; de mooiste feestjes vier je tenslotte met je beste nieuwe en oude vrienden”, vertelt de Geldropse vrienden- en evenementenclub KommuS. Het muzikale feest zaterdag 14 september op het Horecaplein begint met coverband Smash. Verder op het KommuS feestje DJ Roel Bekkers, JeBroer en Harry Slinger’s Drukwerk. Afsluiter is Infloyd, Pink Floyd tribute band. De beste tribute bands naar Geldrop halen, daar heeft KommuS met het jaarlijkse Kasteelfestival een reputatie mee opgebouwd. Infloyd pas volgens de organisatie perfect daarbij. “De band verkocht vorig jaar nog de Afas-live uit met zesduizend bezoekers en weet als geen ander hoe ze de hits van de originele Pink Floyd moet brengen.”

Colonne en ceremonie
Bevrijdingsfeer kent ook verschillende exposities en lezingen. Eregasten dit weekend zijn de bevrijders Joe Cattini en Armando Marquez. Zondag is er op Landgoed Kasteel Geldrop een ontmoeting met oorlogsveteranen en zijn er verschillende optredens.
Dinsdag 17 september is er een colonne met historische militaire voertuigen te zien. De Liberation Task Force route zal Mierlo aandoen. Een gedeelte van de colonne zal vanaf 10.30 uur een uur te bezichtigen zijn in de Dorpsstraat.
Op het Brits Ereveld in Mierlo is een ceremonie. “We willen stilstaan bij de bevrijding van Geldrop en Mierlo, maar we willen ook herdenken dat we dit alleen kunnen vieren omdat anderen het leven hebben gelaten voor onze vrijheid”, stelt de gemeente over de ceremonie.
In Mierlo is zaterdag 21 september de onthullingceremonie van de herdenkingsplaquette voor burgerslachtoffers. Aan het bestaande monument in de Dorpsstraat wordt een herdenkingsplaquette toegevoegd om de Mierlose burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom Sinterklaas GELDROP - Sinterklaas is aangekomen in Geldrop. Zondag arriveerden Sint en zijn Pieten in de haven Hulst. Honderden kinderen zagen de Pakjesboot aanmeren in Geldrop. De boottocht richting Geldrop verliep... 17 november 2019 - 17:41
Volop verrassingen bij Geldropse Dorpsquiz GELDROP - Een avond vol verrassingen. De deelnemers aan de derde editie van de Geldropse Dorpsquiz werden door de organisatie behoorlijk op het verkeerde been gezet. Dat begon al met... 17 november 2019 - 14:45
Doe mee met de Maatschappelijke Beursvloer Geldrop-Mierlo GELDROP-MIERLO - Doe mee met de derde editie van de Maatschappelijke Beursvloer Geldrop-Mierlo op woensdag 20 november. Bedrijven, verenigingen en stichtingen die mee willen doen kunnen zich eenvoudig aanmelden via... 15 november 2019 - 20:38
Gemeentehuis na renovatie weer bijna open GELDROP-MIERLO – Ze zijn trots en kijken uit naar de aanstaande verhuizing. Medewerkers van de gemeente verhuizen terug naar hun vertrouwde plek. Een plek die er voor de meesten totaal... 14 november 2019 - 18:28
Weinig bezwaren tegen begroting Geldrop-Mierlo GELDROP-MIERLO – De politieke partijen in Geldrop-Mierlo zijn het in grote lijnen met elkaar eens over de begroting. Er zijn weinig bezwaren tegen de plannen voor de komende jaren, bleek... 13 november 2019 - 12:16
Volop talent bij finale Kids Voice GELDROP - Eigenlijk zijn het allemaal winnaars. De twaalf kinderen die afgelopen weekend op het podium van Centrum Hofdael stonden. In de schijnwerpers voor het grote publiek. Jori Spapens won... 12 november 2019 - 00:07