(Foto: Corinna Romanesco)

College willen tonnen investeren in grote zaal Hofdael

dinsdag 25 juni 2019 - 15:14|Martin de Bruijne

GELDROP – Om Centrum Hofdael in Geldrop op te knappen en de grote zaal geschikt te maken voor meer theatervoorstellingen en andere activiteiten is 350duizend euro nodig. Het bestuur van Stichting Centrum Hofdael geeft aan dat het noodzakelijk is om de multifunctionele zaal aan te passen en te verbeteren. “Akoestiek, geluid en licht zijn ver onder de maat”, schrijft het bestuur in een aangepast bedrijfsplan. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor in te stemmen met het beschikbaar stellen van de 350duizend euro. Het culturele centrum in Geldrop verkeert financieel in zwaar weer en kampt met een exploitatietekort.

Stichting Centrum Hofdael is sinds 2016 bezig om van het culturele centrum van Geldrop een ‘bruisend centrum’ te maken. De stichting heeft verschillende initiatieven ontplooid waaronder muziekmiddagen in de foyer en activiteiten rond 75 jaar bevrijding in september. Er zijn nieuwe huurders aangetrokken en er liggen volop plannen. Om van Hofdael het ‘bruisende hart’ van Geldrop te maken moet er volgens het bestuur wel flink geïnvesteerd worden. Eerder dit jaar presenteerde het stichtingsbestuur een herijking van het bedrijfsplan. De stichting schetst daarin onder meer dat de technische installaties moeten worden vervangen. De klimaatbeheersing moet beter en er moet betere bebording en verwijzing naar Hofdael komen. Er zijn meer zorgen: “de parkeermogelijkheden bij Centrum Hofdael zijn volstrekt onder de maat.”
De ruimtes, door de stichting ‘klaslokalen’ genoemd, moeten aangepast worden. “Het mag duidelijk zijn, de hedendaagse gebruiker van Hofdael neemt geen genoegen meer met het huidige ontwerp en de verouderde indeling en uitrusting”, schrijft het bestuur.
De stichting wil de entree, keuken en foyer verbouwen en aanpassen. Daar is overigens al geld voor gereserveerd door de gemeenteraad. “Daarvoor is 425 duizend euro al toegekend. Dat bedrag ligt klaar”, zegt wethouder Rob van Otterdijk hierover.

Multifunctionele zaal
Grootste zorgenkind is de multifunctionele zaal. Die voldoet volgens het stichtingsbestuur niet aan de eisen. Het zitcomfort is ‘minimaal’. Ook bezoekers van Filmhuis Hofdael, vaste gebruiker van de grote zaal, hebben aangegeven dat de stoelen niet comfortabel zijn en het zicht beperken, vooral voor mensen achter in de zaal. Wethouder Van Otterdijk ziet de problemen ook. “Er zijn geen coulissen, de stoelen zijn niet goed en er is geen tribune. Hofdael is niet geschikt voor semiprofessionele en professionele producties.” Het stichtingsbestuur pleit voor een verplaatsbare tribune. “Die is onmisbaar om de ambitieuze doelstellingen in de toekomst te kunnen behalen”, aldus het bestuur.

Ambities
Ambities zijn er genoeg. Het stichtingsbestuur wil ruimere openingstijden en de horecavoorziening aantrekkelijker maken. Men wil Centrum Hofdael onder de aandacht brengen als ‘de cultuuraccommodatie van Geldrop.’ Het aantal bezoekers, nu 90.000 per jaar, wil het stichtingsbestuur ‘ruim verdubbelen’ in 2021. “Het doel van de stichting is de organisatie van meer dan 160 publiekstrekkende evenementen per jaar van diverse aard: congressen, vergaderingen, vieringen, lezingen, films, muziek-, theater en dansvoorstellingen met een steeds groter gemiddeld aantal bezoekers c.q. deelnemers per evenement.” 

Geld nodig
Financieel staat Centrum Hofdael er niet best voor. Het aantal vrijwilligers voor horeca en beheer is nog te weinig. Er zijn er nu ruim twintig, dat zouden er minimaal zestig moeten zijn. Dit betekent dat er personeel ingehuurd moet worden, wat weer zorgt voor een behoorlijke kostenpost. De stichting krijgt ruim twee ton exploitatiesubsidie per jaar. Vorig jaar was de subsidie 235 duizend euro, wat resulteerde in een tekort van 125duizend euro. Voor de komende jaren verwacht de stichting ook tekorten. Het college van burgemeester en wethouders wil de exploitatiesubsidie verhogen. Wethouder Rob van Otterdijk geeft aan dat veel gemeenten in het land worstelen met de exploitatie van een cultureel centrum. “Het is een moeilijk dossier. De principiële vraag hierbij aan de raad is hoeveel een dergelijk centrum ons waard is.”
Een van de oorzaken van de financiele malaise is ook het vertrek van de gemeenteraad uit Hofdael. De raad vergaderde jarenlang in Hofdael en gaat straks naar de nieuwe vergaderruimte in het verbouwde gemeentehuis. “Door het vertrek van de gemeenteraad in 2019 zal schade ontstaan. Samen met de gemeente schatten wij een verlies van veertigduizend euro per jaar”, stelt het stichtingsbestuur.
Het oordeel is nu aan de gemeenteraad. Wethouder Van Otterdijk noemt de plannen van Hofdael ‘ambitieus.’ Wanneer de gemeenteraad het voorstel om 3,5 ton beschikbaar te stellen voor de zaal en exploitiatiesubsidie te verhogen gaat bespreken is nog niet bekend. 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Slaan met hakbijl levert Geldroppenaar celstraf op GELDROP - Een 37-jarige man uit Geldrop heeft een celstraf van drie jaar waarvan één voorwaardelijk opgelegd gekregen vanwege poging tot doodslag. In december vorig jaar sloeg hij iemand meermaals... 19 juli 2019 - 13:47
OM wil Oost-Europese bendes zwaarder straffen REGIO – Rondreizende bendes worden voortaan harder aangepakt. Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen leden van internationaal opererende organisaties. Zo werden vorige week in Deurne drie Roemenen opgepakt,... 19 juli 2019 - 13:17
Geen Queenfilm op Gulbergen GELDROP – Geen buitenfilmavond bovenop de voormalige stortplaats. Filmhuis Hofdael wilde op vrijdag 9 augustus de Queenfilm Bohemiam Rapsody vertonen op de Gulbergen, maar heeft besloten de voorstelling te annuleren... 19 juli 2019 - 13:05
Kampioensschaal in Mierloos Voetbalmuseum MIERLO - Wie afgelopen week een bezoekje bracht aan het gratis toegankelijke voetbalmuseum Fanatic, het museum dat sinds begin april is gevestigd in hotel Hup te Mierlo, heeft ongetwijfeld tussen... 19 juli 2019 - 12:20
Blauwe zone in centrum Mierlo MIERLO – Er komt waarschijnlijk een blauwe zone in het centrum van Mierlo. Automobilisten hebben dan een parkeerschijf nodig om hun wagen te mogen parkeren. Het zou gaan om een... 17 juli 2019 - 13:55
Meer dan twintig sollicitanten GELDROP-MIERLO – Twaalf mannen en elf vrouwen hebben gesolliciteerd naar de post van burgemeester in Geldrop-Mierlo. De commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft bekendgemaakt dat... 16 juli 2019 - 13:53