'De Smelen al dertig jaar een stabiele factor’

vrijdag 14 juni 2019 - 12:45|Martin de Bruijne

GELDROP – Het voortbestaan van Laco zwembad De Smelen in Geldrop staat volgende week opnieuw op de politieke agenda. Laco directeur Bert Lavrijsen reageert op alle perikelen van de afgelopen periode en wil een totaalbeeld schetsen. “Laco de Smelen is een oase en stabiele factor voor zwemmend Geldrop en omgeving steeds onder bezielende leiding van de vele medewerkers, van zweminstructeurs tot receptionisten. Zwemmen in de Smelen is en blijft nog steeds sportief genieten. Hopelijk nog voor vele jaren.”

We gaan terug in de tijd, naar het midden van de jaren tachtig. “Het overdekte zwembad aan de Linze was volledig achterhaald en buitenbad De Smelen voldeed op geen enkele wijze meer aan de wettelijke normen en regelgeving. Ook de jaarlijkse tekorten liepen ongecontroleerd op tot ver boven de achthonderd duizend gulden per jaar”, schetst Lavrijsen.
Er kwam een overeenkomst tussen Laco en de gemeente. Lavrijsen: “Laco zou voor eigen rekening en risico een nieuw overdekt zwembad bouwen en het buitenbad in goede staat terugbrengen, zodat weer twintig jaar onbezorgd in Geldrop, zowel binnen als buiten, kon worden gezwommen. Zelfs had de gemeente nog het recht om na deze twintig jaren het contract te verlengen voor twee maal vijf jaren. Laco investeerde vele miljoenen.”
Er kwam een nieuw bad. In 1990 werd de nieuwe accommodatie geopend. Laco droeg de verantwoordelijkheid en risico. Indien Laco twintig jaar voldeed aan de voorwaarden kon het de opstallen en gronden kopen op basis van een afgesproken financiële formule. “Een faire deal”, zegt Lavrijsen. De directeur geeft aan dat er altijd een goede afstemming is geweest, dat lopergroep Logo een eigen honk kreeg en dat er steeds is voldaan aan de gemaakte afspraken.
Na twintig jaar is de situatie anders. Lavrijsen: “De politiek vond dat het afgelopen moest zijn met het verstrekken van een jaarlijkse bijdrage voor de exploitatie en Laco moest maar haar eigen broek ophouden. Dit ondanks het feit dat in heel Nederland er geen zwemvoorziening zonder een gemeentelijke bijdrage in stand kon worden gehouden. Na onafhankelijke onderzoek bleek dat het zwembad als degelijk en zeer efficiënt werd geëxploiteerd. De gemeentelijke bijdrage werd als zeer minimaal gekwalificeerd.”
Uiteindelijk kwam er verlenging van de exploitatie met vijf jaar. Daarmee kwam er geen rust.  “De irritatie omtrent de exploitatie van het zwembad bleef bij  enkele raadsleden aanwezig en elk moment werd aangegrepen om dit te ventileren. Zelfs bij de gemeenteraadsverkiezingen werd de exploitatie van het zwembad inzet gemaakt.”
Lavrijsen stelt dat er in die vijf jaar veel plannen zijn gemaakt voor de lange termijn en behoud van De Smelen als zwemaccommodatie. “De eisen, die de politiek stelde hadden geen enkele realiteit. Wel een nieuw modern zwembad bouwen, maar geen bijdrage in de exploitatie en absoluut geen ontwikkeling voor wonen op de Smelen.”
Verlenging van de exploitatieovereenkomst zorgde opnieuw voor commotie. “Weer externe onderzoeken, waarin de exploitatie door Laco als functioneel prima en met relatief lage kosten werden beoordeeld.  Politiek gezien werden weer een heleboel oude koeien uit de sloot gehaald.”

Om uit de impasse te komen en uiteindelijk een besluit te nemen kwam er een gemeentelijke werkgroep. Enquêtes werden opgesteld en uitgevoerd en Laco presenteerde een vlekkenplan. Het stoort de directeur dat de politiek meer onderzoek wilde naar andere opties zoals terugkoop of nieuwbouw met een andere gemeente. “Inmiddels stond Laco voor de zoveelste keer in de kou en werd weer een jaar verlenging toegepast voor de exploitatie. Immers Geldrop moet wel kunnen blijven zwemmen. Laco werd ook verplicht jaarlijks een uitgebreid sociaal/maatschappelijk verslag aan de gemeente aan te leveren met alle relevante gegevens over het reilen en zeilen van zwembad de Smelen. Trouw en in alle opzichten open heeft Laco steeds gecommuniceerd met het college en het ambtelijk apparaat. Echter in de laatste voorstellen is Laco absoluut nog niet gekend.”
Over de voortgang na 30 september is er nog volledig onzekerheid, geeft Lavrijsen aan. “Een onzekerheid die de afgelopen jaren het handelsmerk is geworden van de gemeenteraad. Geen zekerheden geven voor de lange termijn, maar desondanks hoge verwachtingen neerleggen bij Laco op basis van uitgebreid uitvoeren groot onderhoud, gedetailleerde ontwikkelingsplannen en hogenieuwe investeringen verwachten. Ook nu zijn de onderzoeken duidelijk. Een lange termijn afspraak met Laco is en blijft de beste optie.”
De Laco directeur stelt dat ze in de afgelopen dertig jaar de gemeente miljoenen hebben bespaard. “Door een zeer lage bijdrage in de exploitatie hebben we de gemeente volledig ontzorgden voorzien van een binnen- en buitenbad. Nooit zijn extra bijdragen aan de gemeente gevraagd, ondanks afschaffen van het schoolzwemmen door de gemeente, goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan vijftig duizend euro.” 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Slaan met hakbijl levert Geldroppenaar celstraf op GELDROP - Een 37-jarige man uit Geldrop heeft een celstraf van drie jaar waarvan één voorwaardelijk opgelegd gekregen vanwege poging tot doodslag. In december vorig jaar sloeg hij iemand meermaals... 19 juli 2019 - 13:47
OM wil Oost-Europese bendes zwaarder straffen REGIO – Rondreizende bendes worden voortaan harder aangepakt. Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen leden van internationaal opererende organisaties. Zo werden vorige week in Deurne drie Roemenen opgepakt,... 19 juli 2019 - 13:17
Geen Queenfilm op Gulbergen GELDROP – Geen buitenfilmavond bovenop de voormalige stortplaats. Filmhuis Hofdael wilde op vrijdag 9 augustus de Queenfilm Bohemiam Rapsody vertonen op de Gulbergen, maar heeft besloten de voorstelling te annuleren... 19 juli 2019 - 13:05
Kampioensschaal in Mierloos Voetbalmuseum MIERLO - Wie afgelopen week een bezoekje bracht aan het gratis toegankelijke voetbalmuseum Fanatic, het museum dat sinds begin april is gevestigd in hotel Hup te Mierlo, heeft ongetwijfeld tussen... 19 juli 2019 - 12:20
Blauwe zone in centrum Mierlo MIERLO – Er komt waarschijnlijk een blauwe zone in het centrum van Mierlo. Automobilisten hebben dan een parkeerschijf nodig om hun wagen te mogen parkeren. Het zou gaan om een... 17 juli 2019 - 13:55
Meer dan twintig sollicitanten GELDROP-MIERLO – Twaalf mannen en elf vrouwen hebben gesolliciteerd naar de post van burgemeester in Geldrop-Mierlo. De commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft bekendgemaakt dat... 16 juli 2019 - 13:53