De voormalige gemeentewerf aan De Bleekvelden. (Foto: Corinna Romanesco)

Eerste stappen voor Braakhuizen

woensdag 12 juni 2019 - 15:38|Martin de Bruijne

GELDROP – Het heeft lang geduurd, maar nu kunnen er stappen gezet worden. De politiek in Geldrop-Mierlo is positief over het gepresenteerde wijkontwikkelingsplan voor Braakhuizen-Zuid. Er zijn nog wel kritische kanttekeningen, maar de raad ziet vooral kansen. Volgende week neemt de raad een besluit over het wijkplan en het beschikbaar stellen van zo’n vijftigduizend euro voor de eerste stapjes.

De gemeente presenteerde onlangs het Wijkontwikkelingsplan Braakhuizen-Zuid. Tot stand gekomen met een werkgroep van vertegenwoordigers uit de wijk. Daarin zaten vertegenwoordigers van onder meer de wijkvereniging, speeltuin De Viking, wijkgebouw De Borgh, woningbouwcorporaties, ondernemers en Lev-groep.
Het wijkontwikkelingsplan richt zich overigens niet op de hele wijk Braakhuizen-Zuid. Het gaat om het gebied binnen de Mierloseweg, Johan Peijnenburgweg, Goorstraat en Dwarsstraat. Uitdagingen zijn er genoeg: de Sint Jozefkerk en omgeving, de Bleekvelden, de supermark, huisvesting voor de Turkse vereniging TMSG.
In het plan worden vier kernlocaties genoemd. De garageboxen aan de Pessershof vragen aandacht. ‘De omgeving Pessershof verdient niet de schoonheidsprijs en creëert een gevoel van onveiligheid bij veel wijkbewoners.’ Mogelijk worden de garages gesloopt om plaats te maken voor woningen of groen. Opknappen van de garageboxen is ook een optie. ‘De eigenaar staat open voor verandering. In afwachting van het wijkontwikkelingsplan is er nog geen keuze gemaakt’, staat in het wijkplan. 

Supermarkt
In het plan wordt de mogelijkheid geopperd om de Aldi supermarkt en bovenwoningen een impuls te geven. Makkelijk gaat dat niet worden, zo valt te lezen. ‘Het betreft hier echter verschillende eigenaren, wat een totale ontwikkeling van dit gebied niet eenvoudig maakt.’ De wijkbewoners willen de supermarkt graag behouden. Dat wil de politiek ook, bleek bij de bespreking van het wijkplan in de commissie samenleving. “De supermarkt moet daar blijven”, gaf Rita Bemelmans (D66) aan. Andere partijen willen ook de Aldi in de wijk houden. Probleem is dat de gemeente daar niets over te zeggen heeft. “Als de supermarkt wensen heeft voor de toekomst en daar kun je niet aan voldoen, dan moet je rekening houden met vertrek”, zei wethouder Marc Jeucken hierover bij de presentatie van het plan. 

Bleekvelden
Een punt van zorg is het bedrijventerrein Bleekvelden. De Bleekvelden bestaat voor een groot deel uit loodsen van de oude gemeentewerf. In die panden zijn verschillende bedrijfjes gevestigd. ‘Hiervan heeft een deel in het (recente) verleden tot overlast en handhavingszaken geleid’ staat hierover in het wijkontwikkelingsplan. De werkgroep met vertegenwoordigers uit de wijk en de gemeente zien wel wat in woningbouw op de plek van de oude gemeentewerf. De onderhandelingen met de eigenaren van de loodsen zouden volgens het plan in ‘een vergevorderd stadium’ zijn. Henk Verbeek, huurder van een van de panden, ziet dat overigens anders. ”Ik heb nog nooit een uitnodiging gehad om te komen praten”, zei hij als inspreker bij de commissievergadering. Verbeek ziet niets in het wijkplan. Wie er in de werkgroep zitten en wie de voorzitter is valt volgens hem niet vast te stellen. “Het is dus een anonieme werkgroep zonder mandaat. Het plan valt wettelijk niet serieus te nemen en moet in de prullenbak gegooid worden”, aldus Verbeek.  

Turkse vereniging
De huisvesting van de Turkse vereniging TMSG speelt ook een rol in de wijkontwikkeling. TMSG, met veel leden in Braakhuizen-Zuid, is al tientallen jaren op zoek naar een eigen ruimte. Enkele jaren geleden kocht de vereniging een pand aan de Bleekvelden. Daar mag TMSG volgens het bestemmingsplan echter geen activiteiten organiseren. Als de bedrijfsbestemming van de Bleekvelden verandert in wonen zijn er voor de Turkse vereniging wellicht wel weer mogelijkheden. 

Besluitvorming
De politieke partijen zijn overwegend positief over het wijkontwikkelingsplan. Ze zijn vooral blij dat er nu eindelijk een plan ligt. “We praten al minimaal 27 jaar over een wijkplan”, hield Richard van de Burgt (PvdA) zijn collega’s voor. Hij had een rapport over de wijk uit 1992 opgezocht. Wethouder Jeucken is vooral positief dat er nu een basis ligt. Er is nog veel werk aan de winkel, maar de eerste stappen zijn gezet. “De wijk moet stap voor stap gaan zien dat er iets gebeurd”, aldus Jeucken.
De gemeenteraad stelt dinsdag het wijkontwikkelingsplan Braakhuizen-Zuid definitief vast. Voor de eerste maatregelen zoals het plaatsen van twee lichtmasten in de Ter Borghstraat, betere verlichting voor achterpaden en aanpak van overlast door hondenpoep moet de gemeenteraad voor dit jaar nog 45 duizend euro beschikbaar stellen.

 

De voormalige gemeentewerf aan de Bleekvelden maakt mogelijk plaats voor woningen. (Foto: Corinna Romanesco)

Gerelateerde nieuwsberichten

Bestuurder crossauto verdacht van poging tot doodslag LEENDE – De 21-jarige man uit Reuver die zondag met zijn crossauto inreed op het publiek bij een autocrosswedstrijd in Leende blijft nog veertien dagen in de cel. Hij is... 18 september 2019 - 16:33
Grote opruimactie in Geldrop en Heeze REGIO – Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. Er zijn opruimacties gepland in Geldrop, Heeze en Mierlo. In Geldrop gaat de Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop aan de... 18 september 2019 - 09:18
Eregasten genieten GELDROP – Als jonge soldaten waren ze er 75 jaar geleden bij. Joe Cattini en Armando Marquez. De twee mannen hebben er mede voor gezorgd dat wij in vrijheid mogen... 17 september 2019 - 17:16
Sfeervolle viering 75 jaar bevrijding GELDROP – Een weekend vol activiteiten rond 75 jaar bevrijding. Onder de noemer Bevrijdingsfeer was er afgelopen weekend van alles te doen. Het publiek kwam, mede door het prachtige weer,... 17 september 2019 - 17:06
Drukte bij ceremonie GELDROP - De ceremoniële herdenking dinsdag op het Britse Ereveld aan de Geldropseweg is druk bezocht. Vele honderden mensen waren op de begraafplaats. De herdenking begon later door oponthoud van... 17 september 2019 - 13:52
Crosswagen rijdt in op publiek LEENDE – Bij een autocross-evenement in Leende is een van de wagens het publiek ingereden. Vermoedelijk is er opzet in het spel. Verschillende mensen raakten gewond, twee verdachten zijn opgepakt... 16 september 2019 - 10:17