Peter, medewerkster Sanda en Maikel. (Foto: Corinna Romanesco)

De Lepelaar verlaat de Wielewaal na 51 jaar

woensdag 17 april 2019 - 14:01|Martin de Bruijne

GELDROP- Na 51 jaar gaat cafetaria De Lepelaar verhuizen. Winkelcentrum Wielewaal wordt verruild voor het centrum van Geldrop. Niet van harte overigens, eigenaar Peter Melis was liever op zijn vertrouwde plek gebleven. “We hebben lief en leed gedeeld met de klanten, ik zou er boeken over vol kunnen schrijven.” 

Winkelcentrum Wielewaal in Geldrop. Ooit een levendig winkelcentrum, vooral gericht op de wijkbewoners. Nu is alleen cafetaria De Lepelaar nog open. Nog even. Als laatste der Mohikanen sluit De Lepelaar op 28 april de deuren. Medio juni opent De Lepelaar de deuren van de nieuwe locatie aan de Langstraat 18.

Gelegenheidskleding
Peter Melis heeft was oude foto’s op tafel gelegd. “Hier sta ik achter de toonbank mijn ouders te helpen. Die hebben echt dag en nacht gewerkt en de zaak opgebouwd. Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor.” De ouders van Peter namen 51 jaar geleden de friettent over. “Mijn ouders hadden een zaak in gelegenheidskleding. Ze verhuurden pakken, jacquets en dergelijke.” Die handel liep terug, vader en moeder Melis gingen op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het werd de cafetaria. Peter: “Ik werkte al in de friettent, hielp mee met afwassen en zo om een centje bij te verdienen.” Vanaf de eerste dag liep De Lepelaar goed. Het was hard werken en Peter werkte hard mee. Tot op de dag van vandaag is Peter, die onlangs 65 is geworden, aan het werk in de cafetaria. Maikel Buhlea werkt al een kwart eeuw in de cafetaria en is sinds begin dit jaar mede-eigenaar van De Lepelaar. “Ik ken iedereen hier, alle mensen die hier komen”, vertelt Maikel. Dat blijkt een minuut later. Een jonge klant komt binnen. Maikel begroet de jongedame vriendelijk met haar voornaam. 

Puntzakken
De Lepelaar was jarenlang een soort ontmoetingspunt in de wijk. Alle ruimtes in het winkelcentrum waren gevuld. “Dat was de tijd dat we nog puntzakken friet verkochten. Mensen kwamen vaak ’s avonds nog een puntzak friet halen en liepen dan langs de winkelruiten om de etalages te bekijken.” Supermarkt, postkantoor, bank, drogist, modezaak; het was er allemaal. Die tijd is voorbij. Ooit waren er plannen om het winkelcentrum te renoveren, uiteindelijk besloot eigenaar Wooninc. om De Wielewaal te slopen. Geen winkels en bovenwoningen meer, maar een grote Lidl supermarkt. 

Generaties
Peter en Maikel hebben nog altijd gemengde gevoelens bij de aanstaande verhuizing. Peter Melis heeft zich lang verzet. Hij had immers een langlopend huurcontract en wilde helemaal niet weg. Uiteindelijk is de huurovereenkomst toch ontbonden en moet Peter het pand uiterlijk per 1 juli leeg opleveren. De beide eigenaren denken nog altijd dat het winkelcentrum prima gerenoveerd had kunnen worden. “Wij horen gewoon bij de wijk, wij hadden echt nooit gedacht dat dit zou gaan gebeuren. ”Generaties heeft Peter groot zien worden. “Het volle leven van de wijk maak je mee, soms ben je hier maatschappelijk werker.”
Peter en Maikel maakten de vergrijzing in de wijk mee. Nu zien ze weer steeds meer jonge gezinnen en dat merken ze weer aan de bestellingen. Ruim een halve eeuw heeft De Lepelaar prima gedraaid. “We zijn al onze klanten dan ook heel dankbaar voor het gestelde vertouwen.”

Zonde
Na een aantal jaren verzet, onderhandelingen en juridische procedures gaat De Lepelaar weg uit de Wielewaal. “Het is eeuwig zonde dat we dit hier achter moeten laten. Maar het is geen afscheid, we gaan verhuizen.”
Een verhuizing met gemengde gevoelens dus. Zowel Peter als Maikel had liever in hun wijk Braakhuizen-Noord gebleven. Waar ze jarenlang een prima lopend cafetaria runden. De kwaliteit nemen ze mee naar de nieuwe stek.
Eind april gaat De Lepelaar in winkelcentrum Wielewaal definitief dicht. Ondertussen wordt er volop gewerkt aan de nieuwe zaak, midden in het centrum van Geldrop. Begin juni hopen ze open te gaan. En dan begint een nieuw hoofdstuk van het dikke boek Cafetaria De Lepelaar.

 

 

 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Een bewegend schilderij in parade Brabantsedag HEEZE- ‘Wat beweegt Brabanders?’ Op die vraag geven zestien wagenbouwgroepen zondag hun visie. De deelnemende groepen aan de Brabantsedag geven een eigen invulling aan het thema. Voor de ene groep... 21 augustus 2019 - 15:49
Opnieuw lange file op A67 REGIO - De derde dag van de week betekent de derde ochtendfile op de A67. Na een ongeval staat het vast tussen Someren en Knooppunt Leenderheide. Na een ongeval zijn... 21 augustus 2019 - 09:23
Zomerfoto's van dichtbij en ver weg GELDROP - Er komen nog altijd volop zomerse foto's binnen. Zonsondergangen blijven populair, zo blijkt uit de inzendingen. We ontvingen foto's van dichtbij en foto's van de andere kant van... 20 augustus 2019 - 16:15
Stemmige Indië herdenking GELDROP - De jaarlijkse bijeenkomst ter herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië verliep vorige week stemmig en ingetogen. Er waren enkele honderden mensen aanwezig bij het monument bij begraafplaats... 20 augustus 2019 - 12:43
Een kleurrijk feest GELDROP - De jongens van Trinxx, bekend van Holland's Got Talent, stalen de show. Net als de Dorinni's, Imca Marina, Voice Kids en de andere artiesten die present waren op... 19 augustus 2019 - 22:33
File na ongeval op A67 REGIO - Momenteel staat er een lange file op de A67 na een ongeval eerder tussen Someren en Geldrop. Het ongeval vond maandagochtend rond 7.30 uur plaats. Als gevolg daarvan... 19 augustus 2019 - 08:04